Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009
Re: Zawijasy z ciasta francuskiego

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.11.2010 20:07

adamk3 napisał(a):- miałem dziś nie jeść kolacji :oops: :wink:

Masz, oczywiście przypadkiem, wszystkie te składniki w domu? 8O 8O 8O


:D

A ja na zakupy w czwartek lub piątek się dopiero wybieram. :twisted:
Znów muszę sobie wszystko na kartce spisać i nie zapomnieć kupić, to może sobie w przyszły weekend zrobię ...

Grzesiek, powinieneś mieć zakaz publikacji przepisów później niż w środę :lol:
adamk3
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1282
Dołączył(a): 31.05.2006
Re: Zawijasy z ciasta francuskiego

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 16.11.2010 09:12

weldon napisał(a):Grzesiek, powinieneś mieć zakaz publikacji przepisów później niż w środę :lol:


i po godz. 11-00 :D

pozdrav.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.11.2010 17:57

Nic nie mogę wam w tej materii obiecać. Poza jednym, że od czasu do czasu będę was katował dalej. Taki już mam przewrotny charakter, nawet żona mi o tym mówi, sorry.

Wiec aby sprawiedliwości stało się za dość, dzisiaj jesienny łosoś z grilla.

Dlaczego jesienny, bo jesień, trochę smutnawo, wiec do roboty.

Obrazek

Łososia kupujemy, sprawiamy, łuski precz, i teraz trzeba pociąć na dzwonka.
Grillujemy na patelni, bo na działce koszmarnie, bo jesień...

Obrazek

W trakcie grillowania łosoś nabiera swojego genialnego łososiowego koloru, i jeszcze dostaje tygrysie pręgi...

A podajemy jesiennie czyli z kiszoną kapustą, z brukselką i kartoflami...
I żeby tak troszkę wspomnienia lata, wszystko obsypujemy koperkiem...

Obrazek

Jak zwykle życzę smacznego, pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
adamk3
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1282
Dołączył(a): 31.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 17.11.2010 09:46

Grzegorz Ćwik napisał(a):jesienny łosoś z grilla[/b].

Łososia kupujemy, sprawiamy, łuski precz, i teraz trzeba pociąć na dzwonka.
Grillujemy na patelni, bo na działce koszmarnie, bo jesień...
W trakcie grillowania łosoś nabiera swojego genialnego łososiowego koloru, i jeszcze dostaje tygrysie pręgi...
Jak zwykle życzę smacznego, pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:


Witam, czy smarujesz wcześniej patelnię "grilową" ?

pozdrav.
monia85
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 666
Dołączył(a): 05.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 17.11.2010 16:47

jejuuuuuuu same pyszności, i jeszcze te zdjęcia :twisted:

Jak tak można katować ludzi, gdy jeszcze dwie godziny do obiadu zostały!!! :twisted:

Ślinka mi cieknie, wszystko wygląda przepysznie :hearts:

Czyżby ktoś tu był zawodowym kucharzem?? :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 17.11.2010 18:02

Czyżby ktoś tu był zawodowym kucharzem?? icon_wink.gif


Każdy mężczyzna jest po trochu zawodowym kucharzem, przynajmniej od czasu jak w sobie to odkryje. Bo kuchnia to też odwaga i sprawa pewnych decyzji. Ważnym jest to, że trzeba się odważyć...



Witam, czy smarujesz wcześniej patelnię "grilową" ?


Patelni nie smaruję, bo potem może zbyt dużo dymić. Smaruję natomiast trochę mięso lub rybę, a szczególnie warzywa np. bakłażana lub cukinię, tuż przed grillowaniem, nie ma przeciwwskazań.

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.11.2010 18:44

Grzegorz Ćwik napisał(a):Każdy mężczyzna jest po trochu zawodowym kucharzem ...

Qżwa, wychodzi na to, że jestem kobietą 8O


:D


Powiedzmy, że to "odważyć" :wink: w sprawie kuchni, jest teraz dla mnie sprawa priorytetową.

Nie pomagasz. :D
Katarinka
Croentuzjasta
Posty: 186
Dołączył(a): 13.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarinka » 18.11.2010 17:43

Grzegorz, uwielbiam Twoje przepisy wraz ze zdjęciami :D
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 18.11.2010 18:47

Pyszny temat..... oczami jadłabym, dobrze, że przez monitor zapachy nie przedostają się, bo chyba bym zwariowała :D
witpol
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3967
Dołączył(a): 29.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 18.11.2010 22:33

Grzegorz Ćwik - też sporo w domku przyrządzam. Długo się wzbraniałem przed zakupem patelni do grilowania (przeważnie grilowałem na węglu i w najgorszym razie w kominku), ale Twoje zdjęcie przekonało mnie w końcu do dokonania zakupu. Niedługo Mikołajki, to zakupię żonie (a tak naprawdę sobie). Pozdrawiam i wrzucaj trochę tych rarytasów :papa:
adamk3
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1282
Dołączył(a): 31.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 19.11.2010 09:02

witpol napisał(a):Grzegorz Ćwik - też sporo w domku przyrządzam. Długo się wzbraniałem przed zakupem patelni do grilowania (przeważnie grilowałem na węglu i w najgorszym razie w kominku), ale Twoje zdjęcie przekonało mnie w końcu do dokonania zakupu. Niedługo Mikołajki, to zakupię żonie (a tak naprawdę sobie). Pozdrawiam i wrzucaj trochę tych rarytasów :papa:


Ja patelnię kupiłem już dawno po tym

artykule:

chociaż na bardzo "wysokich obcasach" nie chadzam :wink:

pozdrav.
monia85
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 666
Dołączył(a): 05.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 19.11.2010 09:42

Ojj tak, patelnia grillowa to świetna sprawa - szczególnie jak nie ma czasu na gotowanie, wrzucamy mięsko na patelnię i gotowe :hearts: Mi najbardziej smakuje pierś z kurczaka, bo jest bardzo soczysta :P

A teraz muszę się rozejrzeć za nową patelnią, bo ta już po kilku latach użytkowania jest pozdzierana :?
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 19.11.2010 21:23

Ja zakupiłam takie coś - grill philips hd 4407
i mówię Wam - rewelacja!!!

doskonałe na prezent, a w domu to konieczność ;)
ściąga się płyty, na których się grilluje i można je swobodnie umyć.
Polecam :)
fota
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 586
Dołączył(a): 04.05.2007
Re: Makaron z czerwonym Pesto i tuńczykiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 20.11.2010 15:19

Grzegorz Ćwik napisał(a):Obrazek

Proste i smaczne, Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:


Lecę do kuchni... ale się ośliniłem :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Grillowanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 21.11.2010 08:57

Ja oczywiście jestem fanem grillowania letniego. Ale jak nam się nadarzy taka aura jak obecnie, typowo listopadowa, już nie mówmy na temat tej okropnej pogody, to przypomnieniem lata pozostaje grillowania na patelni.

Wszystkie pomysły dozwolone. Genialne są filety z piersi kurczaka, trzeba je tylko pokroić na cieńsze kawałki, przyprawić lub zamarynować trochę nawet z dodatkiem oliwy, tak żeby nie przywierały do patelni, i wychodzą świetnie. Będą nawet bardziej tygrysie gdy do marynaty dodamy miodu...


Obrazek

Warzywa są też genialne. My lubimy bakłażany i cukinie. Kroimy w długie plastry i trzeba teraz pociągnąć pędzelkiem z oliwą. Tu widzimy, że bakłażany nie dopieką się bez dodatkowej niewielkiej porcji oliwy, możemy nieco dodać na sam plaster w trakcie grillowania. Cukinia wymaga znacznie mniej natłuszczenia...

Obrazek

A tłustego mięsa, tu przykład karkówki, prawie wcale nie smarujemy oliwa, no może tylko tak, aby nie przywierała do patelni...



Obrazek

Życzę fajnego jesiennego grillowania, Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 75
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone