Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 06.08.2010 11:39

maciek1956 napisał(a):Jeśli faktycznie niebieski zmniejsza łakomstwo, to poproszę taki zestaw :D


TUTAJ WYCZYTAŁAM TO, CO PONIŻEJ

Niebieski - nasz przyjaciel?
Kolor niebieski rzadko jest kolorem naturalnym żywności, taką barwę mają jedynie jagody i kilka niebiesko-fioletowych ziemniaków z odległych miejsc na świecie. Kolor ten nie znajduje się w znacznej ilości w żadnym z naturalnych barwników żywności. Ponadto, nasz pierwotny instynkt każe nam unikać żywności o barwie niebieskiej i czarnej. Dlaczego? Otóż, miliony lat temu właśnie te barwy były dla naszych przodków sygnałem ostrzegawczym: "nie jedz, ta żywność może być zepsuta".

Badania wykazały, iż kolor niebieski tłumi apetyt. Uczestnicy jednego z nich poproszeni o ocenę atrakcyjności i smakowitości posiłków o różnych barwach, zdecydowanie za najmniej smakowite i "nienaturalne" uznali produkty o zabarwieniu niebieskim.
Na podstawie informacji, które udało się uzyskać, specjaliści proponują włączenie tej barwy do pomieszczeń, w których spożywany i przygotowywany jest posiłek. Warto:
- zakupić naczynia, a zwłaszcza talerze o barwie niebieskiej
- przygotować niebieskie dodatki wystroju, np. obrus, kolor ścian, mebli, serwetki, kwiaty
- zamontować niebieskie światło w lodówce

SMACZNEGO ŻYCZĘ :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.08.2010 12:13

Muszę to sprawdzić, przydałoby się kilka, a nawet kilkanaście kg zrzucić :D
W ogrodzie na stole mam niebieski obrus, nie ogranicza apetytu, ale może za mało tego niebieskiego :?: :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.08.2010 17:43

W Cro nie brak dobrych ryb, większość knajp, powiedzmy tych nastawionych na dania z ryb i owoców morza zaprasza swoich gości takim widokiem. fantastyczne świeże ryby, tu głównie genialne dorady leżakują w lodówce wystawionej na twój widok i zachęcają do wejścia.

Obrazek

Ale są i lepsze. Tu proszę, akurat w Breli, przy deptaku w pobliżu portu, genialne barweny, langusty i tuńczyk w całej okazałości. Jasne, że takie delicje są drogie jak diabli, ale jak szaleć, to szaleć...

Obrazek

Pozdrawiam i życzę wielu kulinarnych spełnionych wrażeń i smaków w Cro.
Grzegorz. :wink: :lol:
dante164
Globtroter
Posty: 31
Dołączył(a): 12.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) dante164 » 14.08.2010 16:39

[quote="maciek1956"]Mała, wczorajsza kolacja. Danie to robimy też w Cro z miejscowych serów. Serki, typu Camember, np Turek.

[URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images38.fotosik.pl/318/0aef3c2a48f57f21.jpg[/img][/URL]

Serek maczamy w jajku i bułce tartej, następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię.

[URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images49.fotosik.pl/323/2e4949e0f4513e88.jpg[/img][/URL]

Lekko przyrumieniamy uważając aby serek nie pękł, wyleje się z niego zawartość :D Smażymy na małym ogniu

[URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images49.fotosik.pl/323/0b69e39d33695efb.jpg[/img][/URL]

Serek gotowy, podajemy z np dżemem z żurawin i koniecznie czerwonym, wytrawnym winem

[URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images49.fotosik.pl/323/402d5b950a8d2edf.jpg[/img][/URL]


Danie to często robimy na grillu, serki grillujemy w oryginalnych opakowaniach.[/quote]


wielkie dzieki za przepis, uwielbiam sery pieczone w bułce, a nigdy nie wiedziałam jak nalezy ke robic. Dzisiaj już nie zdążę, ale w poniedziałek na pewno kupię i wypróbuję.
viggen_wawa
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 252
Dołączył(a): 16.07.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) viggen_wawa » 17.08.2010 09:48

Witam. Oto prosty przepis na danie obiadowe w Chorwacji na kempingu :D

Przepis na 5 osób:

Makaron - jaki wpadnie w ręce (w tym przypadku rurki)
3/4 kg mięsa mielonego Made by KONZUM, PLODINE, LIDL, czy po prostu z Mesnicy
4 papryki białe - kupione na targu
2 bakłażany - kupione na targu
2 cebule - kupione na targu
3/4 kg pomidorów (najlepiej pelatti) - kupione na targu
czosnek - w zależności od uznania (2 ząbki do główki)
1 cukinia - kupiona na targu
pieczarki - kupione w sklepie lub na targu
papryczki ze słoika(Podravka lub Zviezda) blagi (łagodniejsze) lub ljuti (ostre) do przybrania
Oliwa vel Ulje, przyprawy i wychodzi coś takiego :lol:

Obrazek

to oczywiście wersja kempingowa, ale dla tych co chcą trochę "Sheratona" pod namiotem ta sama potrawa w innej "luksusowej" odmianie...

Obrazek

SMACZNEGO :D
viggen_wawa
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 252
Dołączył(a): 16.07.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) viggen_wawa » 17.08.2010 09:54

Co do ryb, to polecam smażonego tradycyjnie, czyli mąka i olej na patelni tego osobnika (do kupienia na targu). Jako ciekawostkę podam,że ten chorwacki węgorz jest w świecie podwodnym bardzo agresywnym "sznurkiem". Po usmażeniu przypomina naszego "trupojada", ale jest delikatniejszy i nie tak tłusty...

Obrazek
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 17.08.2010 09:59

viggen_wawa! Wybieram wersję dla "Sheratona"! :lol: :lol: :lol:
Powaliła mnie - przepiękna!!! Na pewno pyszności, ale mi by już sam taki widok wystarczył, żeby poczuć satysfakcję podniebienia :D Cudnie podane!
JustineM
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 161
Dołączył(a): 12.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustineM » 17.08.2010 10:13

U-la napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Jeśli faktycznie niebieski zmniejsza łakomstwo, to poproszę taki zestaw :D


TUTAJ WYCZYTAŁAM TO, CO PONIŻEJ

Niebieski - nasz przyjaciel?
Kolor niebieski rzadko jest kolorem naturalnym żywności, taką barwę mają jedynie jagody i kilka niebiesko-fioletowych ziemniaków z odległych miejsc na świecie. Kolor ten nie znajduje się w znacznej ilości w żadnym z naturalnych barwników żywności. Ponadto, nasz pierwotny instynkt każe nam unikać żywności o barwie niebieskiej i czarnej. Dlaczego? Otóż, miliony lat temu właśnie te barwy były dla naszych przodków sygnałem ostrzegawczym: "nie jedz, ta żywność może być zepsuta".

Badania wykazały, iż kolor niebieski tłumi apetyt. Uczestnicy jednego z nich poproszeni o ocenę atrakcyjności i smakowitości posiłków o różnych barwach, zdecydowanie za najmniej smakowite i "nienaturalne" uznali produkty o zabarwieniu niebieskim.
Na podstawie informacji, które udało się uzyskać, specjaliści proponują włączenie tej barwy do pomieszczeń, w których spożywany i przygotowywany jest posiłek. Warto:
- zakupić naczynia, a zwłaszcza talerze o barwie niebieskiej
- przygotować niebieskie dodatki wystroju, np. obrus, kolor ścian, mebli, serwetki, kwiaty
- zamontować niebieskie światło w lodówce

SMACZNEGO ŻYCZĘ :lol:



Czy ktoś już wypróbował? Działa?Jak tak to zaraz robię remont i maluje wszystko na niebiesko :D :D :D
viggen_wawa
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 252
Dołączył(a): 16.07.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) viggen_wawa » 17.08.2010 10:47

U-la napisał(a):viggen_wawa! Wybieram wersję dla "Sheratona"! :lol: :lol: :lol:
Powaliła mnie - przepiękna!!! Na pewno pyszności, ale mi by już sam taki widok wystarczył, żeby poczuć satysfakcję podniebienia :D Cudnie podane!


Dzięki U-la :D przekażę pochwały sprawcy tego dania, czyli mojemu synowi

Obrazek

w końcu to przyszły zawodowy kucharz :wink:
moral
Globtroter
Posty: 35
Dołączył(a): 24.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) moral » 17.08.2010 12:53

dante popraw linki bo nie idzie wyczytać
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 17.08.2010 13:46

JustineM napisał(a):Czy ktoś już wypróbował? Działa?Jak tak to zaraz robię remont i maluje wszystko na niebiesko :D :D :D

Justynka - ja mam niebieskie talerze, ale chyba nie działa :lool: :lool: :lool:

viggen_wawa napisał(a):Dzięki U-la :D przekażę pochwały sprawcy tego dania, czyli mojemu synowi (...) w końcu to przyszły zawodowy kucharz :wink:

I widać profesjonalizm :D Pozdrawiam! I gratulacje! Podoba mi się bardzo, bo u mnie na talerzu rządzi dość często przerost formy nad treścią, ale ja uwielbiam jeść oczami :lol:

moral napisał(a):dante popraw linki bo nie idzie wyczytać

Nie wiem jakie miał intencje dante - może nie chciał cytować zdjęć i wydłużać wątku i jakoś tak wyszło trochę niefortunnie - ale jeśli chcesz zobaczyć jak to wszystko wygląda i jak przygotować taki ser, to cofnij się o stroniczkę - tam jest po kolei co i jak.
Pozdrawiam!
JustineM
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 161
Dołączył(a): 12.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustineM » 17.08.2010 14:03

U-la ... szkoda...
A już myślałam, że schudnę w ten sposób ;)

Tu takie pyszności opisujecie i pokazujecie... że kilogramów przybywa od samego patrzenia.
Nic pozostaje mi dużo pływać i spacerować, no i dietka MŻ, ta jest niezawodna :D
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.08.2010 14:03

viggen_wawa napisał(a):Co do ryb, to polecam smażonego tradycyjnie, czyli mąka i olej na patelni tego osobnika (do kupienia na targu). Jako ciekawostkę podam,że ten chorwacki węgorz jest w świecie podwodnym bardzo agresywnym "sznurkiem". Po usmażeniu przypomina naszego "trupojada", ale jest delikatniejszy i nie tak tłusty...

Ten nasz trupojad to jegulja, a to jest ugor...
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 18.08.2010 18:43

Knajpowa wersja krewetek, tych genialnych, królewskich, super dużych, prosto z grilla, niestety dość drogich, ale to po prostu obcowanie z Bóstwem w trakcie jedzenia...


Obrazek


Właśnie jutro uciekamy - dwie rodzinki w stronę dobrego żarcia, niestety nie do Cro, ale będziemy blisko przemykali. Tym razem do Toskanii, pomachamy Cromaniakom po drodze. A jak się żegnać, to mocnym akcentem.

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz, przypomnę się po powrocie. :wink: :lol:
alurka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 254
Dołączył(a): 02.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) alurka » 24.08.2010 23:38

Janusz Bajcer napisał(a):Sezon grzybowy w pełni - Pan Zalewski (ten Z Radia) namawia na grzybobranie.

Po udanym grzybobraniu można sobie przetworzyć znalezione grzybki i zabrać na wakacje do Chorwacji pod rakiję lub jako dodatek do obiadu.

Przepis na rydze w sosie pomidorowym

Składniki:

3 kg rydzów
12 średnich cebul
1 1/2 szklanki octu
1 1/2 szklanki wody
7-8 łyżek cukru
3 płaskie łyżki soli
1 1/2 szklanki oleju
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz do smaku

Co potrzeba , aby zrobić sobie rydzyki wg tego przepisu :?: :wink:

Pierwszym krokiem jest udanie się tam gdzie one rosną , czyli na łąkę lub do lasu :lol:

Obrazek

W żadnym wypadku do Torunia :wink:

Obrazek

Ponieważ w sadeckich lasach jest ostatnio wysyp rydzów , ubierałem ich 3 kg :lol: i zabrałem się ich przetworzenia.

Obrazek

Rydze należy umyć, większe sztuki można pokroić kawałki i gotować ok 20 minut

Obrazek

12 cebul pokroić w talarki i zeszklić na patelni

Obrazek

Z podanych składników przygotować zalewę

Obrazek

zagotować ocet z wodą , cukrem, solą i przyprawami

Obrazek

dodać olej i koncentrat pomidorowy, wymieszać

Obrazek

Ugotowane i odcedzone rydzyki połączyć z usmażoną cebulką

Obrazek

Dodać zalewę octowo-pomidorową i dusić całość ok. 15 minut.

Obrazek

Następnie włożyć do słoi i pasteryzować ok.10 minut

Obrazek

Z trzech kilogramów rydzyków wyszło mi dwa duże litrowe słoje i kilka mniejszych , a to co w nich , to :P

Obrazek

Ps. Są jeszcze dwa sposoby na spróbowanie tych rydzyków :wink:

- przyjechać 15.11.2008 r. do Krakowa na V Krakowskie Spotkanie :lol:

- przyjechać w maju 2009 r. na X Zlot Cromaniaków :lol:

- przyjeżdżać na każdy następny Zlot, na którym będę ja i rydze


Trwam w szoku :lol: :lol: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 73
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone