Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.07.2010 13:17

Dietetyczne leczo, bez mięcha i kiełbachy, pyszności. Często robimy podobne danie, a wczoraj...zabrakło aparatu :(
Modna ostatnio cukinia, pokrojona w dosyć cienkie długie plastry (ok 1.5/2 cm szer), ugotowana i polana zasmażoną na masełku bułka tartą. Proste, a w smaku niczym szparagi, czyli cukinia a'la szparagi. Tańsze i dłużej dostępne niż oryginał, a też dobre.
Środek cukinii na straty niestety.
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 29.07.2010 13:47

Nie szkodzi, że zabrakło aparatu. Wyobraźnia wystarczy :lol: Genialne w swojej prostocie. Jutro zrobę. Dzięki za pomysł :)
Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4240
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 29.07.2010 13:51

Po co ja tu wchodziłam? Po co? Teraz ślinka mi cieknie jak buldogowi jakiemuś :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
kuchnia Cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 04.08.2010 15:29

Niestety, w tym roku nie wybieramy się do Cro, przynajmniej nie planujemy. Ale mam wspaniałe wspomnienia kulinarne z ostatnich pobytów, wiec może podzielimy się takimi, zachęcam.
Na początek proponuję Risotto z owocami morza.
Miejsce- Wyspa Hvar, miejscowość Stari Grad, knajpka na nabrzeżu, nazwy knajpy nie pamiętam, ale akurat wtedy lało, schroniliśmy się tam i okazało się że jedzenie całkiem fajne.

Obrazek

Ryż podobnie jak we Włoszech podawany jest trochę aldente, czyli twardawy, ale to już taki zwyczaj. Sos ziołowo-śmietanowy, trącony czosnkiem. A jaki smak...
Zapraszam wszystkich do wspomnień kulinarnych z Cro.
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
mason
Turysta
Posty: 12
Dołączył(a): 02.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) mason » 05.08.2010 16:06

Grzegorzu podobnie jak i Ty (oraz wielu innych forumowiczów) jestem amatorem owoców morza oraz ryb,zresztą nie tylko.Moja narzeczona twierdzi że jestem w stanie zjeść wszystko,i ma rację.Uważam że ludziom z takim podniebieniem łatwiej się żyje (nie koniecznie zdrowo).Uwielbiam eksperymentować smaki.Kuszą mnie potrawy (bardziej ich składniki) dotąd nieznane.Dodam że lubię i potrafię dobrze gotować (oczywiście z pomocą netu lub książki kucharskiej).Raj dla mego podniebienia sprawia prosta kuchnia (zapita lokalnym winkiem w przypadku wakacji).Pobyt na chorwackim jak i hiszpańskim wybrzeżu kończy się dla mnie super wspomnieniami oraz przyborem wagi.Nawet w tej chwili dostaje ślinotoku.
A oto kilka fotek dla łasuchów oraz tych którzy do owoców morza jeszcze się nie przekonali:

Ribice,przekąska z baru na plaży Divna Duba,Półwysep Peljesac.Koszt 20kn.
Obrazek
Dorada i okoń morski,w środku plastry cytryny,marynata oliwa +czosnek.Zgrilowane samodzielnie.Zakupione w Konzumie.Koszt 35kn (cytryny zszabrowane z pobliskiego ogrodu :twisted:).Pycha!
Obrazek
Czarne risotto z mątwą,zabarwione wydzieliną z gruczołu atramentowego mątwy.Smak zbliżony do borowika lecz bardziej intensywny.Konoba Dalmatino,Orebicz.Koszt 60kn.Polecam.
Obrazek
Ostrygi,przekąska z Konoba Kod Baće,Ston.Koszt 10kn.
Obrazek
Omułki.Konoba Kod Baće,Ston.Koszt 50kn.Smaczne lecz muli w wykonaniu mojej narzeczonej żadne inne nie dadzą rady:)
Obrazek
Pieczona koza.Festyn "Bila Noć" w Ston.Koszt 130kn/kg.
Obrazek
Grilowana makrela.Gdzieś na morzu z fish picnickiem.
Obrazek
I to co po niej zostało :twisted:
Obrazek
Grzesiu przepraszam za foty ;).
Namawiam do eksperymentowania.A teraz idę do kuchni i zabieram się za mielonkę z Twojego przepisu.
Gorąco pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 05.08.2010 17:51 przez mason, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.08.2010 16:26

Mała, wczorajsza kolacja. Danie to robimy też w Cro z miejscowych serów. Serki, typu Camember, np Turek.

Obrazek

Serek maczamy w jajku i bułce tartej, następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię.

Obrazek

Lekko przyrumieniamy uważając aby serek nie pękł, wyleje się z niego zawartość :D Smażymy na małym ogniu

Obrazek

Serek gotowy, podajemy z np dżemem z żurawin i koniecznie czerwonym, wytrawnym winem

Obrazek


Danie to często robimy na grillu, serki grillujemy w oryginalnych opakowaniach.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.08.2010 16:30

Czegoś takiego niestety w Cro nie dostaniemy, a będzie to dzisiejsza kolacja.
Tym razem białe wytrawne wino, chyba mam coś jeszcze z Cro.

Obrazek
Katarinka
Croentuzjasta
Posty: 186
Dołączył(a): 13.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarinka » 05.08.2010 17:19

Właśnie zjadłam łososia, ale ponownie robię się głodna :)
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 05.08.2010 17:32

Do tego camemberta i żurawiny ja jeszcze układam na talerzu pomidorka i brzoskwinie (mogą być z puszki) i coś zielonego dla koloru. Cuuuudnie się je te kolory :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.08.2010 17:35

U-la napisał(a):Do tego camemberta i żurawiny ja jeszcze układam na talerzu pomidorka i brzoskwinie (mogą być z puszki) i coś zielonego dla koloru. Cuuuudnie się je te kolory :D


Masz rację, kolory wzmagają łakomstwo. My też dodajemy pomidory i inne zielsko, ale w formie sałatek.
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 05.08.2010 17:42

maciek1956 napisał(a):
U-la napisał(a):Do tego camemberta i żurawiny ja jeszcze układam na talerzu pomidorka i brzoskwinie (mogą być z puszki) i coś zielonego dla koloru. Cuuuudnie się je te kolory :D


Masz rację, kolory wzmagają łakomstwo. My też dodajemy pomidory i inne zielsko, ale w formie sałatek.


:lol: :lol: :lol: :lol:
Ja mam "gościowe" niebieskie talerze - rzadko kiedy coś do jedzenia jest niebieskie, a niebieski kolor podobno hamuje owo łakomstwo :D :D :D
mason
Turysta
Posty: 12
Dołączył(a): 02.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) mason » 05.08.2010 18:17

Podróżującym do Cro przez Węgry drogą nr 81,polecam zajazd Fehér Akác (www.feherakac.hu).Zajazd znajduje się na 81-ce,około 20 km. od zjazdu z M1,przy stacji Lukoil.
Gorąco polecam gulasz z jelenia ( Bográcsgulyás) oraz stek z jelenia po myśliwsku (Ôzsült Vadász módra).Koszt tych frykasów to +/- 57,00PLN (można płacić w euro).
Pozdrawiam.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.08.2010 09:43

Jeśli faktycznie niebieski zmniejsza łakomstwo, to poproszę taki zestaw :D

Ta koza, może i dobra jest, ale wygląda, wg mnie, odstraszająco :)

Pozostałe potrawy jadłem, polecam :D
ita
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1974
Dołączył(a): 22.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 06.08.2010 09:52

a te małe rybki to jak się je? głowę się zostawia a resztę je?
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.08.2010 11:02

Ja jestem łakomczuch, jem wszystko, żona łby zostawia :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 72
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone