Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 24.06.2011 08:16

darek1 napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Kilka kawałków ośmiornicy zostawiłem do sałatki, którą podałem na gorąco z spaghetti. Sos lekko pomidorowy z dodatkiem czerwonego wina z Cro.
Jako, że jestem na diecie, jem mało, ale często, trochę zostało.
Dodałem na dzisiaj smażone filety z ...nie wiem jaka rybę miałem :wink: , posypałem serem typu camembert, lekko zapiekłem na patelni pod pokrywką. Spaghetti z rybą jadłem pierwszy raz, wiem, że nie ostatni. :D

Kolego Macieju. Kolega przyzna się ile kg schudł na diecie. Napewno podziała to motywująca na osoby mające problemy z utrzymywaniem wagi. Jeszcze jedno pytanie - Czy kolega miewał ataki głodu i wyjadał do cna zapasy z lodówki - podobno tak czasami bywa.

Ataki głodu--jak najbardziej i to wiele razy, ale... przed dietą. Najczęściej nachodziły mnie ok 22/23 godz, dopadałem do lodówki, wyjadałem wcześniej przygotowane potrawy na śniadanie i ew obiad. :D
21 kg i nie mam napadów głodu :D
Pozdrawiam kolegę Darka, którego traktuję z właściwym przymróżeniem oczu :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.06.2011 15:16

Naszło mnie ostatnio na sałatki

Obrazek

Kilka kolorowych papryk, ogórek zielony, paluszki krabowe, makaron ryżowy i różne sosy-sojowy, balsamiczny..., czosnek i sporo pieprzu

Obrazek

Świeży ugotowany bób, trochę boczku usmażonego, dużo koperku i znowu makaron ryżowy, dodatki do smaku

Jako danie główne--żabnica z grilla

Obrazek
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.06.2011 18:21

Jeżeli już mowa o owocach morza to tego przyjaciela...

Obrazek

Spotkałem przy knajpie w akwarium. Długo się zastanawiałem, ale okazało się, że trochę za drogo i wymaga to dużo czasu...
A moje pytanie, na jakiej wyspie i w jakim miasteczku miało to miejsce??? Jasne że to Cro.

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 27.06.2011 21:52

Ha! Oczywiście, że Jelsa na wyspie Hvar :D Codziennie przechadzaliśmy się obok tych stworzonek w akwarium :) Poznałam po zaplastrowanych szczypcach jednego z nich :D Jeszcze tydzień temu tam byliśmy buu...
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 28.06.2011 13:20

Kalmary są dobre?? :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.06.2011 13:45

Kugua napisał(a):Kalmary są dobre?? :D

Etam, taka guma...

:wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.06.2011 13:57

Jacek S napisał(a):
Kugua napisał(a):Kalmary są dobre?? :D

Etam, taka guma...

:wink:

Guma, guma :wink: ale jaka pyszna :D Z oliwką, czosnkiem i natką ...

Ośmiornica z grilla też jest przepyszna

Obrazek
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 28.06.2011 14:39

A to ten kalmar to jest po prostu mięsko, czy jest jakaś skorupka. Słyszałem własnie, że są pyszne, ale nigdy nie próbowałem.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.06.2011 14:42

Kugua napisał(a):A to ten kalmar to jest po prostu mięsko, czy jest jakaś skorupka. Słyszałem własnie, że są pyszne, ale nigdy nie próbowałem.

Wystarczy zajrzeć choćby do Wiki.. to samo mięsko ("skarpetka" przez której środek przebiega "struna"; plus "ząb" pomiędzy mackami").
pocztówka28 napisał(a):Ha! Oczywiście, że Jelsa na wyspie Hvar :D Codziennie przechadzaliśmy się obok tych stworzonek w akwarium :) Poznałam po zaplastrowanych szczypcach jednego z nich :D Jeszcze tydzień temu tam byliśmy buu...

Pocztóweczko, zdjęcie powyżej Twojego postu z całą pewnością Jelsy nie przedstawia.
Pozdrawiam
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 28.06.2011 14:49

Dzięki Kasiu :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 28.06.2011 17:35

pocztówka28 napisał(a):Ha! Oczywiście, że Jelsa na wyspie Hvar :D Codziennie przechadzaliśmy się obok tych stworzonek w akwarium :) Poznałam po zaplastrowanych szczypcach jednego z nich :D Jeszcze tydzień temu tam byliśmy buu...

Praktycznie Jelsa łączy się z Vrboską, podobieństwo spore. Ta fotka zrobiona ze szczytu zabytkowego kościoła -

Obrazek

Najcenniejszym obiektem w Vrbosce jest Kościół (twierdza) św. Marii od Miłosierdzia z XVI wieku, która została wzniesiona przez mieszczan do obrony przed Turkami. Super widok z obronnych murów...

A co dobrego tam jadłem? Proszę, rizotto z owocami morza, podobno danie charakterystyczne dla Hvaru. Ryż w sosie śmietanowo-czosnkowym i trochę morskich stworzonek, polecam, jeśli tam zawędrujecie.

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 01.07.2011 17:58

A teraz prawdziwe, śródziemnomorskie żarcie. Podobne znajdziesz w Grecji, Turcji, Tunezji i oczywiście w Cro.
Ta fotka zrobiona w knajpie w Breli, jeśli pamiętam nazwa Marco, nie jest to reklama, po prostu było tam całkiem fajne jedzenie i w miarę nie drogie.

Czyli kalmary w panierce z frytownicy, frytki i nieco warzyw, obowiązkowo cytryna. Danie genialne, zawsze to zamawiam, niebo w gębie...

Obrazek

Pozdrawiam i polecam, Grzegorz.
:wink: :lol:
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 02.07.2011 19:25

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):

Pocztóweczko, zdjęcie powyżej Twojego postu z całą pewnością Jelsy nie przedstawia.
Pozdrawiam

Pani Kasiu skupiłam się bardziej na stworzonkach w akwarium, które były na fotce :) dałabym sobie rękę odciąć, że to te same co w Jelsie, nie pamętam nazwy restauracji, ale znajdowała się przy samym porcie. Zresztą były atrakcją dla wszystkich turystów :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 02.07.2011 20:26

Takie akwaria znajdują się w wielu restauracjach :)
Tutaj stawiałabym na restaurację Škojić.
Pozdrówki
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 02.07.2011 20:34

...ja jednak myślę, że była to rzeczywiście Vrboska z restauracją przy promenadzie specerowej, usytuowana z prawej strony... Niestety nie zwróciłam uwagi na nazwę, ale oferowane ryby były tam dbst... :D
Dla tego faktu i ich konsumpcji wierzcie mi warto ponownie odwiedzić Hvar... :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 93
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone