Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.02.2011 19:27

Kiedyś na Węgrzech zamówiłem golonkę, była pełna lejącego się tłuszczyku i dodatkowo zakraszona kilkoma plastrami słoniny :D Pyszne to było, ale dietetyczne nie.
nimm2
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 204
Dołączył(a): 21.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 20.02.2011 23:26

ten filet z kurczaka mi sie podoba... chyba zglodnialem...
monia85
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 666
Dołączył(a): 05.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 21.02.2011 12:39

Jeśli o kurczaku mowa, to mogę Wam podpowiedzieć szybki sposób na obiadek :P


PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE CEBULOWYM


Składniki:
- piersi z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- zupa cebulowa w proszku (1,5 torebki)
- śmietana duża 18%
- olej, wino białe



Pierś z kurczaka kroimy na cieńsze kawałki - podobnie jak na kotlety. Obsypujemy przyprawą do kurczaka i tym, co tam jeszcze lubicie (ja dodatkowo daję sporo ostrej papryki).

Układamy mięsko na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i/lub odrobiną oleju. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. i pieczemy pod przykryciem.
Ja czasem dodaję też trochę białego winka pod koniec pieczenia.

W międzyczasie przygotowuję sos: duża śmietana, chyba 18%, standardowa jak do zupy + cebulowa zupa w proszku (kupuję np. francuską zupę cebulową).
Ja dodaję nawet więcej niż jedną torebkę, ale po wymieszaniu śmietany z zupą trzeba spróbować, czy powstały sos nie jest za słony.

Wyjmujemy piersi z piekarnika, smarujemy dość obficie sosem cebulowym i wstawiamy na jakieś 10 min. do zapieczenia, ale już bez przykrycia.

Do tego pyszne są pieczone ziemniaczki i surówka jaką kto lubi :wink:


Smacznego! :D [/b]
nimm2
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 204
Dołączył(a): 21.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 21.02.2011 22:11

monia85 napisał(a):Jeśli o kurczaku mowa, to mogę Wam podpowiedzieć szybki sposób na obiadek :P


PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE CEBULOWYM


Składniki:
- piersi z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- zupa cebulowa w proszku (1,5 torebki)
- śmietana duża 18%
- olej, wino białe



Pierś z kurczaka kroimy na cieńsze kawałki - podobnie jak na kotlety. Obsypujemy przyprawą do kurczaka i tym, co tam jeszcze lubicie (ja dodatkowo daję sporo ostrej papryki).

Układamy mięsko na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i/lub odrobiną oleju. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. i pieczemy pod przykryciem.
Ja czasem dodaję też trochę białego winka pod koniec pieczenia.

W międzyczasie przygotowuję sos: duża śmietana, chyba 18%, standardowa jak do zupy + cebulowa zupa w proszku (kupuję np. francuską zupę cebulową).
Ja dodaję nawet więcej niż jedną torebkę, ale po wymieszaniu śmietany z zupą trzeba spróbować, czy powstały sos nie jest za słony.

Wyjmujemy piersi z piekarnika, smarujemy dość obficie sosem cebulowym i wstawiamy na jakieś 10 min. do zapieczenia, ale już bez przykrycia.

Do tego pyszne są pieczone ziemniaczki i surówka jaką kto lubi :wink:


Smacznego! :D [/b]


dobrze ze ta piers z kurczaka nie jest w proszku i z torebki...
zupa cebulowa z paczki... a czy wiesz jak prosta i szybka w przygotowaniu jest zupa cebulowa zrobiona samemu? czy nie lepiej by bylo niz truc sie jedzeniem prawie jak dla kosmonautow... z proszku i z paczki...

slowo, ale nie wiem czy to jest Twoj przepis czy tajny rodzinny przepis dr. knorra

najprostsza zupa cebulowa:
4 duze cebule kroisz w plasterki ewentualnie w piorka i podsmazasz pod przykryciem dusisz w garnku (najlepiej z grubym dnem) az zrobi sie miekka (nie wolno jej mocno smazyc)... oproszasz mąką dodajesz jeden lub dwa zabki czosnku i jeszcze przez chwilke smazysz (z 5 minut)... zalewasz wszystko bulionem i gotujesz przez jakies 15 minut... sol i pieprz wg uznania... do takiej zupy tost z ementalerem podany w kamionkowym talerzu... a wogole to zupe w kamionkowym talerzu mozna takim tostem po prostu przykryc i na 5 minut do piekarnika... i zobacz... ani razu nie uzylem proszku...
proszkiem faceta nie nakarmisz...
monia85
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 666
Dołączył(a): 05.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 22.02.2011 10:15

nimm2 napisał(a):
monia85 napisał(a):Jeśli o kurczaku mowa, to mogę Wam podpowiedzieć szybki sposób na obiadek :P


PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE CEBULOWYM


Składniki:
- piersi z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- zupa cebulowa w proszku (1,5 torebki)
- śmietana duża 18%
- olej, wino białe



Pierś z kurczaka kroimy na cieńsze kawałki - podobnie jak na kotlety. Obsypujemy przyprawą do kurczaka i tym, co tam jeszcze lubicie (ja dodatkowo daję sporo ostrej papryki).

Układamy mięsko na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i/lub odrobiną oleju. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. i pieczemy pod przykryciem.
Ja czasem dodaję też trochę białego winka pod koniec pieczenia.

W międzyczasie przygotowuję sos: duża śmietana, chyba 18%, standardowa jak do zupy + cebulowa zupa w proszku (kupuję np. francuską zupę cebulową).
Ja dodaję nawet więcej niż jedną torebkę, ale po wymieszaniu śmietany z zupą trzeba spróbować, czy powstały sos nie jest za słony.

Wyjmujemy piersi z piekarnika, smarujemy dość obficie sosem cebulowym i wstawiamy na jakieś 10 min. do zapieczenia, ale już bez przykrycia.

Do tego pyszne są pieczone ziemniaczki i surówka jaką kto lubi :wink:


Smacznego! :D [/b]


dobrze ze ta piers z kurczaka nie jest w proszku i z torebki...
zupa cebulowa z paczki... a czy wiesz jak prosta i szybka w przygotowaniu jest zupa cebulowa zrobiona samemu? czy nie lepiej by bylo niz truc sie jedzeniem prawie jak dla kosmonautow... z proszku i z paczki...

slowo, ale nie wiem czy to jest Twoj przepis czy tajny rodzinny przepis dr. knorra

najprostsza zupa cebulowa:
4 duze cebule kroisz w plasterki ewentualnie w piorka i podsmazasz pod przykryciem dusisz w garnku (najlepiej z grubym dnem) az zrobi sie miekka (nie wolno jej mocno smazyc)... oproszasz mąką dodajesz jeden lub dwa zabki czosnku i jeszcze przez chwilke smazysz (z 5 minut)... zalewasz wszystko bulionem i gotujesz przez jakies 15 minut... sol i pieprz wg uznania... do takiej zupy tost z ementalerem podany w kamionkowym talerzu... a wogole to zupe w kamionkowym talerzu mozna takim tostem po prostu przykryc i na 5 minut do piekarnika... i zobacz... ani razu nie uzylem proszku...
proszkiem faceta nie nakarmisz...




Kto co lubi... :wink:

Tylko, że tu nie chodzi o prawdziwą zupę cebulową tylko sos po prostu :lol:

Zawsze można zrobić ten sos bardziej naturalnie - czyli smażąc cebulę na patelni i dodając na koniec śmietanę, z tym, że po takim jedzeniu lepiej już nie ruszać się z domu, albo nie otwierać buzi :lol:
Po zupie cebulowej z proszku nie ma takiego "wyziewu" :P
tajemniczy
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 578
Dołączył(a): 02.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 24.02.2011 18:37

w sobotę wyprawiamy 7 urodziny córki, oczywiście dla tej dorosłej części, bo dzieciaki wywozimy w niedzielę do Fiku Miku.

I pytanko, większość sałatek oklepana (gyros, z brokułami i kurczakiem, cyz tam jakieś inne). Ma ktoś jakieś sprawdzone sałatki, może coś na ciepło na urodzinki? Może coś z nutą CRO? ;-)
monia85
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 666
Dołączył(a): 05.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 24.02.2011 20:25

Ja robię sałatkę z paluszkami krabowymi, czy jak kto woli - surimi :wink:

- 2 op. paluszków krabowych mrożonych
- puszka ananasa
- torebka ugotowanego ryżu lub makaron sojowy
- 2-3 ząbki czosnku, lub wg. uznania
- mała puszka kukurydzy
- majonez

Wszystko razem mieszamy i gotowe :D
monia85
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 666
Dołączył(a): 05.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 24.02.2011 20:32

Jako przekąski baaaardzo lubię na takich imprezkach BAKŁAŻANY Z FETĄ:

- ser typu feta + op. śmietany 18% + szczypiorek - trzeba próbować żeby nie było zbyt słone, ale żeby też powstały sos miał dość ścisłą konsystencję i nie wylewał się z kieszonek bakłażanowych.

- Bakłażany kroimy w podłużne paski, solimy, czekamy aż puszczą sok i myjemy. Osuszamy, posypujemy pieprzem, ew. solą. Obtaczamy w mące z obu stron i smażymy na oleju.
Odsączamy bakłażany na papierowych serwetkach.

Jak bakłażany wystygną smarujemy je powstałym nadzieniem z fety i szczypiorku. Składamy na 2 części aby powstała "kieszonka". Przebijamy wykałaczką i już :wink:
monia85
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 666
Dołączył(a): 05.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 24.02.2011 20:35

Przypomniał mi się jeszcze inny sposób na bakłażany - na pokrojone w okrągłe, grubsze plasterki i usmażone j.w. bakłażany kładę plaster mozarelli oraz pomidora. Posypuję ziołami prowansalskimi i zapiekam w piekarniku ok. 20 min. Pyszne :wink:
nimm2
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 204
Dołączył(a): 21.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 24.02.2011 21:35

I) majonez ucierasz z czosnkiem i startym zoltym serem na jednolita mase... tak powstala paste kladziesz na pokroje w plasterki pomidory

II) drobno siekasz czosnek... ale naprawde na bardzo drobna kostke... mieszasz to z majonezem... i teraz w suszona sliwke wkladasz orzech wloski... tzn. kawalek orzecha bo caly zapewne sie nie zmiesci... tak spreparowane sliwki przykrywasz tym majonezem wymieszanym z czosnkiem... i calosc do lodowki na minimum 12h... swietne na przegryzienie wodeczki... (jesli nie chce sie Wam wkladac orzechow do sliweczek to bez orzechow to tez jest dobre)
tajemniczy
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 578
Dołączył(a): 02.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 24.02.2011 23:27

dzięki, na pewno skorzystamy ;-) jak ktoś coś jeszcze pichci na takie imprezy może zapodać przepisik ;-)
monia85
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 666
Dołączył(a): 05.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 25.02.2011 10:41

Przypomniała mi się jeszcze jedna pyszna przekąska :wink:

Śliwki suszone + plastry surowego/wędzonego boczku
- owijamy śliwkę bardzo cienkim, nawet "firankowym" plastrem boczku, przekłuwamy wykałaczką (ja małą wykałaczkę jeszcze docinam, żeby wystawała tylko minimalnie z koreczka) i smażymy na oleju. Podajemy na zimno, pycha! :P
fota
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 586
Dołączył(a): 04.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 25.02.2011 10:46

monia85 napisał(a):Przypomniała mi się jeszcze jedna pyszna przekąska :wink:

Śliwki suszone + plastry surowego/wędzonego boczku
- owijamy śliwkę bardzo cienkim, nawet "firankowym" plastrem boczku, przekłuwamy wykałaczką (ja małą wykałaczkę jeszcze docinam, żeby wystawała tylko minimalnie z koreczka) i smażymy na oleju. Podajemy na zimno, pycha! :P


brzmi pysznie !
lecę po suszone śliwki :lol:
Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 25.02.2011 10:48

monia85 napisał(a):Śliwki suszone + plastry surowego/wędzonego boczku


O to to właśnie....

Robię je również z szynką suszoną i grilluję :)
Roxi
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5097
Dołączył(a): 06.11.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 25.02.2011 10:50

Monia, dzięki za przepis na sałatkę z surimi i na śliweczki w boczku. Jutro robię domówkę i mam zamiar skorzystać z Twoich przepisów :)

Dam znać, czy smakowało ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 85
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone