Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran
Posty: 14062
Dołączył(a): 23.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.11.2006 16:04

Ale żeźnia 8O 8O 8O odrazu mi się jeść odechciało :lol: :papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 03.11.2006 16:57

To fakt. Pod Grunwaldem chyba gorzej nie było. :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 05.11.2006 17:38

Aby zapomnieć o tym niesmacznym obrazku prezentuję chorwackie wędzonki


Obrazek

Oraz tutejszy sposób grilowania rybki

Obrazek

Smacznego. :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 14.11.2006 22:04

Do każdego charakterystycznego dania praktycznie wynagane są różnego rodzaju przyprawy. Ja za najlepsze uważam żywe zioła, rosnące w doniczce, lub te ktore przebywając na poludniu Europy można kupić na bazarze w charakterze związanego pęczku. Niesamowity zapach, niesamowite możliwości przygotowania super danka. Kupując owoce i warzywa na południu Włoch, praktycznie taką wonną wiązankę otrzymujemy gratis, kiedy zakupiliśmy już trochę towaru.

W północnej Afryce na SUKU (targ) można zakupić niezliczoną ilość niesamowitych przypraw, niestety niekiedy może to być podróba, szczególnie przy droższych przyprawach, tu mam na myśli szafran.

Tutaj zdjątko z takiego straganu, gdzieś tam na wysokości Maroka, Libii lub Tunezji. Mało się one różnią,

Obrazek

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: [/url]
Torcida1
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 454
Dołączył(a): 30.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 15.11.2006 18:59

a ja to bym zjadł makrelę z surówką z dużą ilością octu winnego. taką jak dają na fishpicnicu!!!
slawek66
Cromaniak
Posty: 1521
Dołączył(a): 24.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 16.11.2006 07:54

troszke cierpliwosci, juz sie pieka :D

Obrazek
rich72
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2213
Dołączył(a): 27.02.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 16.11.2006 09:06

Sławciu - Ci co mówili fuj po fotce obróbki chyba wcinają niepatroszone :wink:
slawek66
Cromaniak
Posty: 1521
Dołączył(a): 24.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 16.11.2006 09:41

rich72 napisał(a):Sławciu - Ci co mówili fuj po fotce obróbki chyba wcinają niepatroszone :wink:


albo sa nieswiadomi technologi :?:
nie przejmujemy sie z reszta takimi wypowiedziami :D :D :D
Torcida1
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 454
Dołączył(a): 30.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 16.11.2006 16:00

Wracając do makreli z surówką to wedłgu mnie to jest fenomen. Bardzo proste danie, a według mnie o wiele lepsze niż inne, wystawne postawy. Dobry jest jeszcze prsut!!! Mniam!
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 18.11.2006 15:20

A teraz kolejna zagadka kulinarna.

Kaktus???

Czy nadaje się do jedzenia i jaka jest jego polska nazwa????


Obrazek



Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
Leszek Skupin
Weteran
Posty: 14062
Dołączył(a): 23.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.11.2006 15:29

Opuncja Ficus Indica - Opuncja Figowa - Jadalne są owoce tworzone na wierzchołkach sukulenta. Owoce mają barwę żółtą do czerwonej, są bardzo smaczne i słodkie.

Zgadłem :?:

Pozdraviam :papa:
Torcida1
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 454
Dołączył(a): 30.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 19.11.2006 15:47

A lubicie szafran??? Z tego przecież między innymi Chorwacja słynie.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 19.11.2006 20:03

[quote="Leszek Skupin"][b][i][color=green]Opuncja Ficus Indica - Opuncja Figowa - Jadalne są owoce tworzone na wierzchołkach sukulenta. Owoce mają barwę żółtą do czerwonej, są bardzo smaczne i słodkie.

Zgadłem :?:

Popatrzcie, wszystko wie, wszystko widział. Jasne że OPUNCJA.
A, że jest dobra przekonałem się chyba 4 lata temu. Wędrując wzdłuż morza na Gargano (Włochy) trafiliśmy na starą plantację opuncji, a były one w dobrym okresie do spożycia.

Niestety nie posłuchalem się sztuczek kulinarnych, i z córą zjedliśmy je ot, tak otwierając rękami. Co się działo potem, drobne igiełki utkwiły nam wszędzie wokół ust, na rękach, coś niesamowitego, jeszcze przez kilka dni nie można się było pozbyć tego drańśtwa, dlatego też ostrzegam wszystkich, opuncję albo kupujemy już przygotowaną, z usunietymi wierzchnimi igiełkami, lub otwieramy je tylko w grubych rękawicach i to też bardzo uważnie.
A smakuje niesamowicie, radzę spróbować. Szczególnie te dojrzałe owoce o fioletowo-czerwonym zabarwieniu.

Pozdrawiam Grzegorz. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2006 21:51

Zmieniając menu na mniej wegetariańskie... :D
Kosztowaliście może wyczasowanej przez 2 lata szynki wieprzowej? Ma dość charakterystyczny wygląd, otóż cała pokryta jest czymś w rodzaju brązowej pleśni. Widziałem kilka takich wiszących nóg w Splicie na targowisku i później jeszcze u jednego gospodarza w Satnici, gdzie miałem okazję skosztować. Podobnoż miejscowy rarytas... :) Czekam na opinie :)

Pozdrav!
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 19.11.2006 22:02

Horror!!! 8O Chociaż nie powiem, ale ten ich miejscowy prisut bardzo mi smakuje.
Ostatnio edytowano 22.07.2007 12:25 przez majeczka, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone