napisał(a) Grzegorz Ćwik » 19.11.2006 20:03
[quote="Leszek Skupin"][b][i][color=green]Opuncja Ficus Indica - Opuncja Figowa - Jadalne są owoce tworzone na wierzchołkach sukulenta. Owoce mają barwę żółtą do czerwonej, są bardzo smaczne i słodkie.
Zgadłem
Popatrzcie, wszystko wie, wszystko widział. Jasne że OPUNCJA.
A, że jest dobra przekonałem się chyba 4 lata temu. Wędrując wzdłuż morza na Gargano (Włochy) trafiliśmy na starą plantację opuncji, a były one w dobrym okresie do spożycia.
Niestety nie posłuchalem się sztuczek kulinarnych, i z córą zjedliśmy je ot, tak otwierając rękami. Co się działo potem, drobne igiełki utkwiły nam wszędzie wokół ust, na rękach, coś niesamowitego, jeszcze przez kilka dni nie można się było pozbyć tego drańśtwa, dlatego też ostrzegam wszystkich, opuncję albo kupujemy już przygotowaną, z usunietymi wierzchnimi igiełkami, lub otwieramy je tylko w grubych rękawicach i to też bardzo uważnie.
A smakuje niesamowicie, radzę spróbować. Szczególnie te dojrzałe owoce o fioletowo-czerwonym zabarwieniu.
Pozdrawiam Grzegorz.