napisał(a) Grzegorz Ćwik » 01.11.2006 13:19
W Chorwacji krewetki to danie bardzo popularne, dla wielbicieli owoców morza to po prostu raj na ziemi.
Na całym wybrzeżu Morza Śródziemnego można zjeść, kupić, a przynajmniej poglądać, gdy ich nie lubisz- różne rodzaje krewetek, tych najmniejszych, nazywanych pospolitymi lub jak u nas koktajlowymi, i stopniowo zwiększajacymi swoje gabaryty i walory kulinarne. Największe to krewetki królewskie oraz trygrysie.
KREWETKI to danie bardzo proste do wykonania w każdej formie. Kupowałem w Cro krewetki raz na targu rybnym, ale musialem je czyścić i obierać. Te większe mają taką czarną pręgę, czyli zredukowany przewód pokarmowy w formie "czarnej nitki" którą należy usunąć w czasie czyszczenie. Usuwamy wtedy również pancerzyk, można pozostawić jego ostatni człon tzw ogonek, opłukać i odsączyć. Smakosze smażą również krewetki bez obierania, robiąc to dopiero na talerzu.
Za drugim razem kupiłem w opakowaniu mrożone krewetki w Hipermarkecie na obwodzie Makarskiej, wcale spore i smaczne, jak się okazało. Te krewetki są już oczyszczone i przygotowane do smażenia. Wtedy najlepiej w trakcie rozmrażana wrzucić je na kilkanascie sekund do posolonego wrzątku i zaraz wyjąć. Skropić sokiem z cytryny, posolić, pomieszać.
W tym czasie obieramy 3 ząbki czosnku, grubo kroimy. Na patelnie trochę oleju i 2 spore łyżki masła, rozgrzewamy, dokładamy czosnek. Po chwili wkładamy krewetki i smażymy na średnim ogniu. W trakcie wyjmujemy czosnek, aby nie nadal gorzkiego smaku, gdy jest przypalony. Często mieszamy. Smażymy krewetki na złowawo różowy kolorek, który uzyskują w trakcie cieplnej obróbki. Pod koniec lekko solimy i no może nie pieprzymy ale opieprzamy... Całość nie powinna trwać więcej niż ok. 5 do 7 minut.
Krewetki podajemy najlepiej na ciepłym talerzu, posypane koperkiem lub drobno pokrojoną natką pietruszki, z plasterkami lub ćwiartkami pokrojonej cytryny.
Pieczywko, może być bagietka i polecam do tego masełko czosnkowe.
I oczywiście coś schłodzonego na obecne jesienne wieczory. I takich krewetek wam życzę.
Pozdrawiam. Grzegorz.
Ostatnio edytowano 05.11.2006 11:00 przez
Grzegorz Ćwik, łącznie edytowano 1 raz