Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 19.11.2006 22:10

W niektorych krajach, tu głównie mam na myśli Hiszpanię takie nogi wieprzowe to po prostu tradycja od wielu wieków. W Hiszpaniii nazywa się to SZYNKA SERRANO. I jest wszędzie, w knajpach uwieszona pod sufitem, w specjalnych sklepach, gdzie wiszą ich setki i zapach jest, no taki jak się tego należy spodziewać. My Polacy raczej uciekamy z takiego miejsca, miejscowi to po prostu kochają...

Obrazek


Pozdrawiam i smacznego. Grzegorz, o cenę nawet nie pytajcie, :wink:
Torcida1
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 454
Dołączył(a): 30.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 21.11.2006 16:46

Każdy kraj ma swoje tradycje kulinarne. Ja się nie brzydzę żadnej potrawy. Każda ma swój urok :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.11.2006 17:31

Prsut? - tak chyba nazywa się ta suszona szynka - mnie nie zachwycił.
Sam też nie mam problemów z jedzeniem rzeczy dla nas egzotycznych.

Przywieźliśmy sobie w lodówce turystycznej 5kg świeżych małży, okazały się jak znalazł na imprezkę :D Palce lizać :)

Jak na razie największym hardcorem dla mnie było jedzenie na surowo małży świeżo zdjętych ze skał (takie płaskie, bardzo trudno je odspoić).
Może ktoś wie jak się nazywają?
rich72
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2213
Dołączył(a): 27.02.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 21.11.2006 17:39

myślę że chodzi o omułki

forum/viewtopic.php?p=113683#113683
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Szpinak, szpinak, szpinak...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 26.11.2006 11:10

Ostatnie tak piękne dni w tym roku, ostatnie zakupy na targu jeszcze jesienne. Ostatnie warzywa przypominające w tak dobrej formie miniony sezon.

Trafiłem na fantastyczny SZPINAK.

W naszym kraju szpinak cieszy sie dwojaką opinią. Są tacy, którzy go nienawidzą i są fani tej zieloności. Wszystko spowodowało niesławne dręczenie szpinaku, doprowadzanie go do koszmarnej papki, w postaci której jest zwykle serwowany w restauracjach, jadalniach przedszkolnych, szkolnych itp. oraz często w naszych domach.
Wizja szpinaku na południu Europy jest zupełnie inna, niekiedy podaje się prawie niezmienione, lekko podgotowane liście....

Dzisiaj przygotujemy SZPINAK w sposób prawidłowy.

Polecam dzisiejsze danko: NALEŚNIKI ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM


- 1 kg szpinaku (świeży- liście)
- 20-25 dkg wędzonego łososia norweskiego, najlepiej w kawałku
- 2 ząbki czosnku
- 1 lub 2 mniejsze cebule
- 2 spore łyżki masła, i oleju
- 2-3 łyżki śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa starta
- 2 jajka
- 20 dkg startego sera żółtego, dowolny rodzaj
- najmniejsze opakowanie startego sera parmezanu tub podobnego
- (Ew. opakowanie sosu serowego Knorra)

PRZYRZĄDZANIE:

Usmażyć naleśniki. Proponuję od razu nieco większa ilość, ok. 15 sztuk.
A teraz szpinak-



Obrazek

Szpinak przebrać, usunąć ogonki, wypłukać. Wrzucić do osolonego wrzątku i mieszając gotować 2-3 minuty, odcedzić.

Obrazek

Ugotowany szpinak siekamy na dość grube części.

Obrazek

Cebulę siekamy na drobne kawałeczki i podsmażamy ją na dużej patelni w niewielkiej ilości oliwy. Teraz rozpuszczamy masło i wkładamy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem, gałką muszkatołową oraz roztartym czosnkiem. Mieszając dusimy ok. 3-4 minut. Na koniec dodajemy roztrzepane jajka ze śmietaną, dobrze mieszamy. Masę podgrzewać do ścięcia jajek ze śmietaną. OdstAWIAMY


Wędzonego łososia tniemy na dość długie, cienkie kawałki.
Na naleśniki nakładamy średnio-cienko farsz szpinakowy, po kawałku łososia i posypujemy startym serem. Takie naleśniki zawijamy w rulony. Układać na wysmarowanym tłuszczem (olej) naczyniu żaroodpornym, no kilka naczyń w zależności od ilości naleśników. Przed włożeniem do piekarnika LEKKO SKROPIMY oliwą i posypujemy tartym Parmezanem. Zapiekać w gorącym piekarniku 15 minut, obserwując kiedy parmezan nabierze lekko brązowego koloru, nie spalić!!! Zapiekamy w temp 160 stopni.


Obrazek


Na koniec (tu wersja dla leniwych) polecam przygotowanie sosu serowego z opakowania Knorra, dodając nieco więcej wody i dodając resztkę niewykorzystanego parmezanu z opakowania.

Smacznego i pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
slawek66
Cromaniak
Posty: 1521
Dołączył(a): 24.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 26.11.2006 11:40

na nalesnika daje wielki cieniutki plaster szynki, a potem do naczynia zaro i zapiekam w smietanie, potem parmezan i zielona petruszka, smacznego
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 30.11.2006 23:44

Tak się składa, że w niedzielę na 3 dni lecę na coś w rodzaju służbowego wyjazdu, do miasta leżącego nad południowym morzem Europy, ciepłym morzem, no może nie teraz ciepłym, ale sprawdzę. Niestety nie jest to Chorwacja. Mam nadzieję na zagadkę foto oraz oczywiście na kulinarny reportarz. No, zobaczymy?!?!


Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 07.12.2006 18:56

I tak jak obiecałem - dzisiaj konkurs.

Przedstawiam 6 charakterystycznych fotek dla tego miasta, leżącego nad południowym morzem Europy, morzem ciepłym, bo sam do niego wszedłem jeszcze przedwczoraj.

KATEDRA
Obrazek

Pomnik wielkiego podróżnika
Obrazek

Niesamowity domek
Obrazek

Charakterystyczne domy znanego kreatora stylu



Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pytanie, JAKIE TO MIASTO.
Pozdrawiam. Grzegorz, :wink:

Część kulinarna w przygotowywaniu!
rich72
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2213
Dołączył(a): 27.02.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 07.12.2006 19:11

Barcelona
rich72
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2213
Dołączył(a): 27.02.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 07.12.2006 19:28

1 Katedra w Barcelonie z XIII w., 2 Pomnik Kolumba, 4 Casa Mila, czyli "La Pedrera" - dom zaprojektowany przez Gaudiego, 5 Casa Terrades
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 07.12.2006 21:22

Tak Barcelona. W dodatku trafilem na mecz FC z Werderem Brema.
a to ja
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4755
Dołączył(a): 18.07.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 07.12.2006 22:48

Grzegorz Ćwik napisał(a):...
Niesamowity domek
Obrazek
...

A gdzie się mieści ten rzeczywiście niesamowity domek (hm..bez głupich myśli proszę :lol: )?

W 1998r jeszcze go chyba nie było?
Nie dałoby się .. nie zauważyć :lool:
Japona
Cromaniak
Posty: 739
Dołączył(a): 30.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 08.12.2006 10:17

a to ja napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):...
Niesamowity domek
Obrazek
...

A gdzie się mieści ten rzeczywiście niesamowity domek (hm..bez głupich myśli proszę :lol: )?

W 1998r jeszcze go chyba nie było?
Nie dałoby się .. nie zauważyć :lool:


to wieżowiec Torre Agbar,
w 2001 roku go zbudowali
140 m :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 08.12.2006 16:17

Wieżowiec Torre Agbar znajduje się w połowie drogi od nabrzeża wioski olimpijskiej w stronę Sagrady, i jest tak samo wysoki jak ona. Szczególnie w nocy mieni się cały dziesiątkami barw tworząc niesamowite widowisko.
Japona
Cromaniak
Posty: 739
Dołączył(a): 30.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 08.12.2006 21:08

Grzegorz Ćwik napisał(a):Wieżowiec Torre Agbar znajduje się w połowie drogi od nabrzeża wioski olimpijskiej w stronę Sagrady, i jest tak samo wysoki jak ona. Szczególnie w nocy mieni się cały dziesiątkami barw tworząc niesamowite widowisko.


Tore Agbar w Barcelonie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone