Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stratos
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 613
Dołączył(a): 16.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) stratos » 16.09.2010 21:35

to fotostory o rydzach jest boskie :D
petris
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2590
Dołączył(a): 06.12.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 17.09.2010 15:26

U nas rydzów jest troche mniej, niż w nowo-sądeckim:mamy za to trochę prawdziwków ,maślaków ,podgrzybków i innych pomniejszych odmian.Rydzyki zjadamy natychmiast, smażone na masełku-pychota.Ale jak to ze wszystkim bywa,jeden lubi matkę drugi córkę.Może pochwalę sie grzybami z mojej działki i z naszych lasków bo lasów u nas nie ma. mimo,że jest piasek :lol:
To z wczorajszego dnia.
Obrazek
a to z mojej działki
Obrazek

A bylismy juz 3 razy. Nikt nie chce obierać i marynować. :cry: same muszą sobie radzić :roll:
e.zetka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1316
Dołączył(a): 26.09.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) e.zetka » 17.09.2010 21:04

Tylko bez śmiechów :wink: Jadł ktoś purchawki?
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108173
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.09.2010 13:06

e.zetka napisał(a):Tylko bez śmiechów :wink: Jadł ktoś purchawki?


Ja nie jadłem ale podobno młode rewelacja.
Rysio
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13051
Dołączył(a): 23.07.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.09.2010 13:15

A przy starych trzeba uważać żeby pylicy płuc nie dostać :wink:
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.09.2010 13:20

Rysio napisał(a):A przy starych trzeba uważać żeby pylicy płuc nie dostać :wink:

Pewnie cham się o tę pylice właśnie bał, kiedy taki piekny okaz rozdeptywał

Obrazek :evil:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Tagliatelle z kurkami i tuńczykiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 03.10.2010 18:08

Nawiązując do grzybów, a sezon ma się powoli ku końcowi, łącząc nasze smaki i smaki południa i ciepłego morza, dzisiaj proponuję swoją wersję:

Tagliatelle z kurkami i tuńczykiem

Kurki - porcja słuszna czyli typowy litrowy słój, jaki można zakupić przy drodze, lub oczywiście samemu zebrać. Cebula jedna większa drobno pokrojona, podduszamy na maśle, potem dodajemy pokrojone kurki. Dusimy tak ok. 10 minut, solimy, trochę pieprzu.

Obrazek

Teraz dodajemy - opakowanie gęstej śmietany 22-30%, takiej do zup czy sosów. Dodajemy łyżeczkę zielonego pieprzu z marynaty, łącznie z niewielką jej ilością. Chwilę podduszamy całość. Dodajemy puszkę tuńczyka - duże kawałki w oleju. Na koniec koperek lub kolendra, jeśli ktoś lubi tą ostatnią.
Sosem kurkowo-tuńczykowym polewamy ugotowane aldente wstążki, czyli tagliatelle.

Obrazek

Pozdrawiam i życzę smacznego. Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Makaron z czerwonym Pesto i tuńczykiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.10.2010 12:57

Dzisiaj kolejna wersja dla wielbicieli makaronu, tym razem Makaron z czerwonym Pesto i tuńczykiem.

Składniki:

Obrazek

- opakowanie makaronu spaghetti lub tagliatelle
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- jedna niezbyt duża, drobno posiekana cebula
- 2 łyżki kaparów
- pokrojone oliwki bez pestek
- słoiczek czerwonego Pesto
- puszka pomidorów bez skórek z sosem
- świeże zioła, bazylia lub kolendra
- 2 puszki tuńczyka, duże kawałki w oleju
- sól, pieprz
- starty ser żółty (parmezan?)

Wykonanie:
- Rozgrzać dużą patelnię z oliwą, zeszklić cebulę. Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem (soli minimalnie, Pesto jest dość słone) oraz odrobiną cukru. Chwilę gotować aż sos lekko zgęstnieje, dodać pokrojone oliwki, kapary.



Obrazek

- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- Przełożyć na patelnię z sosem, na wierzch dodać czerwone Pesto i warstwowo wymieszać lekko jednocześnie podgrzewając.


Obrazek

- Do sosu z makaronem dodać w ostatniej chwili tuńczyka, wymieszać. Doprawić do smaku.

Obrazek

- Wyłożyć na talerz, w chwili podania posypać urwanymi ziołami i parmezanem lub innym tartym serem.

Obrazek

Proste i smaczne, Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Kasiula.m
Croentuzjasta
Posty: 189
Dołączył(a): 01.08.2005
pytanie do fachowca Grzegorza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 24.10.2010 17:39

mam pytanie do Ciebie w sprawie oliwy z oliwek- jaką dobrą byś poradził kupować z polskich sklepów gdy się już skończą zapasy z Grecji i Chorwacji?
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 25.10.2010 19:19

Myślę, że każda z pierwszego tłoczenia powinna być dobra. Ja uważam, że włoskie są zupełnie OK. I nie należy przesadzać z ceną. Nawet kupowana w Lidlu extra vergin, w dodatku z rejonu Lukki, czyli z serca zacnej oliwy, była całkiem przyzwoita. Właśnie toskańskie oliwy są dobre, we wrześniu kupowałem ot tak domowej roboty z agroturystycznej posesji, była wyśmienita. Wolę te bardziej jasne, przejrzyste, nie mają wtedy większego posmaczku.
We Włoszech lub w Grecji zawsze na przystawkę dają między innymi świeże pieczywo z miseczką lub butelką oliwy, genialna sprawa.
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Kasiula.m
Croentuzjasta
Posty: 189
Dołączył(a): 01.08.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 26.10.2010 13:10

Dziękuję za wyjaśnienia, no właśnie ta z Lidla mi nie za bardzo podchodzi, za to włoska w puszkach z Auchan bardzo, ale czasami jej nie ma, pozatym robiłam eksperymenty z oliwą z winogron ( firma kitchen zdaje się) ale to jednak nie to samo, chyba najlepszy sposób to po prostu kupić solidny zapas:)
Kevlar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2125
Dołączył(a): 30.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 26.10.2010 16:50

Kasiula.m napisał(a):... ale to jednak nie to samo, chyba najlepszy sposób to po prostu kupić solidny zapas:)

Faktycznie. Nie ma to co lokalne wyroby. Nawet w Polsce przykladowo powidła ze sklepu nie mają nawet co startować smakowo z powidlami wlasnej roboty. Tak samo jest z oliwą.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Zawijasy z ciasta francuskiego

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 14.11.2010 18:59

Dzisiaj prosta propozycja, proste wykonanie, szybkie, efekt murowany.
Zawijasy z ciasta francuskiego

Składniki:
- ciasto francuskie gotowe 2 lub 3 opakowania
- liście szpinaku, mogą być z mrożonki, podduszone, dosmakowane pieprzem, czosnkiem, gałką muszkatułową, jajkiem
- krewetki lekko podduszone na maśle
- łosoś wędzony
- ser pleśniowy
- 1 żółtko

Obrazek

Z jednej rolki ciasta wychodzi około 6 zawijasów. Przygotowanie takie jak na fotce. Łosoś jest dość słony, wiec szpinaku nie solimy, tutaj nie szalejemy z serem pleśniowym, lepiej do krewetek. Brzegi smarujemy rozmąconym żółtkiem.

Obrazek

Składamy zawijasy, brzeg dobrze dociskamy, lekko zawijamy. Wierzch smarujemy żółtkiem, nakłuwany widelcem w kilku miejscach.
Pieczemy ok 15-20 minut na papierze do pieczenie, wyjmujemy jak będą zrumienione, ale nie spalone...



Obrazek

Efekt murowany. Smacznego, Grzegorz. :wink: :lol:
adamk3
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1282
Dołączył(a): 31.05.2006
Re: Zawijasy z ciasta francuskiego

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 14.11.2010 19:55

:!: super :evil: - miałem dziś nie jeść kolacji :oops: :wink:

pozdrav.
smok131
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1017
Dołączył(a): 24.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 14.11.2010 20:02

e.zetka napisał(a):Tylko bez śmiechów :wink: Jadł ktoś purchawki?

tak :nice:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 74
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone