Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz-w
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8375
Dołączył(a): 22.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 21.11.2010 19:16

Grzegorzu ! ... zawsze z duża przyjemnością czytam Twoje kulinarne propozycje.

Muszę powiedzieć, że "Twoja kuchnia", czyli sposób przyrządzania potraw i Twoje preferencje ... jakoś tak dziwnie "leży"/ "leżą" blisko naszych. Ale to wynika chyba szczególnie z umiłowania prostej a bogatej włoskiej kuchni.

Co do grillowania mięs, dodałbym tylko to ... by "traktować" je bardzo krótko gorącą patelnią ... ja to robię góra 3 min z każdej strony, a potem mięsko niech chwilkę "odpocznie".
No i patelnia grillowa maksymalnie rozgrzana.

Jeśli o tym wspominałeś ... to przepraszam za "wtręt" ... ale już nie pamiętam ... a nie mam siły sprawdzać tego na tych 75 stronach.

Oczywiście oczekując nowych propozycji !


Pozdrawiam !
Mariusz
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 21.11.2010 20:09

Myślę, że do grillowania bardzo ważna jest,

marynata

:?
Josko Bulic
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1271
Dołączył(a): 25.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 22.11.2010 09:44

Wszisko zależi co kto lubi.Bo ja na psziklad lubim smak miensa bez dużo pszipraw.Gluwni skladnici mojego grilowania som oliwa zoliwek,sul ,piepsz,czosnek i pietruszka i nic wience bo uważam da pienkna jagniczina czy czelenczina som same od sziebe piszniutenke i nie potszebujom dużo rużnorodnich pszipraw bo tedy sie straczi smak samego miensa. :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.11.2010 11:26

Josko---to są piękne słowa, sama mądrość :D Jedząc grilla czy inną potrawę mamy czuć smak mięsa, a nie przypraw, a do tego często przypalonych na ogniu. :( Takie wynalazki smakowe podają najczęściej w różnych stoiskach grillowych oraz jedna z naszych znajomych.
Każdy gatunek mięsa ma inny smak i to ten smak właśnie powinniśmy wydobyć grillując.
Dotyczy to także ryb czy innych procesów "obróbki kuchennej", np wędzenia.
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 22.11.2010 13:10

Bogactwo kuchni śródziemnomorskiej jest najbardziej w ,

przyprawach

:roll:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.11.2010 13:36

Mirko--tak, tylko stosując przyprawę należy tyle jej dobrać, aby wydobyć z mięsa, ryby...jego/jej smak. Nie sypać przypraw na zasadzie "ile wlezie" jak czynią "fachowcy" grilla, a tylko dla podkreślenia smaku.
mariusz-w
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8375
Dołączył(a): 22.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 23.11.2010 09:01

maciek1956 napisał(a):Mirko--tak, tylko stosując przyprawę należy tyle jej dobrać, aby wydobyć z mięsa, ryby...jego/jej smak. Nie sypać przypraw na zasadzie "ile wlezie" jak czynią "fachowcy" grilla, a tylko dla podkreślenia smaku.


Tak ... tak ...

... słuchając/czytając Maćka,Grzegorza, Josko ... sprawimy na pewno, że nasza kuchnia będzie urozmaicona, smaczna, zdrowa i aromatyczna.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.11.2010 10:17

Mariusz--nie bądź taki skromny, Twoje przysmaki z relacji nadal mam przed oczami :)
Josko Bulic
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1271
Dołączył(a): 25.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 23.11.2010 10:52

Chlopaki mam nesamowiti plan odżiwliania teraz po powrotu do Splita.Preda wszyskim bendem robić rybnom zupe z 10 gatunkuw ribe cale wijadro bo potem bendem używacz tego rosolu do rużnich potraw z owocuw moża.Na pewno bendem robić kalamare duszone w oliwi z oliwek i winu,oszmjornice pod pekom,lucijana na grilu,riżoto z szafranem i owocuch moża,makaron na rużnorodne sposobe z dodatkami krewetek i malutkich oszmjorniczek,pieczenoga malutkego proszaczka z rożnia,czielencom glowe pod pekom,bakalar zupe i pod pekom z żiemliaczkami,jagnieczinke duszonom w rozmarinu i timjanku i duuuużo tego jeszcie mniam mnia nie moge sie doczekat wijazdu jeszcie tylko 7 dni :D :D :D :D :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108173
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.11.2010 10:58

Josko Bulic napisał(a):Chlopaki mam nesamowiti plan odżiwliania teraz po powrotu do Splita.Preda wszyskim bendem robić rybnom zupe z 10 gatunkuw ribe cale wijadro bo potem bendem używacz tego rosolu do rużnich potraw z owocuw moża.Na pewno bendem robić kalamare duszone w oliwi z oliwek i winu,oszmjornice pod pekom,lucijana na grilu,riżoto z szafranem i owocuch moża,makaron na rużnorodne sposobe z dodatkami krewetek i malutkich oszmjorniczek,pieczenoga malutkego proszaczka z rożnia,czielencom glowe pod pekom,bakalar zupe i pod pekom z żiemliaczkami,jagnieczinke duszonom w rozmarinu i timjanku i duuuużo tego jeszcie mniam mnia nie moge sie doczekat wijazdu jeszcie tylko 7 dni :D :D :D :D :D


A po tym wszystkim do powrocie do Poznania rowerek czeka :wink: :D
mariusz-w
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8375
Dołączył(a): 22.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 23.11.2010 10:58

Josko Bulic napisał(a):Chlopaki mam nesamowiti plan odżiwliania teraz po powrotu do Splita.Preda wszyskim bendem robić rybnom zupe z 10 gatunkuw ribe cale wijadro bo potem bendem używacz tego rosolu do rużnich potraw z owocuw moża.Na pewno bendem robić kalamare duszone w oliwi z oliwek i winu,oszmjornice pod pekom,lucijana na grilu,riżoto z szafranem i owocuch moża,makaron na rużnorodne sposobe z dodatkami krewetek i malutkich oszmjorniczek,pieczenoga malutkego proszaczka z rożnia,czielencom glowe pod pekom,bakalar zupe i pod pekom z żiemliaczkami,jagnieczinke duszonom w rozmarinu i timjanku i duuuużo tego jeszcie mniam mnia nie moge sie doczekat wijazdu jeszcie tylko 7 dni :D :D :D :D :D


Potrafisz zdenerwować !!!

:D
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108173
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.11.2010 11:09

Podenerwujmy Josko :wink:

Trasa powrotna Split - Poznań Obrazek :D
Josko Bulic
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1271
Dołączył(a): 25.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 23.11.2010 11:26

Fajnie chlopaki ale jusz mam ukalkuowane bieganie po gurkach pazurkach w Splicie i czongle chodzenie na pieszo po wszyske zakupe.Za dzien jedzonko a pod wjeczur bieganko i na wjeczur pijanko i plesanko :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108173
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.11.2010 11:36

Josko Bulic napisał(a):.Za dzien jedzonko a pod wjeczur bieganko i na wjeczur pijanko i plesanko :D


Takiemu to dobrze 8O poje, popije i poplesuje :wink: :D
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.11.2010 11:59

Janusz Bajcer napisał(a):
Josko Bulic napisał(a):.Za dzien jedzonko a pod wjeczur bieganko i na wjeczur pijanko i plesanko :D


Takiemu to dobrze 8O poje, popije i poplesuje :wink: :D

Niby też 3P, ale u nas to jakoś inaczej się wymawia ... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 76
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone