maciek1956 napisał(a):Jeśli faktycznie niebieski zmniejsza łakomstwo, to poproszę taki zestaw
TUTAJ WYCZYTAŁAM TO, CO PONIŻEJ
Niebieski - nasz przyjaciel?
Kolor niebieski rzadko jest kolorem naturalnym żywności, taką barwę mają jedynie jagody i kilka niebiesko-fioletowych ziemniaków z odległych miejsc na świecie. Kolor ten nie znajduje się w znacznej ilości w żadnym z naturalnych barwników żywności. Ponadto, nasz pierwotny instynkt każe nam unikać żywności o barwie niebieskiej i czarnej. Dlaczego? Otóż, miliony lat temu właśnie te barwy były dla naszych przodków sygnałem ostrzegawczym: "nie jedz, ta żywność może być zepsuta".
Badania wykazały, iż kolor niebieski tłumi apetyt. Uczestnicy jednego z nich poproszeni o ocenę atrakcyjności i smakowitości posiłków o różnych barwach, zdecydowanie za najmniej smakowite i "nienaturalne" uznali produkty o zabarwieniu niebieskim.
Na podstawie informacji, które udało się uzyskać, specjaliści proponują włączenie tej barwy do pomieszczeń, w których spożywany i przygotowywany jest posiłek. Warto:
- zakupić naczynia, a zwłaszcza talerze o barwie niebieskiej
- przygotować niebieskie dodatki wystroju, np. obrus, kolor ścian, mebli, serwetki, kwiaty
- zamontować niebieskie światło w lodówce
SMACZNEGO ŻYCZĘ