Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.06.2010 20:44

Na moim talerzu jest więcej, bo córa nie wstała ...
Musiałem na dwie, a nie na trzy porcje podzielić.

A to, żeby nie obierać zielonych to zapamiętam i raczej przy nich zostanę.
Obieranie to koszmar :evil:
waldeq
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 236
Dołączył(a): 01.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 13.06.2010 20:55

weldon napisał(a):A to, żeby nie obierać zielonych to zapamiętam i raczej przy nich zostanę.
Obieranie to koszmar :evil:

Z tą zasadą to ostrożnie! Jeśli są świeże i nie przerośnięte to obejdzie się bez obierania ale... w marketach są różne.
mariusz-w
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8375
Dołączył(a): 22.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 13.06.2010 21:08

weldon napisał(a):Na moim talerzu jest więcej, bo córa nie wstała ...
Musiałem na dwie, a nie na trzy porcje podzielić.

A to, żeby nie obierać zielonych to zapamiętam i raczej przy nich zostanę.
Obieranie to koszmar :evil:


a żeby było dietetycznie ... to ja grilluję na żeliwnej płycie (patelni) polane oliwą z pierwszego tłoczenia i posypane grubą solą morską... i to wszystko !


W marketach szparagów nie kupować ... sprawdzać czy świeże , widać to po końcówkach ... a czasem po zapachu (że nie świeże) ! :)

My w sezonie , białych i zielonych we wszelkiej postaci ... zjadamy we dwoje przeszło 30 kilo ! :)

Szparagi kupować świeże ... można mrozić ... Rzymianie przechowywali w lodowcach w Alpach (ci bogaci !) :)
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.06.2010 21:12

Mi też się spodobały ... a soli nie używam. Oliwy też nie.
Dlatego, sporadycznie, coś tam sobie mogę zaszaleć.

Spróbuję te grillowane. Ale to w sobotę, niedzielę może?
mariusz-w
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8375
Dołączył(a): 22.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 13.06.2010 21:14

weldon napisał(a):Mi też się spodobały ... a soli nie używam. Oliwy też nie.
Dlatego, sporadycznie, coś tam sobie mogę zaszaleć.

Spróbuję te grillowane. Ale to w sobotę, niedzielę może?


Powodzenia ! :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 23.06.2010 14:58

Najpyszniejsze żarcie jest niestety drogie, ale zobaczcie sami. Centrum Wiednia, daleko od morza, a delicje niesamowite, dopiero co przyleciały samolotem. Coś pięknego, krewetki królewskie i Dżambo, przekrojone, przygotowane do wcinania langusty, homary...


Obrazek

No to róbcie sobie smaki na letnie harce po śródziemnomorskich tawernach!!!!

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 29.06.2010 18:21

Odnośnie tematu o szparagach. Tu moja koncepcja dania.
Omlet ze szparagami, szpinakiem, filetem z kurczaka oraz ziołami - bazylia, kolendra. Na masę omletową wrzucamy przygotowane, podgrzane kawałki szparagów, szpinaku (opcjonalnie) i element mięsny, tutaj kawałki podsmażonego filetu z piersi kurczaka. Przykrywamy pokrywką, na koniec dorzucamy zioła.

Obrazek

Smacznego. pozdrawiam już wakacyjnie, Grzegorz. :wink: :lol:
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.06.2010 19:53

Grzegorz Ćwik napisał(a):Odnośnie tematu o szparagach.


Ratujcie!

Ledwo zakochaliśmy się w szparagach, a ja sobie przygotowałem coś, co potrafię nie zepsuć,
to szparagi zginęły :evil:

Czy one są sezonowe, jak truskawki?

Dlaczego ich nie ma?

W sobotę lub niedzielę sprzedam w rewanżu przepis na deser z truskawkami,
które też się już kończą.
ita
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1974
Dołączył(a): 22.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 29.06.2010 21:41

weldon napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):Odnośnie tematu o szparagach.


Ratujcie!

Ledwo zakochaliśmy się w szparagach, a ja sobie przygotowałem coś, co potrafię nie zepsuć,
to szparagi zginęły :evil:

Czy one są sezonowe, jak truskawki?

Dlaczego ich nie ma?

W sobotę lub niedzielę sprzedam w rewanżu przepis na deser z truskawkami,
które też się już kończą.

no kończą się, kończą, sezon na szparagi krótki niestety, ale jeszcze wczoraj na rynku widziałam ;)
tygrysek0038
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 380
Dołączył(a): 15.03.2010
przepisy na dania z grilla

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 04.07.2010 18:12

szukam prostych przepisów na dania z grilla. za trzy tygodnie jedziemy ponownie do Chorwacji i będziemy mieć apartament z rusztem :D
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009
Re: przepisy na dania z grilla

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.07.2010 19:56

tygrysek0038 napisał(a):szukam prostych przepisów na dania z grilla. za trzy tygodnie jedziemy ponownie do Chorwacji i będziemy mieć apartament z rusztem :D

Przyjrzałaś/eś się przepisom Maćka?
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.07.2010 14:49

Były szparagi, minęły, szkoda, ale zaczyna się bób :D

My jadamy pod różnymi postaciami, najczęściej ugotowany i podawany bez niczego, lubimy też różne sałatki z bobem.
Bardzo młody, może być ze skórką, trochę starszy koniecznie obieramy, na osobnej patelni smażymy sporo cienko pokrojonych długich pasków boczku.
Natka, koperek boczek i bób mieszamy, dodajemy trochę oliwy (najlepiej dalmatyńskiej), można też dodać octu winnego (tak zrobiliśmy ostatnio)., sól do smaku. Dobre na zimno, ale pyszne też jako danie ciepłe
:D

Obrazek
tygrysek0038
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 380
Dołączył(a): 15.03.2010
Re: przepisy na dania z grilla

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 05.07.2010 16:55

weldon napisał(a):
tygrysek0038 napisał(a):szukam prostych przepisów na dania z grilla. za trzy tygodnie jedziemy ponownie do Chorwacji i będziemy mieć apartament z rusztem :D

Przyjrzałaś/eś się przepisom Maćka?


a i owszem; przeglądałam:-)
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.07.2010 17:26

W ostatnią niedzielę grillowałem duże płaty łososia i dorsza atlantyckiego.
Niestety nie miałem przy sobie aparatu.
Łososia robiłem podobnie jak kiedyś pokazywałem, ale tym razem grillowałem cały płat, cięty na porcje był dopiero na końcu. Kilka chwil na stronie "mięsa', później odwrócenie i spokojne grillowanie na skórze, aż dojdzie. Smak, no cóż, nie do opisania, wspaniały, cudowny, bardzo soczysty i mięsisty (gruby płat).
Na "deser" zrobiłem w folii po kilka kawałków dorsza atlantyckiego (podobno tak toto się nazywało). Małe rybki zasypane tylko vegetą, koper, natka i trochę czosnku, leciutko odlane białym winem. Cóż za aromat powstał po rozwinięciu folii :D
Dzisiaj na kolację będą grillowane sielawy, jeszcze nigdy w takiej postaci ich nie jadałem. Wędzone, to i owszem, smakołyk trudny do przeskoczenia.
Zaczynam, przed wyjazdem (jeśli w tym roku w ogóle dojdzie do skutku) grillować ryby, aby jeszcze większej chęci nabrać na urlop w Cro
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 07.07.2010 11:33

Jeśli zapytacie jakie jest najlepsze letnie jedzenie- to proszę.
Sos kurkowy.

Obrazek

Trochę drobno pokrojonej cebuli, umyte, grubo posiekane kurki, masło. Najpierw podsmażamy cebulę na niewielkiej ilości oleju, dodajemy masło, kurki. Dusimy tam ok 10 minut. Potem dodajemy koperek, trochę śmietany, na końcu pieprz i sól do smaku.
A z czym podajemy, młode ziemniaki z koperkiem.
W mojej propozycji-


Obrazek

Z dobrymi pierogami ruskimi i letnią sałatką z pomidorami i małosolnymi ogórkami.

Smacznego, Grzegorz. :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 70
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone