Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.12.2010 10:35

darek1 napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Dzisiaj prosty, staropolski obiad na mnie czeka.
Zupa grzybowa z grzybków jesienią zbieranych i pierożki z kapustą i grzybami odsmażanymi na słonince :D :D
Jedzenie znane wszystkim, smaczne, zdjęć nie będzie


Zapewne i smaczne ale i kaloryczne kolego Macieju. Jak tam z dietą kolegi ??? :)



Grzybki i kapusta-kaloryczne :D :D Zupa bez śmietanki, a słoninki na pierożkach, tyle ile kot napłakał, dla radości oczu tylko :wink:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.12.2010 08:30

Mistrzu Macieju !!! Czekamy na wędzone kiełbasy, boczki, szynki, balerony, żeberka, pasztetowe, kindziuki, słoniny, kiszki i łososie.


Temat: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi już uruchomiony.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.12.2010 08:51

Mistrzu Grzegorzu !!!

Czekamy na kulinarne przepisy wigilijne i świąteczne Twojego pomysłu .
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 12.12.2010 10:38

Do świąt to jeszcze trochę, wiec przyjdzie na to pora.


Dzisiaj w tak chłodny dzień, dobrze jest zjeść coś gorącego, coś sycącego...
Zabieram w takim razie wszystkich do Wiednia. Tam gdzie w okolicy katedry św. Stefana, na starym mieście, smętnie na turystów oczekują fiakrzy, czyli wiedeńscy dorożkarze...

Obrazek

To już historią tego miejsca jest, że najbardziej znaną potrawa jadaną w okolicznych restauracjach jest sznycel po wiedeńsku. Jasne że genialny i tak samo olbrzymi, czyli obowiązkowo na cały talerz...



Obrazek


Ale dzisiaj, zajmiemy się wcale nie gorszą potrawą, tą uwielbianą właśnie przez zziębniętych fiakrów, oczekujących w pobliskim bistro, czyli plan na dzisiaj - Gulasz wiedeński

Tak wiec pozdrawiam i do dzieła. Grzegorz. :wink: :lol:
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.12.2010 11:20

Grzegorz Ćwik napisał(a):Zabieram w takim razie wszystkich do Wiednia. Tam gdzie w okolicy katedry św. Stefana...

Św. Stefan to w Budapeszcie ...
Symbolem Wiednia, a nawet całej Austrii, jest katedra Św. Szczepana Męczennika ...

Ja wiem, taka duperela, no ale skoro Austriacy tak sobie wybrali,
to już się tego trzymajmy :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 12.12.2010 14:16

Sorry, jasne, Szczepana, chwilowy zanik pamięci, dziękuję za korektę.
Pozdrawiam. :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 12.12.2010 17:27

Św. Stefan to w Budapeszcie ...
Symbolem Wiednia, a nawet całej Austrii, jest katedra Św. Szczepana Męczennika ...


Jasne, za słusznością twojej uwagi dwie fotki z mojego zbioru:
1. Bazylika św Stefana, Budapeszt, plac również św. Stefana, największy kościół w mieście...



Obrazek

2. Katedra św. Szczepana w Wiedniu... A zdjęcie niedawno zrobione...


Obrazek

W takim razie zabieramy się do Wiedeńskiego gulaszu

Proponowany skład, zawsze uważam, że modyfikacje są nieodzowne, a ostateczny efekt ma być dobry, a nie oryginalny:

Co najmniej 1 kilogram wieprzowiny - tu szynka (w oryginale jest wołowina, ale trzeba ja długo dusić, i nie zawsze potem jest dość miękka),
1-2 torebki słodkiej, mielonej papryki,
3 łyżki smalcu
0,5 kg cebuli
3 duże czerwone lub mieszane słodkie papryki,
2 duże pomidory (lub puszka pomidorów),
2 ząbki czosnku,
1-2 średnie marchewki i pietruszki,
0,5 kg ziemniaków,
1 łyżeczka kminku, trochę gałki muszkatołowej
koncentrat pomidorowy, 2 liście laurowe
ostra papryka mielona, sól...

Obrazek

Mięso kroimy w średnią kostkę, podobnie ziemniaki. Kroimy cebulę.
W garnku należy teraz stopić 3 czubate łyżki smalcu i szybko przesmażyć mięso pokrojone w kostkę, dodać cebulę, chwilę smażyć razem, dodać kminek. Ja lubię sporo kminku, w wiedeńskim gulaszu tak musi być...


Obrazek

Teraz rozprowadzamy paprykę słodką, czym więcej, tym lepiej...
W trakcie mieszania na chwilę zdjąć garnek z ognia. Nie spalić papryki, nabiera przykrego posmaku. Dokładnie wymieszać zawartość. Potem postawić na małym ogniu, od razu włożyć pomidory pokrojone w kostkę lub z puszki, marchewkę i pietruszkę w cieniutkich plasterkach, zmiażdżony czosnek, 2 łyżeczki soli (lub jedną a sporo bulionu, lepszy efekt)...

Obrazek

Teraz dusimy prawie do miękkości mięsa uzupełniając wodą lub bulionem ( w zależności od smaku, nie przesolić). Należy dusić tak, aby warstwa płynu pokrywała zawartość gara. Gdy mięso jest półmiękkie wrzucamy pokrojone kawałki słodkiej papryki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę...

Obrazek

Dusimy do momentu, gdy kartofle będą na tyle miękkie, aby nadawały się do jedzenia, a nie były ciapiate. W trakcie dodajemy ostrą paprykę w proszku i dalej słodką, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kwestia smaku, ja zawsze dużo czerwonego. Czerwona papryka to dla Węgrów i Austriaków powód do słusznej dumy...

Obrazek


Gulasz wiedeński, smacznego. Grzegorz. :wink: :lol:

(PS. sami światowcy w tym forum, patrzcie jak trzeba się pilnować!!!)
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.12.2010 21:03

Grzegorz Ćwik napisał(a):(PS. sami światowcy w tym forum, patrzcie jak trzeba się pilnować!!!)

Samiście mnie tak wychowali ... :wink:

Teraz jeszcze uczycie gotować, ale kuda mi tam do mistrzów :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.12.2010 19:08

Boeuf a la strogonow z piersi kurczaka. (Dietetyczny :lol: )

Czas wykonania, około 30-45 minut :lol:

Składniki:

1.Cebula x 4szt;
2.Koperek;
3.Czosnek x 3 ząbki;
4.Pieczarki1kg ;
5.Jogurt naturalny;
6.Przecier pomidorowy;
7.Ogórek kiszony x 2szt. Średnie;
8.Oliwa;
9.Pierś z kurczaka 0,5kg ;
Sól, pieprz , mielona papryka, majeranek, zioła prowansalskie.


Kroimy cebulę razem z koperkiem i czosnkiem, dusimy pod przykryciem dolewając troszeczkę wody i odrobinę oleju.


Obrazek

Do podduszonej cebulki dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do konsystencji średnio miękkiej.
W między czasie kroimy w paski pierś z kurczaka i dodajemy do uduszonych pieczarek.
Wszystko razem gotujemy-dusimy na wolnym ogniu, uważając :!: przy tym na dostateczną ilość wody w rondelku.


Obrazek

Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy(do smaku) oraz jogurt naturalny do rondelka.

Obrazek

Na sam koniec dodajemy tarkowane kiszone ogórki, mieszamy i dusimy około pięciu minut.

Obrazek

Smacznego. :lol:

Obrazek
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 20.12.2010 22:06

Cóż nie ma jak to mężczyźni... A może trochę potraw wigilijnych?
Jutro zamieszczę i podam Wam świetny, nieomal wyśmienity przepis na karpia, /o ile go odnajdę/ tego, właśnie tego, który pozostał jeszcze z Wigilii... po poznańsku... :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.12.2010 00:11

Grzegorz Ćwik napisał(a):Do świąt to jeszcze trochę, wiec przyjdzie na to pora.

Grzesiu "w maju jak zwykle" będę się gościł w Lublinie u kalendarzowego Jędrka, to mam cichą nadzieję na spotkanie na starówce przy zamku z twoimi specjałami, jak to czytam to mam język do ziemi jak pies pluto.

pozdrawiam
Cro szefa kuchni - i mam nadzieję do zobaczenia. :D :D
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2010 06:57

majeczka napisał(a):Cóż nie ma jak to mężczyźni... A może trochę potraw wigilijnych?

Niby na obiadek w Chorwacji?

Na przykład kompocik z suszu i kutię :wink:
Katarinka
Croentuzjasta
Posty: 186
Dołączył(a): 13.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarinka » 21.12.2010 09:50

Rozważam możliwość porzucenia tradycyjnego karpia na rzecz pstrągów smażonych. Czy to duże wigilijne wykroczenie? :D
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2010 09:53

Katarinka napisał(a):Rozważam możliwość porzucenia tradycyjnego karpia na rzecz pstrągów smażonych. Czy to duże wigilijne wykroczenie? :D


Ryba też człowiek.
Daj rybie pożyć.
Starości ryba chciałaby dożyć,
więc ludziom pokój, a karpiowi woda.
Karp ma rodzinę, karpia szkoda.


:wink:

PS zgodnie z tradycją, ma być ryba i postnie.
Karp, wbrew pozorom, nie jest taką starą, wigilijną, potrawą, jakby się wydawało.
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.12.2010 10:26

...no bo kto kupuje starego karpia?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 80
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone