Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kor_nick
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 754
Dołączył(a): 09.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 10.05.2011 22:55

ja bym wypróbował na psie sąsiada. mniejsze straty jakby co...
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 11.05.2011 07:54

Wypróbuj na teściowej, ha, ha, ha.

Pozdrawiam, :wink: :lol:
chlebak
Globtroter
Posty: 36
Dołączył(a): 30.03.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) chlebak » 11.05.2011 07:59

Witaj,

smaka mi człowieku z rana narobiłes :)

MOzesz zdradzić co jest w srodku papryczek?
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 11.05.2011 18:31

Maj to czas szparagów, cała Europa zajada się obecnie nimi na różne sposoby. Wszystkie chwyty dozwolone. W takim razie, na targ, bo muszą być świeże, stojące w wodzie, a nie takie wysuszki z marketu...


Obrazek

I do roboty!!!!
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2011 23:33

Grzegorz Ćwik napisał(a):Wypróbuj na teściowej, ha, ha, ha.

Pozdrawiam, :wink: :lol:


bardzo śmieszne, zwłaszcza, że teściowa nie żyje....
CinnamonGirl
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1338
Dołączył(a): 08.08.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 12.05.2011 06:52

Grzegorz Ćwik napisał(a):Maj to czas szparagów, cała Europa zajada się obecnie nimi na różne sposoby. Wszystkie chwyty dozwolone. W takim razie, na targ, bo muszą być świeże, stojące w wodzie, a nie takie wysuszki z marketu...


Obrazek

I do roboty!!!!
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:


Aja owole białe szparagi :D niestety na razie na moim ryczenczku do dorwania za 6,5zł za pęczek :( a rok temu płaciłam czasami jedyne 4 zł/pęczek. ale z tego co wiem w zagłębiu szparagowym czyli w wielkopolsce ceny na razie niewiele lepsze.[/b]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 12.05.2011 10:54

arturac napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):Wypróbuj na teściowej, ha, ha, ha.

Pozdrawiam, :wink: :lol:


bardzo śmieszne, zwłaszcza, że teściowa nie żyje....


sorry, całkiem głupio wyszło. To lepiej już wyrzuć i nikomu nie dawaj...
Roxi
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5097
Dołączył(a): 06.11.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 12.05.2011 13:38

Grzegorz Ćwik napisał(a):W takim razie zrobimy danie typowo śródziemnomorskie, dobre o każdej porze dnia i roku. Taśmy czyli Papardelle z krewetkami i szafranem


Wygląda super, dzisiaj robię :)
Dzięki za taki przepis.

:papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 12.05.2011 20:55

Szparagi.

Gotujemy trochę, części z łykiem odcinamy, wyciskamy do zupy praską. Te miękkie pozostawiamy do wrzucenia na koniec.

Obrazek

Mając już podkład do zupy, np. pure z brokułów, trochę śmietany i wody ze szparagów (na zapach), sól, pieprz, czosnek wyciśnięty 2-ząbki. Na koniec pokrojone ugotowane szparagi. I gitara.

Obrazek

A z czym podajemy, a z tartą serową, wyjętą na gorąco - z piekarnika.


Obrazek

Taki zestaw zadowoli nawet najwybredniejszych. Obecność świeżych szparagów w zupie potrafi niejedno.

Obrazek


A jakie są najprostsze szparagi. Po prostu polane masłem z bułka tartą. I tu tez nie żałujemy, kupujemy najgrubsze, najlepsze zielone szparagi na rynku, takie się zawsze sprawdzą...


Obrazek

Życzę pomysłów szparagowych. Smacznego. Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
kamil1929
Cromaniak
Posty: 826
Dołączył(a): 27.09.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 13.05.2011 06:32

Ja lubie jaja sadzone z ziemniakami.A co :?: szybko i tanio.
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 13.05.2011 07:55

W Istrii, wszystkie dania wykonane są z:

Obrazek

asparagus officinalis = szparag lekarski

:?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2011 15:22

Grzegorz Ćwik napisał(a):
arturac napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):Wypróbuj na teściowej, ha, ha, ha.

Pozdrawiam, :wink: :lol:


bardzo śmieszne, zwłaszcza, że teściowa nie żyje....


sorry, całkiem głupio wyszło. To lepiej już wyrzuć i nikomu nie dawaj...


spox, teściowej nie wskrzesimy :) a Twoje szparagi całkiem ładnie wyglądają
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.05.2011 17:37

mirko napisał(a):W Istrii, wszystkie dania wykonane są z:

Obrazek

asparagus officinalis = szparag lekarski

:?


Jedno wiem, nie wszystko w Cro jest takie cienkie.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Szparagi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 14.05.2011 19:08

Dla podtrzymania aktualnego tematu o szparagach, proponuje coś prostego, ale super smacznego. W miarę podobne smaki można spróbować w południowych Niemczech, bo jest to znane zagłębie szparagowe.
Czyli omlet ze szparagami i szpinakiem, trochę na modłę bawarską...

Wykorzystamy świeży szpinak, taki z patelni jak wcześniej, białe ugotowana szparagi, kawałki usmażonego filetu z kurczaka i omlet, typowy. Gdy już jedna strona omletu zaczyna się smażyć, dorzucamy wymienione ingrediencje, przykrywamy pokrywą.

Obrazek

Na koniec można dorzucić nieco parmezanu lub świeże zioła- bazylia, kolendra.

Pozdrawiam i smacznego w temacie szparagi. Pozdrawiam, Grzegorz, :wink: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.05.2011 10:51

Pytanko---czy ktoś ma jakieś doświadczenie z wędzeniem warzyw :?:

Juro robię pierwsze próby, zaczynam z papryką (różne rodzaje), ale chętnie posłucham rad :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 91
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone