Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 29.11.2010 18:46

Zastanawiam się jednak na jednym. W jaki sposób należy dobrać się do podanego powyżej dania. Makaron z mulami. Makaron można zjeść widelcem z sosem. Natomiast jak dobrać sie do muli. Widelcem i nożem nie bardzo. Pozostaje wyciągać je mało estetycznie "palcami" z "makaronu-muli". Nie bardzo wychodzi mi to praktycznie. Goście nie wiedzieliby cóż z takim daniem robić . Zjeść tak jak mówiłem czy nie narażać się na kompromitację i podziękować za pyszne danie wymówką.


Tak się składa, że mrożone bywa zwykle samo mięso z muli, czyli odpadają wszelkie sprawy dotyczące łupania muszelek i wydobywania ich zawartości. W mrożonkach idziemy na łatwiznę, nie trzeba myć a nawet szorować zabrudzonych najczęściej piaskiem skorup, czyli wystarczy tylko podduszenie, lub na patelni. I w akurat tym daniu wystarczy widelec, mule są dość miękkie i nie trzeba się z nimi bawić. Tu widzisz jakie jest ono delikatne, oczywista poezja...

Obrazek

Ale można oprócz widelca posłużyć się łyżką. I tu zależy od ciebie, z którą częścią Włoch się utożsamiasz??? Bo ci z północy tylko widelcem, a południowcy pomagają sobie przy nakręcaniu na widelec łyżką...

Pobawić się możesz za to wszędzie tam, gdzie są świeże mule, czyli oczywiście w Cro, ale tak na prawdę niekoronowaną stolicą europejską muli, gdzie można dostać je na co najmniej dwadzieścia, może nawet trzydzieści sposobów jest Belgia. Tu fotka którą zrobiłem 3 lata temu w Brukseli. Na starym mieście jest pełno knajp, najczęściej w sezonie wakacyjnych na zewnątrz, mule są na porządku dziennym, a szczególnie i nocnym. Zawsze dostajesz je w sporym garnku, zapiekane w specjalnym piecu, sosy, zioła, a szczególnie wino dodawane są na początku duszenia...

Obrazek

Tutaj trzeba się trochę wybrudzić, bo mule je się rękami, sos można maczać pieczywem, a najlepiej wybierać samą muszelką...

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 30.11.2010 23:04

Ale pyszności Grzegorzu znowu! I ta sałatka Smoków z poprzedniej strony też bajeczna!
Roxi napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):FASZEROWANE PIECZARKI


Wczoraj wypróbowałam przepis... wyszło super, a przynajmniej tak mówili goście ;)


Roxi, jeśli się znowu kiedyś "najdzie" na faszerowane pieczarki, to wypróbuj FASZEROWANE PIECZARKI TATY PASCALA
Moje ulubione - robi się błyskawicznie, a tak pyszne, że oszaleć można :lol:

Tu skopiowałam przepis z podanej wyżej strony:

Pieczarki taty Pascala

18 dużych pieczarek
sok z 1 cytryny
100 g płatków migdałowych
4 ząbki czosnku
200 g masła
1 pęczek natki
1 łyżka ostrej musztardy
4 pszenne tosty okrojone ze skórki i pokrojone w kostkę
1 szklanka mleka
1 jajko
sól, pieprz


"PIECZARKI MOJEGO TATY co jakiś czas pojawiały się na naszym stole. W zależności od nastroju tata faszerował je np. krewetkami albo paluszkami krabowymi. Robił też pieczarki zupełnie zwyczajne. Takie jak te.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, włącz termoobieg.

Przygotuj pieczarki: umyj je, oddziel kapelusze od nóżek. Z kapeluszy zdejmij skórkę, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Nóżki posiekaj, także skrop sokiem z cytryny, zmiksuj z migdałami, czosnkiem, masłem, natką i musztardą.

Tosty namocz w mleku i odciśnij, dodaj do farszu, wbij jajko. Dokładnie wymieszaj. Kapelusze pieczarek oprósz w środku solą i pieprzem, napełnij farszem, formując niewielkie górki.

Piecz 20-25 minut. Tuż przez wyjęciem włącz na moment grill, aby farsz się przyrumienił. Możesz polać pieczarki sosem, który spod nich wypłynie - jest naprawdę bardzo smaczny".
Roxi
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5097
Dołączył(a): 06.11.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 01.12.2010 07:44

Brzmi super, na pewno spróbuję :)

Gdybym tylko miała opcję tremoobiegu i grila w piekarniku, to w ogóle byłoby super :twisted: Mam gazowego potwora, ale jak się nabierze wprawy, to wszystko da się w nim zrobić :)
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 01.12.2010 08:33

Roxi - właśnie - nie dopisałam: ja też mam takiego przedpotopowego potwora!!! I też z nim walczę i nawet nie wiem, że może to wszystko wyglądać łatwiej :lol:
Uściski!
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2010 14:25

Roxi napisał(a):Gdybym tylko miała opcję tremoobiegu i grila w piekarniku, to w ogóle byłoby super :twisted:

A ja niedawno zamieniłem takiego 13 letniego potwora, na takiego jak mówisz,
nauczyłem się ustawiać zegar i, zanim przeczytałem instrukcję obsługi, to ją zgubiłem :evil:

Wiem, że są te termoobiegi, grille, włączniki i wyłączniki czasowe, tylko nie wiem gdzie 8O
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.12.2010 14:26

weldon napisał(a):Wiem, że są te termoobiegi, grille, włączniki i wyłączniki czasowe, tylko nie wiem gdzie 8O


W internecie...a zapomniałem, że nie masz...
Roxi
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5097
Dołączył(a): 06.11.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 01.12.2010 14:33

weldon napisał(a):Wiem, że są te termoobiegi, grille, włączniki i wyłączniki czasowe, tylko nie wiem gdzie 8O


:lol:
Termoobieg ma taki chrakterystyczny znaczek, że niby wyobrażenie, że powietrze się w kółko kręci :roll:
Wiem, bo kiedyś u kolerzanki podejrzałam :twisted: :lol:
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2010 14:42

Jacek S napisał(a):W internecie...a zapomniałem, że nie masz...

Już mam.
Tepsa wycofała się z pomysłu wprowadzenia u mnie niedziałających udogodnień,
natomiast pan od internetu i sieci skonfigurował mi już wszystko.

Mam nowego Pana do zajmowania się komputerami w firmie, nie mówiłem? :lol:
Roxi napisał(a):Termoobieg ma taki chrakterystyczny znaczek..

Za znaczkami to i ja dochodzę, tyle, że nie do końca wiem co i jak obsługiwać.

Pamiętam na przykład, jak już udało mi się rozgonić dym po pierwszym pieczeniu
w rękawie foliowym, to przeczytałem, że przy włączonym termoobiegu nie należy używać rękawa ...

Instrukcję pewnie znajdę ... ale to w wolnej chwili.
Na razie z wodą i minutnikiem daję sobie radę :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 04.12.2010 14:08

No tak, dzisiaj wieczorem przychodzą niezapowiadani goście. Coś trzeba zrobić na szybko. Jedzenie na zamówienie, no nie wypada, to osoby dobrze znające się na kuchni. Więc robimy coś dobrego i na szybko.

Mam tylko dwa pomysły:


Kuchnia meksykańska

Kuchnia chińska

Którą z nich wy byście wybrali?????????

Pozdrawiam Grzegorz. :cry: :cry:
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.12.2010 14:21

Chińską.

Meksykańska mi się źle kojarzy z takim serialem o detektywie i psie, który lubił burrito ... :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 04.12.2010 15:40

Chińska czy wietnamska jest mniej czy bardziej znana ale meksykańska nie. Proszę o pierwszy zestaw.
mariusz-w
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8375
Dołączył(a): 22.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 04.12.2010 16:01

Grzegorz Ćwik napisał(a):Kuchnia meksykańska

Kuchnia chińska

Którą z nich wy byście wybrali?????????

Pozdrawiam Grzegorz. :cry: :cry:


Jeżeli kończysz z włoską ... to szkoda ! ... ale mówi się trudno !

Z "tych" dwóch ... popieram "darka 1" !

Pozdrawiam
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 04.12.2010 17:16

Pewnie decyzja już dawno podjęta. Ale ja dołączam do Meksyku! I nie mogę się doczekać co będzie. Na przykład takie odjazdowe a nieskomplikowane fajitas z guacamole... :lol: Rrrrrany... :D
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 04.12.2010 17:20

...albo guacamole na łososiu... :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 05.12.2010 18:10

Jeżeli kończysz z włoską ... to szkoda ! ... ale mówi się trudno !

Z "tych" dwóch ... popieram "darka 1" !

Pozdrawiam


Włochy, kuchnia włoska, kuchnia śródziemnomorska, pomysły na obiadek w Cro... To są klimaty których nie można zapomnieć, wyrzucić, to po prostu jest w nas wszystkich, jeżeli już tam byliśmy i przynajmniej tego trochę zakosztowaliśmy... to się już nigdy nie skończy, to jak przewlekła choroba, która od czasu do czasu daje o sobie znać, dobrze że tylko uczuciem pieczenia w żołądku... lub chęcią spróbowania czegoś smacznego, czegoś co pobudza do wakacyjnych wspomnień, niekiedy może nawet i kulinarnych...


A jeśli już wracamy do rozstrzygnięcia dylematu: kuchnia chińska, czy meksykańska, to oświadczam, że kobiety zawsze mają rację, i tu nie ma nad czym dyskutować, bo zawsze jesteśmy to skłonni przyznać, więc padło na Kuchnię meksykańską.

Tu ogólny rzut oka na stół...

Obrazek

To po prostu wyjściowa baza do kompozycji meksykańskiego wieczoru. Nie jestem pewien, czy chcecie tego spróbować...

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 78
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone