Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Basiulinek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4400
Dołączył(a): 10.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 05.03.2011 22:03

Moge cos "dorzucic"? :wink:

Oboje z mezem lubimy pichcic , ale on ma wieksza odwage i fantazje kulinarna :lol:
Pewnego dnia padlo pytanie - co gotujemy? Ja-placki ziemniaczane(ale czeska wersja) , on- piersi kurze. Hmmm.... dylemat,ale dalo sie znalezc kompromis
:D
Do ciasta ziemniaczanego,takiego plackowego, dodalismy drobno pokrojone piersi i na patelnie. Efekt swietny!

Acha - tylko do czeskich plackow nie dajemy cebuli ! Za to czosnek,majeranek i kminek mielony. Mozna pofantazjowac :lol:

Smacznego!
Ostatnio edytowano 06.03.2011 00:29 przez Basiulinek, łącznie edytowano 1 raz
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 05.03.2011 22:24

Właśnie przez kilka ostatnich dni miałam okazję degustować czeskie specjały. Obowiązkowo zamawialiśmy knedliki, brambory, gulasz z pohutkom, jagnięcinę, dziczyznę, karkówkę z żurawinami, czy hladne skrzydełka... Niestety te ostatnie były nie do przełknięcia; jednak zdecydowanie był to mój wybór... :wink: Ogólnie jedzonko świetne, schodziliśmy ze stoku przed 16.00 chcąc uniknąć kolejek w restauracjach... :D
Basiulinek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4400
Dołączył(a): 10.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 06.03.2011 00:28

majeczko - moj faworyt w czeskiej kuchni to oczywiscie smazak :) .
Po nim "svickova na smetane" , "kaplicka cmunda" itd.
Mozna by duzo wymieniac :lol:
Ale lepiej nie teraz,bo zaraz polece do lodowki,a o tej porze to raczej nie wskazane :wink:


...wakacje w Cro. w planie...
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 06.03.2011 00:31

Jak najbardziej jestem ZA czeskimi specjałami, może ktoś poleci najlepszy przepis na czeskie knedliki, szczególnie ten ze skwarkami i grzankami z czerstwej bułki, robiłem chyba dwa razy, jakoś nie wszystko wyszło.
Tu reminiscencje do zimowych wyjazdów, bo ostatki:

włoskie faworki:

Obrazek

I we francuskim wydaniu, w zasadzie niezłe...

Obrazek

I wprost z włoskiego stoku, strudel, ale w cieście bardziej francuskim, podany na "zabajone" czyli jak nasz adwokat, mmm, ostatki, nie grymasić


Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Ostatnio edytowano 06.03.2011 00:45 przez Grzegorz Ćwik, łącznie edytowano 1 raz
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 06.03.2011 00:37

Grzegorz, mniam, mniam, pychotka muszę przyznać, że Czesi czegoś takiego nie serwowali...;a szkoda... :cry:

Basiulinek napisał(a):majeczko - moj faworyt w czeskiej kuchni to oczywiscie smazak :) .
Po nim "svickova na smetane" , "kaplicka cmunda" itd.


...zdradź mi jednak szczegóły co to jest ten smazak i etc...
Menu dysponowało również polskimi nazwami, więc orientowałam się co zamawiam. Jedzonko nie powiem mieli pyszne dobrze jednak, że zostawiałam kalorie na stoku... :D
smok131
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1017
Dołączył(a): 24.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 06.03.2011 10:33

a może niedzielny obiadek....... :?
Obrazek
Basiulinek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4400
Dołączył(a): 10.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 06.03.2011 13:20

majeczka napisał(a):
...zdradź mi jednak szczegóły co to jest ten smazak i etc...
Menu dysponowało również polskimi nazwami, więc orientowałam się co zamawiam. Jedzonko nie powiem mieli pyszne dobrze jednak, że zostawiałam kalorie na stoku... :D


majeczko - smazak to ser panierowany i smazony.Najczesciej edamer,ale zdarza sie tez ser niva , rowniez pychotka :P

"Svickova na smetane" to filet wolowy gotowany w wywarze z jarzyn z dodatkiem karmelu. Pokrojony na cienkie plastry i oczywiscie z knedlikiem.

"kaplicka cmunda" to duzy placek ziemniaczany nadziewany kiszona kapusta i wedzonym miesem. Jest tez "wersja " nadziewana ostrym gulaszem :lol:

A do smazaka oczywiscie (i nie ma innej opcji) "tatarska omacka" - sos tatarski.

zaczyna mi burczec w brzuchu... :wink:
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 06.03.2011 19:10

Basiulinek napisał(a): smazak to ser panierowany i smazony.Najczesciej edamer,ale zdarza sie tez ser niva , rowniez pychotka :P
"Svickova na smetane" to filet wolowy gotowany w wywarze z jarzyn z dodatkiem karmelu. Pokrojony na cienkie plastry i oczywiscie z knedlikiem.
"kaplicka cmunda" to duzy placek ziemniaczany nadziewany kiszona kapusta i wedzonym miesem. Jest tez "wersja " nadziewana ostrym gulaszem :lol:


...uwielbiam wszelkiego rodzaju sery, panierowane, smażone, podpuszczkowe, a zwłaszcza pleśniowe, również wołowinę, w jakimkolwiek jej wydaniu...
Jednak kaplicka cmunda, czy to mniej więcej coś w rodzaju "dania zbójnickiego"?
W każdym bądź razie Basiu dziękuję :papa:
Basiulinek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4400
Dołączył(a): 10.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 06.03.2011 21:37

majeczko- mysle,ze to podobne danie do tego zbojnickiego :wink:

Nie ma za co dziekowac! Jakby jakies pytanka dot.Czech - sluze pomoca :)
Basiulinek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4400
Dołączył(a): 10.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 16.03.2011 22:38

Zaczal sie post i ... nikt nie gotuje??

To Wam cos "zapodam" :D :D

Salatka( lub surowka) z marchewki dla wielbicieli czosnku :wink:

Trzemy marchew na srednich oczkach tarki (ok.1 kg).
1 cebule podduszamy na masle-tak,zeby byla szklista.
Obieramy pare zabkow czosnku i go rozgniatamy.
Wszystko razem mieszamy i doprawiamy: cukrem i sproszkowanym bulionem (mam nadzieje,ze mozna kupic w Pl.).
Dodajemy majonez,ale nie za duzo.
Dokladnie mieszamy i odstawiamy na pare godzin w chlodne miejsce.

Swietny dodatek do grillowanych mies i nie tylko.

Ja nazywam te salatke "ruska" , bo zawsze robi ja znajoma Rosjanka :P

Smacznego!
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 16.03.2011 22:53

Basiulinek napisał(a):Zaczal sie post i ... nikt nie gotuje??

To Wam cos "zapodam" :D :D

Salatka( lub surowka) z marchewki dla wielbicieli czosnku :wink:

Smacznego!

...hmm, marchewka w połączeniu z czosnkiem? Przyznam się, że nigdy nie próbowałam. Ostatnio degustowałam szpinak z masłem i czosnkiem, jednak to rutyna... Ale może czas najwyższy spróbować innych innowacji... :D Spróbuję Basiulinku przy najbliższej okazji, może w weekend? :papa:
adamk3
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1282
Dołączył(a): 31.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 17.03.2011 08:24

Basiulinek napisał(a):Zaczal sie post i ... nikt nie gotuje??

To Wam cos "zapodam" :D :D

Salatka( lub surowka) z marchewki dla wielbicieli czosnku :wink:

Trzemy marchew na srednich oczkach tarki (ok.1 kg).
1 cebule podduszamy na masle-tak,zeby byla szklista.
Obieramy pare zabkow czosnku i go rozgniatamy.
Wszystko razem mieszamy i doprawiamy: cukrem i sproszkowanym bulionem (mam nadzieje,ze mozna kupic w Pl.).
Dodajemy majonez,ale nie za duzo.
Dokladnie mieszamy i odstawiamy na pare godzin w chlodne miejsce.

Swietny dodatek do grillowanych mies i nie tylko.

Ja nazywam te salatke "ruska" , bo zawsze robi ja znajoma Rosjanka :P

Smacznego!


:D Zawsze jak jestem "po tamtej stronie Buga" kupuję (na rynkach) a w domu robię m-- marchewkę po koreańsku - też z czosnkiem (można tam kupić specjalną przyprawę do tej sałatki) - jest pycha!

http://www.gotovim.ru/national/korean/3831.shtml

tak powinna wyglądać
http://gotovim-doma.ru/view.php?r=294-r ... o-koreiski


pozdrav.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.03.2011 08:51

majeczka napisał(a):Ostatnio degustowałam szpinak z masłem i czosnkiem, jednak to rutyna... Ale może czas najwyższy spróbować innych innowacji... :D


Jak robisz szpinak :?: Przypuszczam, że w sposób tradycyjny :wink:

Ja kupuję szpinak w liściach, dużych, o długości ok 20/25 cm. Odcinam końcówki, myję i na chwilę wkładam do wrzątku. Później przekładam na patelnię, dodaję trochę mleka i sporo rozdrobnionego czosnku, czasami dwie połówki cebuli. Smażę ok 5 min, aż mleko wyparuje, podaję w całości, w kiściach. Smakuje i wygląda jak blitwa, osiągam więc smak Chorwacji. Jako dodatek podaję smażoną rybę (wczoraj miecznik), kalmary... :D
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 17.03.2011 13:12

mmmmmm kalmary z blitvą .... mmmmmmmmmm :smo:
Basiulinek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4400
Dołączył(a): 10.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 17.03.2011 21:36

majeczka napisał(a): Spróbuję Basiulinku przy najbliższej okazji, może w weekend? :papa:


Naprawde polecam!

Tylko - Majeczko - bardzo wazne,zeby nie doprawiac sola i pieprzem.
Raz tak zrobilam i bylo... fuj :wink:

Powodzenia!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 87
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone