To ode mnie sałatka z winogronami i kurczakiem. A nie mam pewności czy już jej kiedyś nie podawałam tutaj (nie chce mi się przedzierać przez te milion stron
, a opcja "szukaj" się oczywiście tylko kłania
)
Zrobiona wczoraj, więc kto nie je mięsa w piątek, to może zrobić na przykład jutro
Mój kolejny sztandarowy popis
Lekkie, łatwe, przyjemne i można nim zrobić wrażenie na ludzkości
Wygłupiam się oczywiście. Ale zróbcie sobie - super!
Sałatka z winogronami i kurczakiem
- filet z kurczaka (może być podwójny - dużo wtedy tego wszystkiego wyjdzie)
- kostka bulionu (do wrzątku z nią, tak jak trzeba)
- woreczek ryżu
- czerwona papryka
- seler naciowy (3-4 łodyżki)
- ogórki konserwowe (hmm trafiają mi się zazwyczaj tak 3-4 małe)
- winogrona - lepsze są ciemne, ale miałam mało, więc wrzuciłam jeszcze jasne - tak ze 20-30 dag chyba biorę)
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz, sól
Składniki sosu
- sok z cytryny i woda (po łyżce)
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- szczypta albo trochę więcej imbiru - jak kto lubi (nie szczypta soli, szczypta kelnerki mi się przypomniało
- 6 łyżek oliwy
- pieprz, sól
Działamy:
Ryż ugotować.
Fileta nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Niech tak chwilę się przegryzie, a potem wrzucamy do wrzącego bulionu i niech się ugotuje w tym. Przestudzić i pokroić w kostkę mniejszą lub większą, jak komu pasuje.
Paprykę, ogórki drobno w kosteczkę, seler w takie prześwitujące wręcz kosteczko-plasterki
No - drobno. Warzywa razem z ryżem dodać do kurczaka. Sól, pieprz - do smaku.
A teraz zajęcie dla cierpliwych, wytrwałych - po prostu bohaterów tego dnia, wieczoru, nocy itp. - WINOGRONA - kroimy na połówki i ćwiczymy cierpliwość wyjmując pesteczki. Jak kogoś już trafia szlag, tak jak mnie po 3 owockach to olewa tę dłubaninę. Aczkolwiek jak ktoś naprawdę chce zabłysnąć przed konsumentami, to dłubie wytrwale do końca
Teraz wracamy do SOSu
Łączymy wszystkie składniki - oprócz oliwy - i mieszamy aż miód się rozpuści. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy i razem z winogronami wrzucamy do sałatki.
Smacznego!!!