Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.05.2010 09:50

Trudno, dostałem burę za zdemolowanie kuchni, ale chyba było warto.

Moje pierwsze szparagi robione wg waszych przepisów:

Obrazek

Obrazek

Ale było warto :D

Jeszcze kilka lat i kto wie, kto wie ... :D
Katarinka
Croentuzjasta
Posty: 186
Dołączył(a): 13.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarinka » 30.05.2010 16:26

Dzięki temu wątkowi nabrałam odwagi do sięgnięcia po inne dary morza niż tylko rybki :)
No i chyba ruszę po szparagi :)

Dziś na obiad makaron ze szpinakiem.

2 średnie cebule pokroić w grubszą kostkę, wrzucić na patelnię z kilkoma łyżkami oleju, można dodać trochę pokrojonej mielonki (bez też jest pyszne), dodać 0.5 kg świeżego pokrojonego szpinaku, podsmażyć aż "zwiędnie", wlać mały kubeczek śmietany 30%, poczekać aż odparuje, w trakcie dorzucić 4 ząbki pokrojonego czosnku.
Wymieszać z ugotowanym makaronem - jeszcze na patelni i delikatnie podgrzać.
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 05.06.2010 15:07

Ja dzisiaj zrobiłam małże (mrożone kupione w biedronce) w sosie śmietanowo-grzybowym (knorr słoik), z serem pleśniowym i białym wytrawnym winem.
Narazie czuję się dobrze( ;) ;) ) i powiem nawet, że mi smakowało :D
Do tego sałatka a'la grecka, sałata ozdobna czerwona, feta, pomidory, czerwona cebula, majonez, vinegrett..
Niewyraźne zdjęcie poglądowe:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Jadłam przy cropli, przegladając crozdjęcia ;)
Pozdrówka!!
:)
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 06.06.2010 11:04

weldon napisał(a):Trudno, dostałem burę za zdemolowanie kuchni, ale chyba było warto.

Moje pierwsze szparagi robione wg waszych przepisów:

Obrazek

Obrazek

Ale było warto :D

Jeszcze kilka lat i kto wie, kto wie ... :D



No coś Ty Weldon w misce blaszanej i odrapanym talerzyku gościom podajesz. Zrób jeszcze raz potrawę i wykonaj ponownie zdjęcie w ładnej zastawie. Chłop to jednak chłop aby tylko wódka była i zakąska na szczegóły nie zwraca uwagi. Popraw się :D
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 06.06.2010 18:25

Może by tak ktoś uprzejmy i podał parę ciekawych przepisów na owoce morza. Sezon tuż, tuż. Jakie przyprawy zabrać z Polski.
AndrzejJ.
zbanowany
Posty: 7149
Dołączył(a): 01.12.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.06.2010 19:20

darek1 napisał(a):Może by tak ktoś uprzejmy i podał parę ciekawych przepisów na owoce morza. Sezon tuż, tuż. Jakie przyprawy zabrać z Polski.

Coś darku brak ci pomysłu i od rana zaspany czy zaćpany piszesz jakieś bzdury na forum.Ale niedługo będziesz miał odlot.Wypatruj znaku przez okno po północy. :D
Liquid
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1053
Dołączył(a): 04.02.2010
Re: Naleśniki ze szpinakiem.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 06.06.2010 19:59

Grzegorz Ćwik napisał(a):Dzisiaj proponuję naleśniki ze szpinakiem.
Smacznego, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:

Dziękuję za przepis, te naleśniki to niebo w gębie.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.06.2010 11:29

darek1 napisał(a):Może by tak ktoś uprzejmy i podał parę ciekawych przepisów na owoce morza. Sezon tuż, tuż. Jakie przyprawy zabrać z Polski.


Do przygotowania najprostszych gotowanych małży nie zabieramy nic z Polski.
Małże z targu rybnego lub hodowli, sól z małży, narodowa przyprawa chorwacka Vegeta do kupienia na miejscu, czosnek, natka i bułka tarta tez do dostania bez problemu. Wino białe dla smaku i do kieliszka też tylko miejscowe.
Ew jak ktoś lubi z pomidorami, mały wypad na bazar i pomidory są kupione.
Gdyby z makaronem, miejscowy jest wyśmienity, to samo z ryżem.
Jeśli jakimś cudem trochę małż zostanie, dodajemy wcześniej kupione pomidory i robimy prostą, na przekąskę, zupę.
waldeq
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 236
Dołączył(a): 01.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 10.06.2010 22:40

Ponieważ mamy sezon na szparagi to postanowiłem podać przepis podania, który mi bardzo odpowiada:) A więc... szparagi (tu akurat zielone) obrane
Obrazek
Następnie takie surowe szparagi owijam cienkimi plasterkami szynki szwarcwaldzkiej albo boczkiem.
ObrazekNastępnie bez żadnych przypraw smażę na lekkim ogniu z odrobiną oleju około 15 minut. Wychodzi coś takiego:)
Obrazek
Pewnie można też grilować ale tego jeszcze nie próbowałem:)
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.06.2010 05:11

A właśnie kupiłem też takie zielone szparagi i zastanawiałem się co z nimi zrobić.

Podoba mi się :D

Jeszcze się przy was nauczę gotować.


Małżonka zgodziła się mnie wpuścić do kuchni, ale tym razem pod jej czujnym okiem ;)
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.06.2010 09:33

Dobra, Darku, wziąłem sobie twoje uwagi do serca,
(co, przy mojej wrodzonej abnegacji nie przyszło łatwo) i,
jak powiedziałem, spróbowałem zrobić jak waldeq kazał.
Trochę zmodyfikowałem przepis, ale i tak, całe moje odchudzanie diabli wzięli :twisted:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zasmakowały mi szparagi. :D
Co dalej? Macie może jakieś przepisy jeszcze, tylko, takie ... mniej kaloryczne? :wink:
Kevlar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2125
Dołączył(a): 30.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 12.06.2010 13:27

weldon napisał(a):...Co dalej? Macie może jakieś przepisy jeszcze, tylko, takie ... mniej kaloryczne? :wink:


Szparagi bez boczku :D
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.06.2010 17:45

Super danie Weldon, super. Zastawa też dużo lepsza. Dobrze, że schowałóeś blaszanke. :D
waldeq
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 236
Dołączył(a): 01.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 13.06.2010 18:48

weldon napisał(a):spróbowałem zrobić jak waldeq kazał.
Trochę zmodyfikowałem przepis, ale i tak, całe moje odchudzanie diabli wzięli :twisted:

Waldeq nie kazał ale zaproponował:) Muszę przyznać, że Twoje szparagi wyglądają o niebo lepiej od moich ale postaram się:)Co do odchudzania to... na Twoim talerzu było trochę więcej niż na moim;) Pozdrawiam!
mariusz-w
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8375
Dołączył(a): 22.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 13.06.2010 20:38

weldon napisał(a):Zasmakowały mi szparagi. :D
Co dalej? Macie może jakieś przepisy jeszcze, tylko, takie ... mniej kaloryczne? :wink:


Twoje szparagi zielone ... super !

Tylko, mała uwaga .... zielonych się nie obiera, tylko przycina końcówki ok.1,5cm ...

Przepraszam za "wtręt" ! :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 69
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone