Mam właśnie chwilę czasu więc odpowiadam na pytanie:
A co tam masz na stole?
Po pierwsze ważną sprawą jest
Guakamole. I tu bez dwóch zdań, taka przystawka musi pojawić się na meksykańskim przyjęciu.
Składniki to: 2 dojrzałe (miękkie) awokado, 1 mały pomidor, 1 mała cebula czerwona, połowa czerwonej lub żółtej papryki, połowa limonki, ząbek czosnku, garść posiekanej świeżej kolendry, sól, pieprz i łyżeczka oliwy z oliwek:
Awokado wyjmujemy na talerz, rozgniatamy widelcem, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, drobno pokrojoną cebulkę, pomidor, nieco papryki, sok z limonki, kolendrę pokrojoną. Wszystko dobrze mieszamy, nieco pieprzu i soli...
Kotlety mielone po meksykańsku: mięso mielone, jagnięce, ale tu była szynka wieprzowa, cebula czerwona, papryka, 1-2 jajka, nieco mąki kukurydzianej, przyprawy- głównie papryka słodka, ale ja dodałem też czubricę, bo lubimy.
Cebulę drobno pokroić, podobnie paprykę, lekko zeszklić na patelni, dodać do całości, a teraz dużo przypraw...
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, trochę wody i mąki kukurydzianej, soli i smażymy na patelni - cienkie a długie, trochę jak bułgarskie kebabczeta...
I właśnie je mamy. Co dalej. Teraz kolejne składniki jak na fotce:
- salsa
- sałatka meksykańska z tuńczyka
- chili con carne
Co do salsy, to słoik ostrego typowego sosu meksykańskiego salsa na bazie pomidorów, ja kupiłem w Lidlu, ale dodajemy po kolei : drobno pokrojoną cebule czerwoną, paprykę słodką i jedną papryczkę chili, pokrojonego pomidora. Sos salsa musi być ostry, tu nie ma przeproś.
Sałatka meksykańska z tuńczyka, tym razem nie na ostro. Puszka dobrego tuńczyka duże kawałki oraz puszka sałatki meksykańskiej z tuńczykiem, obie połączyć, dodać nieco pokrojonej kolendry, skropić oliwą z oliwek. Można też coś wymyślić swojego, ja nie miałem czasu.
Chili con carne. To można zrobić wg przepisu z mielonym mięsem. Ja zrobiłem to na szybko, bez mięsa, bo były gorące kotlety... Na szybko to: fasola czerwona z puszki, cebula drobno pokrojona, czosnek, ew. trochę pokrojonego bekonu, przyprawy - gałka, pieprz, czerwona słodka papryka, tymianek... Puszka pomidorów bez skórki, mały przecier pomidorowy, puszka kukurydzy, papryka ostra chili.
Najpierw podsmażamy cebulę, bekon, czosnek, pokrojone pomidory, przyprawy. Podduszamy. Potem dodajemy kukurydzę z puszki i na końcu czerwoną odsączoną fasolę. Podajemy na gorąco... Musi być ostre.
Dodatkowo na stole- gęsta śmietana zalecana, ja podałem tatziki, bo lepsze,
pokrojone jajka posypane świeżą kolendrą i polane sosem meksykańskim
mieszanka porwanej sałaty- opakowanie
Oraz talerz smażonych warzyw, tu bakłażan, cukinia i pomidory, podawane na ciepło, posypane czerwona papryką...
Do tego potrzebne są placki meksykańskie, różne rodzaje w sklepach, też rożne wybrałem.
Placki podajemy na gorąco, wypełniamy wszystkim co na stole, taka zabawa, ale całkiem fajna. Każdy to robi sam, na swój sposób i własną odpowiedzialność. Zawijamy jak chcemy, jemy rekami lub kroimy na talerzu, i tak się człowiek upaprze...
Pełna dowolność...
Pasuje nawet Pita, wypełniana tak jak w Grecji lub w Egipcie...
Smacznego. Pozdrawiam. Grzegorz.