Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
monia85
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 666
Dołączył(a): 05.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 25.02.2011 10:52

Mam nadzieję, że będzie dobre :P
Tymi śliwkami w boczku zawsze się zajadam na Boże Narodzenie u rodzinki :P
Wychodzą lekko słone, ale to po prostu wyśmienita przekąska na imprezy :wink:
fasi
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 837
Dołączył(a): 22.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 25.02.2011 11:05

monia85 jako aktywnie udzielająca się w tym temacie, mogłabyś odpowiedzieć mi na pytanie czy były tu publikowane przepisy na sałatki makaronowe z zupek chińskich?
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Proste przekąski

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 25.02.2011 11:10

Najprostsze przekąski, szybko wykonane:

Obrazek

A sałatka z paluszkami krabowymi, ja robię też w bardzo prosty sposób:

Paluszki kroję każdy na 5 kawałków. Pomidory, i tu kłopot, obecnie nie ma dobrych pomidorów, ale jeśli są to kroje na mniejsze cząstki, usuwam część pestkową z płynem, wielkość cząstek pomidora tak w przybliżeniu do wymiaru cząstek paluszków. Wszystko zalewam sosem czosnkowym (majonezowym, białym), nieco koperku. Warto spróbować. Proste jest zawsze najlepsze.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Roxi
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5098
Dołączył(a): 06.11.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 25.02.2011 11:13

fasi napisał(a):monia85 jako aktywnie udzielająca się w tym temacie, mogłabyś odpowiedzieć mi na pytanie czy były tu publikowane przepisy na sałatki makaronowe z zupek chińskich?


Ja mam fajny przepis na taką sałatkę.

- 3 zupki chińskie (2 normalne, 1 ostra)
- papryka konserwowa
- ogórek konserwowy
- kukurydza
- por albo cebula
- ok. 5 jajek
-majonez

Chiński makaron i chińskie przyprawy ;) zalewamy wodą, ale nie za dużo, żeby nie było ciapy i mieszamy z resztą składników.

Ilości, tak na oko. Wychodzi pycha :)
Ostatnio edytowano 25.02.2011 11:17 przez Roxi, łącznie edytowano 1 raz
monia85
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 666
Dołączył(a): 05.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 25.02.2011 11:15

Heh, niestety aż tak aktywnie uczestnicząca i pilnie czytająca nie jestem :wink: Także nie pamiętam..

Ale jeśli chodzi o sałatkę z zupkami, to moja mama taką robi :lol:

- smażymy kawałki kurczaka obsypując je w tych zupkach chińskich (2 opakowania), ew. w innych przyprawach, jak kto lubi
- makaron kruszymy na drobne kawałki i usmażonym, trochę odsączonym kurczakiem go przykrywamy na kilka godzin, aby zmiękł
- do tego dodajemy: pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, kukurydzę, szynkę, kapustę pekińską + przyprawy do smaku, jeśli potrzeba
- zaprawiamy wszystko majonezem

... i już :D
fasi
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 837
Dołączył(a): 22.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 25.02.2011 11:21

No to moja najbardziej ulubiona "wersja" sałatki z zupki :D

Składniki:
- 2-3 szt. zupek chińskich
- pierś kurczaka
- brokuł
- majonez
- bazylia, ew. inne przyprawy


Sposób przygotowania:
Suchy makaron wrzucamy do szerokiego garnka, dodajemy do niego suche przyprawy z zupek (nie dodawajcie tego tłuszczu!!!).
Do garnka wlewamy wrzątek tak aby zalać całe dno, tak do połowy makaronu.
Pierś kroimy w kosteczkę, obsypujemy ją bazylią i smażymy na patelni do lekkiego zarumienienia oczywiście na chorwackiej oliwie :)
Brokuła gotujemy wg. uznania jak ktoś lubi na miękko to proszę bardzo, proponowałbym ugotować go tak aby pozostał lekko twardy, przeca wrzucać go będziemy do makaronu, kurczaka i bełtać z majonezem.
Usmażoną pierś i rozdrobniony brokuł dodajemy po wystygnięciu do makaronu.
Do tego odrobina majonezu wg uznania.
Jak ktoś chce to można to jeszcze doprawiać innymi przyprawami, ale wg mnie te z zupki chińskiej nadają temu wystarczającą nutę.


I gotowe :D

Smacznego :!:
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3353
Dołączył(a): 26.04.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 25.02.2011 11:31

dajcie se spokój z tymu zupkami, bo:
"Badania Consensus Action on Salt and Health wykazały, że w skład jednej zupki chińskiej wchodzi więcej soli, niż jest jej w paczce chipsów! Dzienne zapotrzebowanie na sól to tylko 6 g, a w wielu badanych produktach jej zawartość wynosiła aż 8 g! Nadmiar soli natomiast zaburza funkcjonowanie nerek i zatrzymuje wodę w organizmie, co daje efekt opuchlizny i sprawia, że masa ciała wzrasta. Ponadto sól podnosi ciśnienie krwi, a to z kolei może stać się przyczyną udaru mózgu i schorzeń kardiologicznych.

Zupki chińskie zawierają sporo tłuszczów trans, które dobrze znoszą temperaturę pokojową i wydłużają okres przydatności do spożycia. Tłuszcze trans powodują tycie i odkładanie się tkanki tłuszczowej w rejonie brzucha. Ponadto ich systematyczne spożywanie upośledza tkankę mózgu uszkadzając białko komórek nerwowych.

Podstawą zupek błyskawicznych jest makaron, produkowany z wysokooczyszczonej mąki pszennej, w którym zawartość witamin i składników odżywczych jest minimalna. Ponadto ma wysoką wartość w indeksie glikemicznym – po ich spożyciu stąpnie glukozy we krwi szybko wzrasta, a po chwili znów czujemy głód.

Zawartość sztucznych substancji chemicznych w zupkach chińskich jest ogromna. Ich podstawowym składnikiem aromatyzującym jest glutaminian sodu (E621), który trzykrotnie podnosi ryzyko otyłości, może upośledzić wzrok, spowodować bóle migrenowe, uczulić i doprowadzić do astmy. Szybkie pęcznienie suchego makaronu pod wpływem wrzącej wody jest możliwe dzięki chemicznym spulchniaczom, aromat kurczaka, podczas gdy w składzie próżno go szukać, czujemy za sprawą polepszaczy smaku i zapachu, a zupka może czekać na sklepowej półce przez kilka lat, ponieważ zawiera sztuczne konserwanty…"


źródło: http://wizytalekarska.pl/

smakowych wrażeń, Krystof
monia85
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 666
Dołączył(a): 05.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 25.02.2011 11:33

Masz rację oczywiście, ale przecież takiej sałatki z zupkami nie je się codziennie.. ja jem max 2 razy w roku :lol:
fasi
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 837
Dołączył(a): 22.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 25.02.2011 11:35

Ale przecież od czegoś trzeba umrzeć... :wink:
A każdy z nas uwielbia to co smaczne a niekoniecznie "zielone", zdrowie, pozbawione kalorii :D
Ja również nie stołuję się sałatką "chińską" everyday :)
monia85
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 666
Dołączył(a): 05.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 25.02.2011 11:39

Dokładnie, dokładnie..
Jak miałabym patrzeć, co w dzisiejszych czasach jest niezdrowe, to wyszłoby na to, że musiałabym żyć na samej wodzie :lol:
nimm2
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 204
Dołączył(a): 21.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 25.02.2011 22:18

monia85 napisał(a):Dokładnie, dokładnie..
Jak miałabym patrzeć, co w dzisiejszych czasach jest niezdrowe, to wyszłoby na to, że musiałabym żyć na samej wodzie :lol:


chyba nawet nie...
intruzik
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 85
Dołączył(a): 05.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) intruzik » 25.02.2011 22:58

teraz coś ode mnie, oczywiście dla tych co lubią tuńczyka z puszki,

1 brokuł (ok 0,5kg),
2 puszki tuńczyka w kawałkach najlepiej w oliwie,
około 350g makaronu świderki najlepiej ciemnego,
sól,
pieprz,
ewentualnie natka pietruszki.

Dzielimy brokuł na mniejsze cząstki, następnie gotujemy w osolonej wodzie,
Gotujemy makaron al dente,
Do miski wsypujemy ugotowany makaron (ja dodaję jeszcze ciepły) i odcedzonego częściowo od oliwy lub oleju tuńczyka, mieszamy następnie dodajemy ugotowanego brokuła, przyprawiamy pieprzem ewentualnie solą ale trzeba wziąć poprawkę na słonego już tuńczyka (ja nie dodaję), dodajemy ewentualnie pokrojoną natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Sałatka gotowa, jak dla mnie najlepiej smakuje jak jest jeszcze ciepła. Możliwa jest zmiana proporcji według uznania. Życzę smacznego.
Roxi
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5098
Dołączył(a): 06.11.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 27.02.2011 11:37

monia85 napisał(a):Mam nadzieję, że będzie dobre :P


Śliwki w boczku zrobiły furrorę :lol:
Ostatni koreczek, trzeba było dzielić na pół ;)
tajemniczy
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 578
Dołączył(a): 02.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 27.02.2011 12:26

my wytestowaliśmy bakłażany z nadzieniem z fety, a dziś zrobiłem krewetki z przepisu Roxi ;-) dobrze smakowało.

Mam zamiar wypróbować jeszcze kilka przepisów z tego tematu
monia85
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 666
Dołączył(a): 05.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 01.03.2011 18:48

cieszę się, że było dobre :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 86
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone