Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108173
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.11.2010 12:04

Wiem weldonie :wink: ale ja Josko naśladuję :wink:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 23.11.2010 19:26

Kolego januszu. Bardzo ładny masz avatorek.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.11.2010 09:59

Poprzedni miał więcej osobistego klimatu. Obecny trochę zimny, jak ta rybka.
Lijep pozdrav :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108173
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.11.2010 13:34

Poprzedni wróci wczesną wiosną
jak pierwiosnki wyrosną :wink: :D
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 25.11.2010 03:52

Janusz Bajcer napisał(a):Poprzedni wróci wczesną wiosną
jak pierwiosnki wyrosną :wink: :D


Może kolega Janusz jakiś śródziemnomorski obiadek na forum zapoda. Może być ze składników z Polski przywiezionych. Bardzo proszę . Tylko nie Gulaszka Campingowa :roll: . Proszę o inny zestaw. :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Tagliatelle z mulami w pomidorowym sosie.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 26.11.2010 19:12

W takim razie wyręczę kolegę Janusza.
Dzisiaj nie gulaszka kempingowa, chociaż to bardzo fajnie brzmi i z całą pewnością dobrze smakuje, szczególnie podlane czerwonym winem...

Dzisiaj faktycznie danie typowo śródziemnomorskie, w wykonaniu krajowym czyli coś w rodzaju Tagliatelle z mulami w pomidorach. Pomysł iście wakacyjny, składniki zakupione w Tesco, to nie jest kryptoreklama, proszę nie protestować. Po prostu mieli niezłe mrożone małże i w ostatnią sobotę wyszła taka kolacja.
Składniki:
- 0,5 kg mrożonych małży, jasne, niedościgniony pomysł to świeże, ale to już inna bajka
- 2 kostki bulionu
- czerwona papryka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- garść oliwek bez pestek
- słoik włoskiego sosu pomidorowego, to dla ułatwienia
- opakowanie makaronu Tagliatelle czyli taśmy
- przyprawy jakie lubicie, trochę oliwy i już wszystko.


Obrazek

Małże zamrożone na sito, przepłukujemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do wrzącego bulionu, gotujemy około 5 minut, wyjmujemy.


Obrazek

Na patelni podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną cebulę, dorzucamy w trakcie czosnek oraz pokrojoną dość drobno czerwoną paprykę.

Obrazek


Do garnka przelewamy kompletny sos pomidorowy, można bawić się w duszenie świeżych pomidorów bez skorki, ale mamy listopad. I świeże pomidory są do bani, czyli niesmaczne, nie polecam. Już lepiej pomidory włoskie z puszki, każda kompozycja dozwolona. Dodajemy zioła które lubimy i pokrojone na trzy oliwki. I teraz do całości dodajemy podgotowane mule. Chwilę podduszamy, no 3 do 4 minut.



Obrazek

Tagliatelle oczywiście gotujemy aldente. Na talerz i na środek pokaźną porcje muli w pomidorach. Teraz kwestia gustu, posypujemy tartym serem ew. parmezanem lub jakieś świeże zioła, tu polecam kolendrę...

Obrazek


Przypomnienie smaków minionego lata, tam gdzieś z Cro w okolicy Dubrownika, kiedyś jadłem coś w tym stylu. To również smak Toskanii, przynajmniej mi się tak wydaje...

Czy kolega Janusz zadowolony??? Smacznego i Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.11.2010 19:51

"Sałatka z fetą oraz olejem z orzechów laskowych"

Produkty:

- pół sałaty pekińskiej;
- papryka czerwona;
- ser Feta w rozsądnej ilości;
- dwa - trzy ogórki kiszone;
- jabłko;
- jogurt naturalny;
- olej z orzechów laskowych.

Sałatę kroimy w cienkie paski, paprykę, ogórki oraz jabłko w drobną kostkę.
Tak samo postępujemy z Fetą.

Wszystko starannie mieszamy dodajemy jogurt naturalny( około 1/3 kubeczka) oraz odrobinę oleju z orzechów laskowych.



Obrazek

Sałatka gotowa w piętnaście minut. Smacznego.

Obrazek
Katarinka
Croentuzjasta
Posty: 186
Dołączył(a): 13.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarinka » 26.11.2010 20:32

Mnie też zebrało się na smaki lata. Krewetki leżą zamrożone i czekają na niedzielę :)
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Tagliatelle z mulami w pomidorowym sosie.

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.11.2010 08:06

Obrazek


Kolego Grzegorzu. Podziwiam kolegę za umiejętności kulinarne. Danie są wykwintne, smaczne, a zarazem dość proste w wykonaniu. Szereg przepisów kolegi już wykorzystałem w rodzinnej kuchni. Dziękuję.
Zastanawiam się jednak na jednym. W jaki sposób należy dobrać się do podanego powyżej dania. Makaron z mulami. Makaron można zjeść widelcem z sosem. Natomiast jak dobrać sie do muli. Widelcem i nożem nie bardzo. Pozostaje wyciągać je mało estetycznie "palcami" z "makaronu-muli". Nie bardzo wychodzi mi to praktycznie. Goście nie wiedzieliby cóż z takim daniem robić :D :D :D . Zjeść tak jak mówiłem czy nie narażać się na kompromitację i podziękować za pyszne danie wymówką. 8O 8O 8O
Roxi
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5097
Dołączył(a): 06.11.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 28.11.2010 10:47

Grzegorz Ćwik napisał(a):FASZEROWANE PIECZARKI


Wczoraj wypróbowałam przepis... wyszło super, a przynajmniej tak mówili goście ;)


Obrazek

Obrazek

Po upieczeniu zdjęć nie zdążyłam zrobić, ale wyglądały bardzo ładnie :)

Wielkie dzięki za taki pomysł :papa:
maslinka
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 15079
Dołączył(a): 02.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.11.2010 10:48

Roxi napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):FASZEROWANE PIECZARKI


Wczoraj wypróbowałam przepis... wyszło super, a przynajmniej tak mówili goście ;)

Potwierdzam! Było pyszne :D
Roxi
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5097
Dołączył(a): 06.11.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 28.11.2010 10:51

maslinka napisał(a):
Roxi napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):FASZEROWANE PIECZARKI


Wczoraj wypróbowałam przepis... wyszło super, a przynajmniej tak mówili goście ;)

Potwierdzam! Było pyszne :D


:lol:
mariusz-w
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8375
Dołączył(a): 22.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 28.11.2010 13:27

Roxi napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):FASZEROWANE PIECZARKI




To widzę ... ale może coś więcej ... czym faszerowane ? ... jak przyprawione ?

Ze zdjęć ... to się tylko domyślam, ale mogę być w błędzie !

Chyba, że to "tajemna" ... spécialité de la maison.

:)

Pozdrawiam.


Ps.
...aaaa .... teraz zauważyłem, że to przepis Grzegorza ... poszukam !

:)
Roxi
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5097
Dołączył(a): 06.11.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 28.11.2010 16:42

mariusz-w napisał(a):...aaaa .... teraz zauważyłem, że to przepis Grzegorza ... poszukam !

:)


Przepis Grzegorza, a jakże ;)
Cały jest na stronie 64 :)
evil
Croentuzjasta
Posty: 318
Dołączył(a): 18.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 28.11.2010 17:41

Sałatka dzisiaj była do obiadku według Twojego przepisu , mniam , mniam :P


smoki3 napisał(a):"Sałatka z fetą oraz olejem z orzechów laskowych"

Produkty:

- pół sałaty pekińskiej;
- papryka czerwona;
- ser Feta w rozsądnej ilości;
- dwa - trzy ogórki kiszone;
- jabłko;
- jogurt naturalny;
- olej z orzechów laskowych.

Sałatę kroimy w cienkie paski, paprykę, ogórki oraz jabłko w drobną kostkę.
Tak samo postępujemy z Fetą.

Wszystko starannie mieszamy dodajemy jogurt naturalny( około 1/3 kubeczka) oraz odrobinę oleju z orzechów laskowych.



Obrazek

Sałatka gotowa w piętnaście minut. Smacznego.

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 77
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone