Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2010 10:29

Jacek S napisał(a):...no bo kto kupuje starego karpia?


Realiści. :wink:

"2-ga tura z koszykami !!! Najpierw piechota potem konnica !!! :D"
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.12.2010 18:23

Potrawa wigilijna z brokułami.

Czas wykonania( gotowanie brokuł) 5-10 minut.

1.Brokuł;
2.Ser wiejski Piątnica;
3.Pomarańcza;
4.Śledzie w śmietanie (sprawdzone Lisner);
5.Jajko.

Gotujemy brokuła (na wrzątek około 5 minut), w międzyczasie obieramy i dzielimy pomarańczę, szykujemy talerz.


Obrazek

Obrazek

Smażymy jajko na sadzone wkładamy na talerz razem z brokułem, dodajemy ser wiejski i płat śledzia z pomarańczą.

Obrazek

Smacznego. :lol:

Ps.Małżonka na zestaw w pierwszej chwili mówiła, że to hardcorowa potrawa, ale uszy się jej trzęsły przy jedzeniu dokładki.
:lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 21.12.2010 20:02

Pozdrawiam, jeszcze nie wigilijnie, bo przed świętami jestem jak to można określić zarobiony, właśnie przy stole, ale niestety nie świątecznym, lecz operacyjnym. O Wigilii od jutra, zaczynamy po południu już rodzinnie pracować. Skrzykujemy dzieciarnię i do roboty...

Odnośnie Wigilii, tu mogę jedynie oświadczyć, jesteśmy kompletnie tradycyjni, może regionalnie tradycyjni. I niech tak będzie, chociaż raz w roku bez innowacji.

Tradycja, tradycja i jeszcze raz tradycja. A poza tym, to całkiem fajne żarcie...

Pozdrawiam, Grzegorz, :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.12.2010 20:18

Przepis na prosty pasztet wegetariański

namoczone i ugotowane:
1. soja
2. ciecierzyca
3. fasola
4. soczewica (zielona i czerwona)
5. groch
(to co wyżej po ugotowaniu lekko rozgnieść)

starkowane na grubych oczkach:
6. marchew
7. pietruszka
8. seler
9. cebula
10. czosnek

oraz:
11. brokuły
12. kukurydza
13. oliwki
14. koncentrat pomidowrowy lub ketchup
15. oliwa z oliwek
16. jajko

Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do foremek i piec od 1h do 1,5 h. Proporcje ww. składników dowolne.


Podawać:
- na zimno lub na ciepło (same)
- albo do ryb, mięs i drobiu :D :D

Obrazek

Obrazek
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 23.12.2010 17:29

Relacja z pola walki czyli przygotowania do Wigilii.

Śledzie moczą się już kilka dni w zalewie, spróbowane, są całkiem dobre. Do marynaty octowej dodaje trochę miodu, i oprócz ziela angielskiego sporo pieprzu, liście laurowe zerwane w Toskanii, niewiele goździków i laski wanilii.

Obrazek


Pierogi robione przy udziale całej rodziny. Z kapustą i grzybami i drugi rodzaj to świąteczna wersja pierogów ruskich. Po prostu takie lubimy. A jak robić to już robić.

Obrazek


Ryba faszerowana, taka trochę po żydowsku czyli z lekkim dodatkiem słodkich ingrediencji czyli masła, miodu, rodzynek i dużej ilości pieprzu i gałki muszkatułowej...


Obrazek

Efekt końcowy tak wygląda.

Obrazek


Obecnie na kuchni gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami...


Obrazek


Najważniejsze dobre grzyby, borowiki. Jasne że suszone, ale fantastycznie pachną podczas gotowania...

Obrazek


Kasza ugotowana, grzyby prawdziwe, i trochę drobno pokrojonych i podsmażonych pieczarek, cebuli na maśle. Doprawić i zawijamy w kapustę włoską, pokarbowaną. Lepiej smakują. zalewamy grzybowym bulionem i lekko podduszamy w płaskim garnku lub w naczyniu żaroodpornym w piecyku.


Obrazek


Udanej Wigilii, wesołych świąt, Życzę wszystkim Crofanom. Grzegorz. :wink: :lol:

Jeśli macie to proszę podzielcie się obrazkami świątecznych dań. Z całą pewnością istnieje jakaś różnica w regionalnym Menu...
adamk3
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1282
Dołączył(a): 31.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 26.12.2010 22:08

Grzegorz Ćwik napisał(a):Relacja z pola walki czyli przygotowania do Wigilii.

Śledzie moczą się już kilka dni w zalewie, spróbowane, są całkiem dobre. Do marynaty octowej dodaje trochę miodu, i oprócz ziela angielskiego sporo pieprzu, liście laurowe zerwane w Toskanii, niewiele goździków i laski wanilii.

Obrazek
.


Grzesiu podaj przepis na zalewę i marynatę octową - jestem "fanem" sieliotki :wink:

pozdrav.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.12.2010 22:50

Grzegorz Ćwik napisał(a):





Ryba faszerowana, taka trochę po żydowsku czyli z lekkim dodatkiem słodkich ingrediencji czyli masła, miodu, rodzynek i dużej ilości pieprzu i gałki muszkatułowej...



Efekt końcowy tak wygląda.

Obrazek





Z całą pewnością istnieje jakaś różnica w regionalnym Menu...



Ryba faszerowana--jak sama nazwa wskazuje, musi to być ryba czymś faszerowana, a nie sam farsz w galarecie.
Grzegorzu--mamy w rodzinie od bardzo dawna, od mojego urodzenia, przepis na karpia po żydowsku, od prawdziwej, niezwykle sympatycznej, obecnie starszej Pani, Żydówki, przepis na karpia. Generalnie jest tak jak piszesz, ale ....karpia tniemy na dzwonka i faszerujemy innymi karpiami, na słodko przyprawionymi. Czyli w dzwonka wkładamy, to co zrobiłeś, pychota, jedząc mamy jakby dwa smaki, zwykłego karpia i karpia na słodko.
Tak przyrządzonego karpia przywozi moja mam, dwa półmiski, jeden dla gości, jeden dla mnie :D

Gołąbki--wzbudzają moje wielkie zaciekawienie, muszę tak zrobić
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 28.12.2010 15:22

Ryba faszerowana - taka jest i obiegowa nazwa. Można w podobny sposób zrobić szczupaka, jesiotra, nawet pstrąga czy sandacza napełniając farszem skórę ryby. Tu można zastosować pewną dowolność. A karp faszerowany po żydowsku, to już zupełnie inna bajka...

Odnośnie zalewy śledziowej proporcje są zwykle zbliżone. Tak robi moja matka: litr wody, ponad pół szklanki octu 10%, liście bobkowe, ziarna pieprzu. Ja trochę zmodyfikowałem, dodaję 2-3 łyżki miodu, kilka goździków, trochę laski cynamonowej. Oleju niewiele, tylko na zalanie samego słoika tak 1/5 wysokości...

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
adamk3
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1282
Dołączył(a): 31.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 29.12.2010 10:56

Grzegorz Ćwik napisał(a):Ryba faszerowana - taka jest i obiegowa nazwa. Można w podobny sposób zrobić szczupaka, jesiotra, nawet pstrąga czy sandacza napełniając farszem skórę ryby. Tu można zastosować pewną dowolność. A karp faszerowany po żydowsku, to już zupełnie inna bajka...

Odnośnie zalewy śledziowej proporcje są zwykle zbliżone. Tak robi moja matka: litr wody, ponad pół szklanki octu 10%, liście bobkowe, ziarna pieprzu. Ja trochę zmodyfikowałem, dodaję 2-3 łyżki miodu, kilka goździków, trochę laski cynamonowej. Oleju niewiele, tylko na zalanie samego słoika tak 1/5 wysokości...

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:


dzięki, najlepsze są takie wypróbowane :D :wink:

pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.12.2010 18:37

ŻEBERKA

Czas wykonania około do 2,5 h.

Czas pieczenia 1kg mięsa około 1 godzina, temperatura 180 stopni.

Skład:
Żeberka;
Cebula;
Majeranek;
Sól;
Pieprz;
Musztarda;


Obrazek

Mięso kroimy, obsmażamy na patelni. Kroimy cebulę na plastry, układamy krążki na spodzie brytfanki, a na nich przyprawione mięso. Żeberka posypujemy majerankiem i smarujemy musztardą.


Obrazek


Następną warstwę zaczynamy układać od cebuli powtarzając procedurę. Na ostatnią warstwę mięsa i przypraw układamy ścisło plastry cebuli, przykrywamy brytfankę. Pieczemy.



Obrazek


Smacznego :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.12.2010 18:42

No nie, Smoku, kontakt do dietetyczki przysyłasz, a mój przysmak, żeberka, podajesz ... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.12.2010 18:50

maciek1956 napisał(a):No nie, Smoku, kontakt do dietetyczki przysyłasz, a mój przysmak, żeberka, podajesz ... :wink:



Co innego zrobić, a co innego zjeść. Choć tu nie jestem bez winy. :oops: :oops: :oops: :lol:
Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 30.12.2010 07:50

Dajcie żyć, no nie przed śniadaniem !! bo aż mnie ścisnęło a żołądek soki trawienne puścił...

Te żeberka przetestuję po Nowym Roku :)
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.01.2011 08:19

Grzegorz Ćwik napisał(a):...Jeśli macie to proszę podzielcie się obrazkami świątecznych dań. Z całą pewnością istnieje jakaś różnica w regionalnym Menu...


Po raz pierwszy w historii stołu pojawiły się "cebulaki"

Obrazek

Bardzo dobre...
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 11.01.2011 18:28

Taki trochę odgrzewany pomysł na Sylwestra, przykłady orientalne...

Obrazek


Krewety królewskie na dużej patelni 3-4 minuty rzucone na wino białe zmieszane z masłem, trochę czosnku, liść laurowy, i w końcu koperek lub kolendra...

Marynowane file ze schabu, marynowane w zalewie orientalnej, lekko podsmażone w ziołach i winie...


Obrazek


I do tego pierożki samosa oraz kotleciki warzywne z ziołami, z bardzo ostrym chili...


Obrazek


Noworocznie pozdrawiam Grzegorz. :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 81
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone