Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 21.01.2011 20:46

To tylko przerwa na drugie śniadanie,

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz, :wink: :lol:
ewela9021
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 63
Dołączył(a): 12.09.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewela9021 » 22.01.2011 21:30

od tego oglądania strasznie zgłodniałam, a w lodówce tylko światło :lol: .pozdrawiam
alusw
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 76
Dołączył(a): 12.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) alusw » 23.01.2011 14:41

ewela9021 napisał(a):od tego oglądania strasznie zgłodniałam, a w lodówce tylko światło :lol: .pozdrawiam

jak wszystko odkładasz na chorwacje to lodówka pusta
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 23.01.2011 20:20

Fajne, tylko powiedzcie, rodzina, czy znajomi???

Wasze zdrowie, na ten Nowy Rok!!!

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
alusw
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 76
Dołączył(a): 12.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) alusw » 23.01.2011 21:06

To moja żonka i pusta lodówka też moja
Twoje Zdrowie :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Filet z indyka z imbirem, papryką i morelami

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.01.2011 14:05

Coś w stylu karnawału, kolorowo, na słodko i na ostro, czyli Filet z indyka z imbirem, papryką i morelami

- 1kg filetu z indyka- piersi
- 3 czerwone papryki
- 25dg moreli podsuszanych
- garść lub wiecej kandyzowanych żurawin
- 2 duże czerwone cebule
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- szklanka soku pomarańczowego
- puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
- przyprawy do filetu, które lubisz
- olej
- ryż do dania

Pokrojone w spore kawałki filety indyka marynujemy w przyprawach- curry, mieszanka tajska, sos sojowy, ja dodaję Kecap Manis- genialny sos sojowy indonezyjski, trochę oliwy...

Potem podsmażamy na ostrym ogniu na patelni z oliwą, dodajemy do dużego rondla, gdzie już trochę zeszkliwiona dość drobno pokrojona cebula...


Obrazek

Dodajemy trochę oliwy, szklankę soku pomarańczowego oraz pokrojoną paprykę...

Obrazek


Za chwilę dodajemy morele, mogą być przecięte na pół, lub nie, oraz drobno pokrojony korzeń imbiru. Nie dodawajmy zbyt dużo, intensywny, ostry smak, możne trochę więcej potem, gdy już poddusimy i spróbujemy całość. Puszka pokrojonych pomidorów...


Obrazek


Na końcu dodajemy żurawiny, solimy, trochę cukru, pieprzu, przypraw (Np. Gara Masala, taki element hinduski lub mieszankę curry, kumin, chili). Ewentualnie nieco więcej przetartych pomidorów i jeszcze chwile dusimy. Filet szybko będzie miękki. A reszta musi być aldente, nie wolno rozciapać...

Obrazek


I teraz, na duży maksymalnie talerz kładziemy ryż ugotowany, gorący, proponuje na zewnątrz. W środku pozostawiamy sporo miejsca na - Filet z indyka z imbirem, papryką i morelami...


Obrazek


Efekt murowany, smacznego, pozdrawiam Grzegorz. :wink: :lol:
monia85
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 666
Dołączył(a): 05.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 27.01.2011 14:57

mmmm... ten filet chodzi mi po głowie, już zapisałam sobie przepis :P
W weekend będzie pyszny obiadek :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.01.2011 21:05

Dzisiejsza kolacja---krążki kalmarów w sosie jogurtowym z dużą ilością czosnku.
Kalmary wrzucone na wrzątek z odrobiną Vegety, gotowane 3 min. Wyszły bardzo kruche, nic a nic gąbczaste.
Sos--2/3 kubka jogurtu 0% (dieta), odrobina dla smaku majonezu lekkiego, sporo natki, szczypioru i zielony ogórek drobno pokrojony. 8 ząbków czosnku, sól i pieprz do smaku.
Kieliszek białego wina.

Ps brak aparatu, brak więc zdjęć
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.01.2011 21:15

O, mam was tu obydwu, a przypomniało mi się o czym Loroch
(taki dziennikarz kulinarny między innymi) ostatnio opowiadał.

Korzystaliście może z usług tego lub tego?

Jakoś mi tak smaka narobili, mało tego, podobno nie trzeba mieć suszarni, czy wędzarni,
żeby samemu mięso ususzyć, ale nawet w maszynce do suszenia grzybów można coś takiego zrobić,
a ponieważ taką maszynkę posiadam akurat, to może znacie jakiś przepis jak to ugryźć?

Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.01.2011 21:24

Suszę dosyć często polędwiczki wieprzowe. Kaloryfer wystarczy :D
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.01.2011 21:35

8O

Znaczy się nie masz zwierzaków w domu ... I zegara na piecu :lol:

O rany, jak to się suszy?
To, podobno, samo zdrowe: proteiny, białka ... a w dodatku smaczne. :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.01.2011 21:55

Zwierzaka teraz nie mam, ale miałem. Jamnika króliczego, nie sięgał do wysokiego grzejnika :D
Marynuję podobnie jak do wędzenia, kilka dni leżakuje, a później wisi i wisi, tak około 2 do 3 tygodni.
Pyszne, pod warunkiem cienkiego krojenia, sam smak.
Na wsi robię to przy pomocy kuchni węglowej, mięsko wisi w okapie, a na dole ogień płonie.

Poddałeś pomysł, muszę w suszarce "grzybowej" zrobić doświadczenie mięsne.

Zegar niestety mam, na piecu :(

Z w/w suszarki wychodzą wyśmienite pomidory suszone, które później zalewam oliwą z czosnkiem i przyprawami.
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.01.2011 22:42

Może namówię małżonkę, żeby się włączyła, bo mi to cienko wychodzi ...

W tej suszarce raz grzyby suszyłem, ale chyba było coś nie tak, bo mi się nie mieściły i nie ususzyły.

Nic. Do odważnych świat należy.
Na razie bryluję tą roladą, co mnie Jolanda nauczyła :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.01.2011 22:51

Do suszarki na grzyby, grzyby się nie mieściły :?: 8O Co ta za grzyby, mutanty jakieś :?:

Jabłka suszone to też wielki przysmak. Suszę w zależności od zbiorów jabłek, ostatnio było słabo, już 2 lata jabłonie mi nie rodzą :cry:
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.01.2011 22:54

maciek1956 napisał(a): Co ta za grzyby, mutanty jakieś :?:

Ty się nie pytaj o grzyby.

Ty się spytaj co za grzyb je tak pokroił ... :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 82
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone