Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 05.12.2010 18:33

Grzegorz Ćwik napisał(a):To po prostu wyjściowa baza do kompozycji meksykańskiego wieczoru. Nie jestem pewien, czy chcecie tego spróbować...

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:


Chcemy spróbować, chcemy!!! :D Wprawdzie mój lekki niepokój budzi to, co jest ustawione tak centralnie... ale zapytam - co do tego pijemy? :lol:
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 05.12.2010 19:14

U-la napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):To po prostu wyjściowa baza do kompozycji meksykańskiego wieczoru. Nie jestem pewien, czy chcecie tego spróbować...

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:


Chcemy spróbować, chcemy!!! :D Wprawdzie mój lekki niepokój budzi to, co jest ustawione tak centralnie... ale zapytam - co do tego pijemy? :lol:


Bardzo wypracowane... Czyżby do tego woda???... nie sądzę wytrawne czerwone wino? :D
AndrzejJ.
zbanowany
Posty: 7149
Dołączył(a): 01.12.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 05.12.2010 22:40

Grzegorz Ćwik napisał(a):
Jeżeli kończysz z włoską ... to szkoda ! ... ale mówi się trudno !

Z "tych" dwóch ... popieram "darka 1" !

Pozdrawiam


Włochy, kuchnia włoska, kuchnia śródziemnomorska, pomysły na obiadek w Cro... To są klimaty których nie można zapomnieć, wyrzucić, to po prostu jest w nas wszystkich, jeżeli już tam byliśmy i przynajmniej tego trochę zakosztowaliśmy... to się już nigdy nie skończy, to jak przewlekła choroba, która od czasu do czasu daje o sobie znać, dobrze że tylko uczuciem pieczenia w żołądku... lub chęcią spróbowania czegoś smacznego, czegoś co pobudza do wakacyjnych wspomnień, niekiedy może nawet i kulinarnych...


A jeśli już wracamy do rozstrzygnięcia dylematu: kuchnia chińska, czy meksykańska, to oświadczam, że kobiety zawsze mają rację, i tu nie ma nad czym dyskutować, bo zawsze jesteśmy to skłonni przyznać, więc padło na Kuchnię meksykańską.

Tu ogólny rzut oka na stół...

Obrazek

To po prostu wyjściowa baza do kompozycji meksykańskiego wieczoru. Nie jestem pewien, czy chcecie tego spróbować...

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:

A co tam masz na stole?
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 06.12.2010 11:02

Kupiłam wczoraj mrożone ośmiorniczki "baby octopus", czy macie swoje przetestowane przepisy, jak i z czym mogłabym je zrobić?
Nie chodzi mi o te znalezione na google, te już przeglądałam.
Może coś na ostro? 8)
Jestem bardzo ciekawa...
Pozdrówka :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.12.2010 11:39

evil napisał(a):Sałatka dzisiaj była do obiadku według Twojego przepisu , mniam , mniam :P


smoki3 napisał(a):"Sałatka z fetą oraz olejem z orzechów laskowych"

Produkty:

- pół sałaty pekińskiej;
- papryka czerwona;
- ser Feta w rozsądnej ilości;
- dwa - trzy ogórki kiszone;
- jabłko;
- jogurt naturalny;
- olej z orzechów laskowych.

Sałatę kroimy w cienkie paski, paprykę, ogórki oraz jabłko w drobną kostkę.
Tak samo postępujemy z Fetą.

Wszystko starannie mieszamy dodajemy jogurt naturalny( około 1/3 kubeczka) oraz odrobinę oleju z orzechów laskowych.



Obrazek

Sałatka gotowa w piętnaście minut. Smacznego.

Obrazek


Cieszę się, że smakowała. :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 08.12.2010 12:51

Mam właśnie chwilę czasu więc odpowiadam na pytanie:

A co tam masz na stole?


Obrazek

Po pierwsze ważną sprawą jest Guakamole. I tu bez dwóch zdań, taka przystawka musi pojawić się na meksykańskim przyjęciu.

Składniki to: 2 dojrzałe (miękkie) awokado, 1 mały pomidor, 1 mała cebula czerwona, połowa czerwonej lub żółtej papryki, połowa limonki, ząbek czosnku, garść posiekanej świeżej kolendry, sól, pieprz i łyżeczka oliwy z oliwek:

Obrazek

Awokado wyjmujemy na talerz, rozgniatamy widelcem, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, drobno pokrojoną cebulkę, pomidor, nieco papryki, sok z limonki, kolendrę pokrojoną. Wszystko dobrze mieszamy, nieco pieprzu i soli...


Obrazek

Kotlety mielone po meksykańsku: mięso mielone, jagnięce, ale tu była szynka wieprzowa, cebula czerwona, papryka, 1-2 jajka, nieco mąki kukurydzianej, przyprawy- głównie papryka słodka, ale ja dodałem też czubricę, bo lubimy.


Obrazek

Cebulę drobno pokroić, podobnie paprykę, lekko zeszklić na patelni, dodać do całości, a teraz dużo przypraw...

Obrazek


Wszystkie składniki dobrze wymieszać, trochę wody i mąki kukurydzianej, soli i smażymy na patelni - cienkie a długie, trochę jak bułgarskie kebabczeta...


Obrazek


I właśnie je mamy. Co dalej. Teraz kolejne składniki jak na fotce:
- salsa
- sałatka meksykańska z tuńczyka
- chili con carne

Co do salsy, to słoik ostrego typowego sosu meksykańskiego salsa na bazie pomidorów, ja kupiłem w Lidlu, ale dodajemy po kolei : drobno pokrojoną cebule czerwoną, paprykę słodką i jedną papryczkę chili, pokrojonego pomidora. Sos salsa musi być ostry, tu nie ma przeproś.

Sałatka meksykańska z tuńczyka, tym razem nie na ostro. Puszka dobrego tuńczyka duże kawałki oraz puszka sałatki meksykańskiej z tuńczykiem, obie połączyć, dodać nieco pokrojonej kolendry, skropić oliwą z oliwek. Można też coś wymyślić swojego, ja nie miałem czasu.

Chili con carne. To można zrobić wg przepisu z mielonym mięsem. Ja zrobiłem to na szybko, bez mięsa, bo były gorące kotlety... Na szybko to: fasola czerwona z puszki, cebula drobno pokrojona, czosnek, ew. trochę pokrojonego bekonu, przyprawy - gałka, pieprz, czerwona słodka papryka, tymianek... Puszka pomidorów bez skórki, mały przecier pomidorowy, puszka kukurydzy, papryka ostra chili.
Najpierw podsmażamy cebulę, bekon, czosnek, pokrojone pomidory, przyprawy. Podduszamy. Potem dodajemy kukurydzę z puszki i na końcu czerwoną odsączoną fasolę. Podajemy na gorąco... Musi być ostre.

Dodatkowo na stole- gęsta śmietana zalecana, ja podałem tatziki, bo lepsze,
pokrojone jajka posypane świeżą kolendrą i polane sosem meksykańskim
mieszanka porwanej sałaty- opakowanie

Oraz talerz smażonych warzyw, tu bakłażan, cukinia i pomidory, podawane na ciepło, posypane czerwona papryką...

Obrazek

Do tego potrzebne są placki meksykańskie, różne rodzaje w sklepach, też rożne wybrałem.


Obrazek

Placki podajemy na gorąco, wypełniamy wszystkim co na stole, taka zabawa, ale całkiem fajna. Każdy to robi sam, na swój sposób i własną odpowiedzialność. Zawijamy jak chcemy, jemy rekami lub kroimy na talerzu, i tak się człowiek upaprze...

Pełna dowolność...

Obrazek

Pasuje nawet Pita, wypełniana tak jak w Grecji lub w Egipcie...


Obrazek


Smacznego. Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
Ostatnio edytowano 08.12.2010 13:02 przez Grzegorz Ćwik, łącznie edytowano 1 raz
Dudek2222
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5318
Dołączył(a): 02.09.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 08.12.2010 12:59

Wygląda smacznie.
Ale wrzucać takie foty, przed obiadem :evil:
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 09.12.2010 12:48

A ja jem zwyczajną grillowaną :lool:
żenada 8)
:wink:
Dudek2222
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5318
Dołączył(a): 02.09.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 09.12.2010 12:51

De gustibus...
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.12.2010 13:50

Dzisiaj prosty, staropolski obiad na mnie czeka.
Zupa grzybowa z grzybków jesienią zbieranych i pierożki z kapustą i grzybami odsmażanymi na słonince :D :D
Jedzenie znane wszystkim, smaczne, zdjęć nie będzie
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.12.2010 13:58

maciek1956 napisał(a):Dzisiaj prosty, staropolski obiad na mnie czeka.
Zupa grzybowa z grzybków jesienią zbieranych i pierożki z kapustą i grzybami odsmażanymi na słonince :D :D
Jedzenie znane wszystkim, smaczne, zdjęć nie będzie

Makłowicz twierdzi, że najlepszą przyprawą do dań, jest ... głód.

Co jesz, jest rzeczą wtórną :D



Pewnie sobie jajecznice zrobię ... :twisted:


Ajaj, zapomniałem się pochwalić - wczoraj sobie zacząłem robić śledzie po królewsku 8O
Też zdjęć nie będzie, ale wrażenia smakowe opiszę


... albo i nie :lol:
winetu
Odkrywca
Posty: 104
Dołączył(a): 17.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) winetu » 09.12.2010 14:01

Dudek2222 napisał(a):Wygląda smacznie.
Ale wrzucać takie foty, przed obiadem :evil:


Admini powinni tego zabronić ;-) Zaraz skrętu kiszek dostanę ;-)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 09.12.2010 16:54

Odpowiadam dziewczynom...


Chcemy spróbować, chcemy!!! icon_biggrin.gif Wprawdzie mój lekki niepokój budzi to, co jest ustawione tak centralnie... ale zapytam - co do tego pijemy?


Bardzo wypracowane... Czyżby do tego woda???... nie sądzę wytrawne czerwone wino?


Tak na prawdę to tym razem nic wyrafinowanego, zabrakło czasu na Tequilę wyrafinowaną, czyli z solą i limonką. Było po prostu niezłe wino, czerwone, Chile, bo dobre i nalewka domowej roboty. I jasne, dużżżżżo wody, bo niektóre składniki były super ostre. l Czymś trzeba zaszokować gości...... che, che!!!!

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.12.2010 20:42

maciek1956 napisał(a):Dzisiaj prosty, staropolski obiad na mnie czeka.
Zupa grzybowa z grzybków jesienią zbieranych i pierożki z kapustą i grzybami odsmażanymi na słonince :D :D
Jedzenie znane wszystkim, smaczne, zdjęć nie będzie


Zapewne i smaczne ale i kaloryczne kolego Macieju. Jak tam z dietą kolegi ??? :)
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 09.12.2010 21:05

Grzegorz Ćwik napisał(a): tym razem nic wyrafinowanego... Było po prostu niezłe wino, czerwone, Chile, bo dobre i nalewka domowej roboty. I jasne, dużżżżżo wody, bo niektóre składniki były super ostre.Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:

Tak też myślałam... :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 79
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone