Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 17.04.2011 12:12

Nowalijki, trochę inaczej.
Czyli rzodkiewka z Chili.

Składniki: rzodkiewka, szczypiorek wysadzony, drobny, trochę orientalistyki czyli sos sojowy słodki- Ketjap Manis oraz sojowy słony lub nasze maggi. Do tego ostre Chili w proszku, trochę soli i jogurt lub dla tych co nie liczą kalorii- śmietana.

Obrazek

Rzodkiewka pocięta i szczypiorek, chili ile trzeba, sosy i na koniec dosmakować- sól i śmietana lub jogurt.

Obrazek

Polecam na ostro, Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 23.04.2011 10:17

Z Wielkanocnymi Życzeniami.

A przy okazji, jak tam wasze baby, a jak tam wasze jaja.

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
smok131
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1017
Dołączył(a): 24.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 23.04.2011 18:30

i JAJA i BABY są OK
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 02.05.2011 17:32

Trochę wiosennych pomysłów. Świeży szpinak, liście myjemy, blanszujemy w gorącej osolonej wodzie. Teraz odsączamy na sicie, i tu trzeba z grubsza pokroić...

Obrazek

Potem masło na patelnię, nieco zmiażdżonego czosnku, pieprz, gałka muszkatołowa ew. dosolić do smaku.
Odstawiamy do ochłodzenia. I teraz porcje szpinaku zawijamy w plastry wędzonego łososia. Owijamy szczypiorem i podajemy, no z czym tam chcecie. Ja akurat z owocami morza.
Efekt murowany...

Obrazek

Smacznego, pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
Gosia i Marek
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 297
Dołączył(a): 16.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 04.05.2011 14:50

My z gospodynią z pola namiotowego zrobilismy chorwackie nadziewane papryki. Coś pysznego! Z ziemniaczkami chorwackimi zjedlismy.Pycha!


Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

...i gotowe

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Gosia i Marek
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 297
Dołączył(a): 16.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 04.05.2011 15:02

Pózniej była rybka Lubin pieczona na grillu w liściach winogron. Nadziewana masełkiem, koperkiem i czosnkiem, najlepsza ryba jaką jadłam w zyciu, a ze mieszkam nad morzem to trochę się tej rybki zjadło:) a do tego pomidorki od babci prosto z jej ogrOdka polane chorwacką oliwą produkcji jej brata.



Obrazek

Uploaded with ImageShack.us



Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Gosia i Marek
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 297
Dołączył(a): 16.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 04.05.2011 15:07

i oczywiście ziemniaczki z grilla!!!!!

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
maslinka
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 15082
Dołączył(a): 02.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.05.2011 15:14

Gosia i Marek, ale pyszności prezentujecie! Aż mi ślinka cieknie :D
Lubin to pyszna rybka, mój numer 1 wśród chorwackich ryb.

Idę do kuchni zrobić coś pysznego, bo zrobiłam się bardzo głodna. Dzisiaj po meksykańsku... tortilla z kurczakiem, z nadzieniem własnej roboty.

Fajny pomysł z owijaniem ryby w liście winogron. My do tej pory na kładliśmy na grillu rybki zawinięte w folię.

Pozdrawiam :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.05.2011 21:27

i weź tu się człowieku odchudzaj. Gosia i Marek - to się nazywa poznać smak Chorwacji.
Gosia i Marek
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 297
Dołączył(a): 16.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 05.05.2011 08:02

hi hi no masz racje , to wszystko dzięki tej zaprzyjaznionej babci, zrobilismy jeszcze gulasz z ośmiornicy, wrzuce w wolnej chwili.Wczoraj tak mnie wzięło na papryczki , ze zrobilismy nasze polskie po chorwacku:)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 05.05.2011 10:05

Gosia i Marek napisał(a):hi hi no masz racje , to wszystko dzięki tej zaprzyjaznionej babci, zrobilismy jeszcze gulasz z ośmiornicy, wrzuce w wolnej chwili.Wczoraj tak mnie wzięło na papryczki , ze zrobilismy nasze polskie po chorwacku:)


Skoro papryczki robicie w domu, to polecam zrobić je naprawdę po bałkańsku czyli w piekarniku!
Gosia i Marek
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 297
Dołączył(a): 16.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 05.05.2011 10:19

Kasia ale jak? tzn. tak samo w sosie tylko włożyć do jakiegoś rondla i zapiec w piekarniku? i czy mają być całkiem przykryte sosem? przykryć pokrywką czy nie? ale Cię zasypałam pytaniami:) pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 05.05.2011 10:24

Gosia i Marek napisał(a):Kasia ale jak? tzn. tak samo w sosie tylko włożyć do jakiegoś rondla i zapiec w piekarniku? i czy mają być całkiem przykryte sosem? przykryć pokrywką czy nie? ale Cię zasypałam pytaniami:) pozdrawiam

Tak, jakieś naczynie żaroodporne; papryczki zalane sosem.. Najpierw możesz je trochę piec pod przykryciem, a potem bez.. moim zdaniem smakują lepiej niż gotowane.
Pozdrawiam
Gosia i Marek
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 297
Dołączył(a): 16.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 05.05.2011 11:13

Dziękuje, następnym razem na pewno tak zrobie:)
Gosia i Marek
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 297
Dołączył(a): 16.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 05.05.2011 12:15

Gulasz z ośmiornicy, nie wiem czy dobry bo nie lubię robali:) Ale mąż się zajadał i mowił, ze pyszny. Też wg. przepisu chorwackiej gospodyni.



Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 89
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone