monia85 napisał(a):Jeśli o kurczaku mowa, to mogę Wam podpowiedzieć szybki sposób na obiadek
PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE CEBULOWYM
Składniki:
- piersi z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- zupa cebulowa w proszku (1,5 torebki)
- śmietana duża 18%
- olej, wino białe
Pierś z kurczaka kroimy na cieńsze kawałki - podobnie jak na kotlety. Obsypujemy przyprawą do kurczaka i tym, co tam jeszcze lubicie (ja dodatkowo daję sporo ostrej papryki).
Układamy mięsko na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i/lub odrobiną oleju. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. i pieczemy pod przykryciem.
Ja czasem dodaję też trochę białego winka pod koniec pieczenia.
W międzyczasie przygotowuję sos: duża śmietana, chyba 18%, standardowa jak do zupy + cebulowa zupa w proszku (kupuję np. francuską zupę cebulową).
Ja dodaję nawet więcej niż jedną torebkę, ale po wymieszaniu śmietany z zupą trzeba spróbować, czy powstały sos nie jest za słony.
Wyjmujemy piersi z piekarnika, smarujemy dość obficie sosem cebulowym i wstawiamy na jakieś 10 min. do zapieczenia, ale już bez przykrycia.
Do tego pyszne są pieczone ziemniaczki i surówka jaką kto lubi
Smacznego! [/b]
nimm2 napisał(a):monia85 napisał(a):Jeśli o kurczaku mowa, to mogę Wam podpowiedzieć szybki sposób na obiadek
PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE CEBULOWYM
Składniki:
- piersi z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- zupa cebulowa w proszku (1,5 torebki)
- śmietana duża 18%
- olej, wino białe
Pierś z kurczaka kroimy na cieńsze kawałki - podobnie jak na kotlety. Obsypujemy przyprawą do kurczaka i tym, co tam jeszcze lubicie (ja dodatkowo daję sporo ostrej papryki).
Układamy mięsko na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i/lub odrobiną oleju. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. i pieczemy pod przykryciem.
Ja czasem dodaję też trochę białego winka pod koniec pieczenia.
W międzyczasie przygotowuję sos: duża śmietana, chyba 18%, standardowa jak do zupy + cebulowa zupa w proszku (kupuję np. francuską zupę cebulową).
Ja dodaję nawet więcej niż jedną torebkę, ale po wymieszaniu śmietany z zupą trzeba spróbować, czy powstały sos nie jest za słony.
Wyjmujemy piersi z piekarnika, smarujemy dość obficie sosem cebulowym i wstawiamy na jakieś 10 min. do zapieczenia, ale już bez przykrycia.
Do tego pyszne są pieczone ziemniaczki i surówka jaką kto lubi
Smacznego! [/b]
dobrze ze ta piers z kurczaka nie jest w proszku i z torebki...
zupa cebulowa z paczki... a czy wiesz jak prosta i szybka w przygotowaniu jest zupa cebulowa zrobiona samemu? czy nie lepiej by bylo niz truc sie jedzeniem prawie jak dla kosmonautow... z proszku i z paczki...
slowo, ale nie wiem czy to jest Twoj przepis czy tajny rodzinny przepis dr. knorra
najprostsza zupa cebulowa:
4 duze cebule kroisz w plasterki ewentualnie w piorka i podsmazasz pod przykryciem dusisz w garnku (najlepiej z grubym dnem) az zrobi sie miekka (nie wolno jej mocno smazyc)... oproszasz mąką dodajesz jeden lub dwa zabki czosnku i jeszcze przez chwilke smazysz (z 5 minut)... zalewasz wszystko bulionem i gotujesz przez jakies 15 minut... sol i pieprz wg uznania... do takiej zupy tost z ementalerem podany w kamionkowym talerzu... a wogole to zupe w kamionkowym talerzu mozna takim tostem po prostu przykryc i na 5 minut do piekarnika... i zobacz... ani razu nie uzylem proszku...
proszkiem faceta nie nakarmisz...
monia85 napisał(a):Przypomniała mi się jeszcze jedna pyszna przekąska
Śliwki suszone + plastry surowego/wędzonego boczku
- owijamy śliwkę bardzo cienkim, nawet "firankowym" plastrem boczku, przekłuwamy wykałaczką (ja małą wykałaczkę jeszcze docinam, żeby wystawała tylko minimalnie z koreczka) i smażymy na oleju. Podajemy na zimno, pycha!
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne