Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.07.2010 11:48

Grzegorz Ćwik napisał(a):...Z dobrymi pierogami ruskimi i letnią sałatką z pomidorami i małosolnymi ogórkami.


Aż poczułem ten zapach i smak - szczególnie z jajecznicą (polecam - pycha).
Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4240
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 07.07.2010 13:33

Nie znacie litości.
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 09.07.2010 12:21

To ode mnie sałatka z winogronami i kurczakiem. A nie mam pewności czy już jej kiedyś nie podawałam tutaj (nie chce mi się przedzierać przez te milion stron :D, a opcja "szukaj" się oczywiście tylko kłania :wink: )
Zrobiona wczoraj, więc kto nie je mięsa w piątek, to może zrobić na przykład jutro :) Mój kolejny sztandarowy popis :D Lekkie, łatwe, przyjemne i można nim zrobić wrażenie na ludzkości :) Wygłupiam się oczywiście. Ale zróbcie sobie - super!

Sałatka z winogronami i kurczakiem

- filet z kurczaka (może być podwójny - dużo wtedy tego wszystkiego wyjdzie)
- kostka bulionu (do wrzątku z nią, tak jak trzeba)
- woreczek ryżu
- czerwona papryka
- seler naciowy (3-4 łodyżki)
- ogórki konserwowe (hmm trafiają mi się zazwyczaj tak 3-4 małe)
- winogrona - lepsze są ciemne, ale miałam mało, więc wrzuciłam jeszcze jasne - tak ze 20-30 dag chyba biorę)
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz, sól

Składniki sosu
- sok z cytryny i woda (po łyżce)
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- szczypta albo trochę więcej imbiru - jak kto lubi (nie szczypta soli, szczypta kelnerki mi się przypomniało :lol:
- 6 łyżek oliwy
- pieprz, sól

Działamy:
Ryż ugotować.

Fileta nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Niech tak chwilę się przegryzie, a potem wrzucamy do wrzącego bulionu i niech się ugotuje w tym. Przestudzić i pokroić w kostkę mniejszą lub większą, jak komu pasuje.

Paprykę, ogórki drobno w kosteczkę, seler w takie prześwitujące wręcz kosteczko-plasterki :D No - drobno. Warzywa razem z ryżem dodać do kurczaka. Sól, pieprz - do smaku.

A teraz zajęcie dla cierpliwych, wytrwałych - po prostu bohaterów tego dnia, wieczoru, nocy itp. - WINOGRONA - kroimy na połówki i ćwiczymy cierpliwość wyjmując pesteczki. Jak kogoś już trafia szlag, tak jak mnie po 3 owockach to olewa tę dłubaninę. Aczkolwiek jak ktoś naprawdę chce zabłysnąć przed konsumentami, to dłubie wytrwale do końca :D

Teraz wracamy do SOSu
Łączymy wszystkie składniki - oprócz oliwy - i mieszamy aż miód się rozpuści. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy i razem z winogronami wrzucamy do sałatki.
Smacznego!!!

Obrazek
gordipi
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 284
Dołączył(a): 16.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 09.07.2010 12:25

W zeszłym roku dwa dni przed wyjazdem z Chorwacji powstał najprostszy przepis na swiecie: 4 zupki winiary ( rosół z makaronem itp) parówki. resztki wędliny z lodówki( świeża ) woda przyprawy. Wyszło 5 litrów zupy przeróżnej. Zupa poparta dobrym, młodym winem chorwackim. Impreza do rana ..... :lol:
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.07.2010 07:10

Jacek S napisał(a):... szczególnie z jajecznicą (polecam - pycha).

Polecasz? To idę sobie zrobić.

Na twoją odpowiedzialność :wink:

Zrobiłem ...

Kurki (umyte, osuszone, jeżeli trzeba - pokrojone na mniejsze)
Obrazek

boczek (chudy)
Obrazek

jajka (wiejskie ;))
Obrazek

trochę oleju/oliwy/masła? na patelnię (u mnie olej) wrzucamy wszystko i mieszamy
Obrazek

Pędzimy zaspane sępy, które się zleciały zwabione zapachem
Obrazek

kroimy i doprawiamy pomidorki
Obrazek

nie zapominając o mieszaniu kurek i boczku
Obrazek

Wrzucamy jajka, mieszamy, czekając na takie, jakie nam odpowiada, ich ścięcie
Obrazek

Gotowe
Obrazek

Jemy
Obrazek

Smacznego :D




Chyba się urżnę! Mam powód :mrgreen:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.07.2010 11:21

Żona kupiła wczoraj świeże małże holenderskie, zapakowane w plastikowy pojemnik, z odrobiną wody morskiej. Wyglądały bardzo apetycznie, 1 kg 30 zł. Bagietka służyła jako kruh, wino oczywiście chorwackie i kolacja wyszła wyśmienita.
Obrazek

Obrazek

Małże zagotowane w odrobinie oliwy, lekko podlane białym winem, trochę posypane Vegettą, dużo natki i czosnku

Zrobiłem też sałatkę z bobu. Obrane pomidory, obrany bób, czosnek, dużo natki i oliwa w Dingaća

Obrazek


Ps jajecznica na kurkach--pychota. Jadę na działkę, może będą kurki :D
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 10.07.2010 15:19

Straszliwie uwodzicie tymi pysznościami...
Ślinka leci jak mopsowi...
Maćkową sałatkę sobie zrobię po niedzieli. Ale kurki... Rrrrrrany. Sos Grzegorza z poprzedniej strony to mi się po nocach śni :lol: Ale ja mocno miastowa niestety jestem przez jakiś czas i kurki to tylko sklepowe będą wchodziły w grę :lol:
Pozdrowienia dla Was!
Arbuza z fetą i innym czarami ktoś próbował? To przy okazji pokażę, ale teraz w tym upale to arbuz w czystej postaci :D :D :D
Dzięki za inspiracje kurkowo-sałatkowe!
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.07.2010 08:07

weldon napisał(a):...Polecasz? To idę sobie zrobić.

Na twoją odpowiedzialność :wink:

Zrobiłem ...


Jedna uwaga - jaja należy wcześniej pożądnie rozbełtać!
Kevlar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2125
Dołączył(a): 30.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 12.07.2010 11:40

Jacek S napisał(a):Jedna uwaga - jaja należy wcześniej pożądnie rozbełtać!

A to zależy "jak Kto lubi". Można też dodać trochę mleka i wtedy rozbełtać.
Rozbełtana jest bardziej puszysta i cała żółta. Nierozbełtana bardziej ścisła i biało żółta.
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.07.2010 12:45

Jacek S napisał(a):Jedna uwaga - jaja należy wcześniej porządnie rozbełtać!

Bełtałem później 8O

A na żółtość to polecam kurkumy dodać.
I smaka takiego dodaje fajnego ... :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 20.07.2010 18:28

A jakie jest najprostsze danie obiadowe, a raczej kolacyjne w Cro. Proszę- opiekana mielonka i ser żółty.
Wystarczy ciasto piwne, pokrojona mielonka i ser, trochę oleju...

Obrazek

I smażymy, a efekt murowany i genialna kolacja do wina. Albo piwa...

Obrazek

Smacznego, Grzegorz. :wink: :lol:
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 20.07.2010 20:03

No fakt! Szybkie, proste, tanie i sympatycznie wygląda :D

A moja - ekskluzywna :wink: , domowa :wink: :lol: - wersja przepisu Grzegorza - plasterki szynki, sera, krewetki, warzywa, owoce i komu co przyjdzie do głowy - pakujemy w kopertki z ciasta francuskiego (można zlepić ozdobnie jak empanady na przykład) i do piekarnika. Oczywiście każdą z wymienionych pyszności pakujemy osobno. Nic trudnego, a bardzo ładnie wygląda i fajnie smakuje.

Smacznego :D
stratos
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 613
Dołączył(a): 16.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) stratos » 20.07.2010 23:49

Dłużej tu nie wytrzymam , muszę coś zjeść ........
evil
Croentuzjasta
Posty: 318
Dołączył(a): 18.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 24.07.2010 21:31

dajcie spokój bo już więcej tu nie zaglądnę :D od 1,5 tygodnia jestem na diecie :evil:


stratos napisał(a):Dłużej tu nie wytrzymam , muszę coś zjeść ........
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
leczo

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 29.07.2010 12:33

Kolejny obiadek w Cro. Sezonowe warzywa duszone w sosie pomidorowym, czyli jak to część ludzkości nazywa LECZO, lub podobnie.

Najważniejsze- spora ilość składników, lepszy efekt:

Obrazek

Papryka, cebula, cukinia, bakłażany, pomidory, czosnek...
do tego koncentrat pomidorowy, zioła np.- bazylia, oregano, ostra papryka, papryka słodka, sól, olej...

Zaczynamy od cebuli, kroimy dość drobno i do gara, podsmażamy, zaraz dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek, nieco wody...

Obrazek

Dodajemy pokrojoną cukinie, sparzone pomidory, obieramy skórę, w kostkę...
dodajemy pokrojony bakłażan, zioła, sól i cukier do smaku...

Obrazek

Dodajemy koncentrat i ostateczne dosmakowanie... W wersji kempingowej dodajemy teraz pokrojoną mielonkę, lub to co chcecie i macie...
I gar pysznego leczo, smacznego.



Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 71
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone