Makaron z czerwonym Pesto i tuńczykiem
napisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.10.2010 12:57
Dzisiaj kolejna wersja dla wielbicieli makaronu, tym razem
Makaron z czerwonym Pesto i tuńczykiem.
Składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti lub tagliatelle
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- jedna niezbyt duża, drobno posiekana cebula
- 2 łyżki kaparów
- pokrojone oliwki bez pestek
- słoiczek czerwonego Pesto
- puszka pomidorów bez skórek z sosem
- świeże zioła, bazylia lub kolendra
- 2 puszki tuńczyka, duże kawałki w oleju
- sól, pieprz
- starty ser żółty (parmezan?)
Wykonanie:
- Rozgrzać dużą patelnię z oliwą, zeszklić cebulę. Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem (soli minimalnie, Pesto jest dość słone) oraz odrobiną cukru. Chwilę gotować aż sos lekko zgęstnieje, dodać pokrojone oliwki, kapary.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- Przełożyć na patelnię z sosem, na wierzch dodać czerwone Pesto i warstwowo wymieszać lekko jednocześnie podgrzewając.
- Do sosu z makaronem dodać w ostatniej chwili tuńczyka, wymieszać. Doprawić do smaku.
- Wyłożyć na talerz, w chwili podania posypać urwanymi ziołami i parmezanem lub innym tartym serem.
Proste i smaczne, Pozdrawiam, Grzegorz.