Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gosia i Marek
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 297
Dołączył(a): 16.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 05.05.2011 13:12

Kasia, a czy te chorwackie papryczki nadawałyby się do octu ( tak jak to się robi w Polsce w słoikach) w tamtym roku przywiezlismy trochę papryczek i spokojnie przetrwały drogę, w tym roku tez chcemy ze sobą zabrać. One są lepsze jak nasze, bo nie schodzi z nich tak skórka od temperatury i tak myslę zeby zrobić w słoikach.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 05.05.2011 13:13

Gosia i Marek napisał(a):Kasia, a czy te chorwackie papryczki nadawałyby się do octu ( tak jak to się robi w Polsce w słoikach) w tamtym roku przywiezlismy trochę papryczek i spokojnie przetrwały drogę, w tym roku tez chcemy ze sobą zabrać. One są lepsze jak nasze, bo nie schodzi z nich tak skórka od temperatury i tak myslę zeby zrobić w słoikach.

Nie mam pojęcia.. nie robię przetworów.
Mogę ewentualnie "zapodać" jeszcze jakis pomysł na przyrządzenie papryk...
Ja najczęściej nadziewam je drobno (robotem) posiekanymi surowymi ziemniaczkami, doprawionymi vegetą, pieprzem, świeżymi posiekanymi ziołami i kawałkami bekonu.. Piekę bez sosu w wysmarowanej tłuszczem formie najpierw przykryte (skropione delikatnie olejem), potem bez przykrycia (podlewam troszkę wodą i przewracam).

Uwielbiam też całe papryki wrzucić na patelnię i smażyć (naturalnie trzeba przewracać i ponakłówać widelcem). Podawać z mileramem... rozkrawać na talerzu (pozbywając się nasion ze środka), nałożyć mileram i posolić... pyszota.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 05.05.2011 13:25 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
Gosia i Marek
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 297
Dołączył(a): 16.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 05.05.2011 13:17

Zaryzykuje, pewnie będą pyszne. Będę zajadać się zimą chorwackimi papryczkami:)a co tam!
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 09.05.2011 17:29

Ośmiornica z menażki, to po prostu turystyczna poezja. Tak wyjazdy już tuż, tuż...

A dzisiaj moja propozycja na szybką sałatkę makaronową rodem z Toskanii.
Składniki:
250 g dobrego makaronu np. Tagliatelle.
Pesto czerwone
Pinoli czyli orzeszki piniowe
kolendra- świeża
ew. trochę octu balsamico i parmezanu, ale nie koniecznie.

Obrazek

Makaron gotujemy, wystudzamy w miarę. Pinoli delikatnie prażymy na rudo, na teflonowej patelni, bez tłuszczu, tylko nie spalić...

Obrazek


I teraz wszystko mieszamy, najpierw pesto do makaronu, potem orzeszki i kolendra na wierzch.

Obrazek

Można teraz skropić delikatnie Balsamico i parmezan, chociaż uważam, że i tak będzie super.

Smacznego, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.05.2011 10:48

Obrazek

Siedziałem w ostatnią niedzielę sam w domu, żona w pracy i zachciało mi się jedzenia chorwackiego. Wołowe było, jajko, przyprawy typu papryka, pieprz, czosnek też, najgorzej z natką, ale pożyczyłem od sąsiadki :D (teściowej).
Mięso zmielone, przyprawy i wszystko do sporej michy włożyłem, zmiętoliłem i zrobiłem coś na wzór cievapcici.
Obrazek

Sałatka-sałaty trochę, pomidory, papryka, ogórek zielony, troszkę kopru włoskiego, malutko oliwy, a właściwie olej dyniowy z Varażdinu, czosnek, ocet winny z okolic Lovrecicy

Obrazek

Znalazłem też trochę cukinii.

Wino--najważniejsze--prosto z Cro, tzn z 2005 r, z piwniczki wyciągnąłem, Postup, wyśmienity

Żona przyjechała, obiadek gotowy, a smaki przyciągnęły sąsiadów-teściową i teścia :(

Obrazek

Jako, że jestem na diecie, mięso tylko wołowe, brak pieczywa czy ziemniaków, makaronu. Tylko troszkę oliwy.
Ostatnio edytowano 10.05.2011 20:19 przez Dziadek Maciek, łącznie edytowano 1 raz
Gosia i Marek
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 297
Dołączył(a): 16.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 10.05.2011 15:01

maciek1956 az ślinka leci:)
Kacper111
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1144
Dołączył(a): 04.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 10.05.2011 16:16

wyglądają jak sajgonki... :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 10.05.2011 17:00

Postup do ćevapów.. profanacja... :?
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.05.2011 17:21

Każdy pije co mu smakuje, a ćevapy jako czerwone mięso uważam za doskonale się komponujące z wytrawnym winem :wink: a, że miałem tylko Postupa i Dingaća, tym razem wybrałem wino, którego mam więcej :D
W sałatce było jeszcze trochę sera bałkańskiego
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 10.05.2011 17:36

Postup zasługuje chyba na krwistego grillowanego steka z polędwicy wołowej :)
Pozdrawiam
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 10.05.2011 17:39

Cevapy, kebabcze, kofte- tak nazywamy mielone z rusztu podawane nad całym Morzem Śródziemnym. Nie ważne jak zwał, nie ważne, czy dokładnie zrobione według jakichś wzorów. Przepisy są po to, by je modyfikować, ulepszać i robić po swojemu. Bo to jest esencja smaku i własnego podejścia. Robimy dla siebie, nie dla mitycznych wzorców.
Przynajmniej takie jest moje zdanie...

Ja przykładowo robię je z dużym dodatkiem czubricy, bo tak lubię, bo to mi smakuje. I za to ręczę. Przykład mojego grilla.


Obrazek

PS. do Maćka, popieram w całej rozciągłości. Tylko mam nadzieję, że nie chciałeś pokazać, że mielonce są takie ogromne. Bo u mnie fotki wychodzą mocno poza monitor, prośba o mniejsze zdjęcia.
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.05.2011 18:30

Grzegorz Ćwik napisał(a):
Tylko mam nadzieję, że nie chciałeś pokazać, że mielonce są takie ogromne.


Wgrałem jak zwykle, "med" usunąłem, na podglądzie sprawdziłem, było OK, nie wiem dlaczego tak jest. Muszę mądrych zapytać :D

Kasiu--moje (Grzegorza też) ćevapy, są jak prawdziwy stek.
Robiłem z najlepszej wołowiny :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 10.05.2011 18:33

Z samej wołowiny robiłeś?
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.05.2011 19:09

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Z samej wołowiny robiłeś?


Tak, innego mięsa nie dokładałem.
Na diecie jestem, jak pisałem, jadam jeszcze tylko kurczaka i indyka, ale do takiej potrawy ... :!: :!:
Nie wiem, czy dieta dopuszcza baraninę, muszę poczytać
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.05.2011 21:54

prawie rok temu robiłem mięsko z kurczaka w słoiki, co by do cro zabrać, kilka zabrałem, dwa zostały, stoją w szafce, wyglądają dobrze. Jak myślicie da się to jeszcze zjeść i przeżyć? na psie nie chciałbym próbować, za bardzo go lubię :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 90
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone