Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.05.2010 10:09

joasiasok napisał(a):czy na jednorazowym grillu do sie cosik sensownego usmażyć? nigdy z nich nie korzystałam, ale tam gdzie jedziemy nie ma grilla ogrodowego

Czy jednorazowy, czy wielokrotnego użytki, zasada działania jest taka sam. Grillujesz co chcesz, tzn co lubisz najbardziej. :D :D

Często "tam gdzie jedziesz" nie ma grilla 'normalnego" dlatego, że nie wolno używać np ognia. Czasami dopuszczane są gazowe, np małe, na kartusze, czasami tylko elektryczne.
joasiasok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 18.05.2010 12:02

dzieki, miałam na mysli czy sie aby nie skoczyńczy opał zanim sie rybka upiecze.... spróbujemy z małymi rybkami :D
kawi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawi » 21.05.2010 12:30

Po przeczytaniu tego wątku jestem w tak wielkim szoku, że ciężko cokolwiek mi przekazać oprócz poprostu wielki szacun dla Grzegorza. Jadę w tym roku na Pag do apartamentów i na pewno wypróbuje niektóre przepisy, szczególnie te z rybkami i owocami morza.
A tak przy okazji czy nie wiecie jakie winko na Pagu sie pija albo inaczej jakie powinno sie wypróbować?

Jeszcze raz wielkie dzieki za tyle wspaniałych przepisów....i to od faceta, niemożliwe 8O
kawi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawi » 21.05.2010 12:36

daisykf napisał(a):
Bernadr C napisał(a):Proszę o poradę jakie ryby do grilowania, czy macie dobry przepis na pyszną rybkę z grila? Ile kosztuje węgiel drzewny w Chorwacji, czy lepiej zabrać go z Polaski?

O jej jaki profan, w CRO wszyscy miejscowi griluja na drewnie z oliwek.
Ryby przed grilowaniem należy na 3, 3 godz zalać oliwą z czosnkiem i bazylią. potem (są b. delikatne) b. krótko grilować w dużej temperaturze.

Może to i profan, ale ja też się zastanawiałam nad przewizieniem węgla lub brykietu do Cro, bo mamy zamiar w wiekszości grillować wieczorkiem,prosze podpowiedz skąd to drewno z oliwek???
kawi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawi » 21.05.2010 12:55

joasiasok napisał(a):czy na jednorazowym grillu do sie cosik sensownego usmażyć? nigdy z nich nie korzystałam, ale tam gdzie jedziemy nie ma grilla ogrodowego

My na jednorazowych grillach smażymy nawet karkówkę, a tym bardziej rybke, powodzenia
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 22.05.2010 05:42

kawi napisał(a):
daisykf napisał(a):
Bernadr C napisał(a):Proszę o poradę jakie ryby do grilowania, czy macie dobry przepis na pyszną rybkę z grila? Ile kosztuje węgiel drzewny w Chorwacji, czy lepiej zabrać go z Polaski?

O jej jaki profan, w CRO wszyscy miejscowi griluja na drewnie z oliwek.
Ryby przed grilowaniem należy na 3, 3 godz zalać oliwą z czosnkiem i bazylią. potem (są b. delikatne) b. krótko grilować w dużej temperaturze.

Może to i profan, ale ja też się zastanawiałam nad przewizieniem węgla lub brykietu do Cro, bo mamy zamiar w wiekszości grillować wieczorkiem,prosze podpowiedz skąd to drewno z oliwek???

Jak to skąd ???. Trzeba zapierd.....ić Chorwatowi. Wyciąć mu jedną oliwkę i po sprawie. Pozdrawiam.
kawi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawi » 22.05.2010 16:29

A tak na serio?!
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.05.2010 16:46

Tak na serio to widziałem w sklepie ale nie pamiętam co to był za jaki albo pozbierać suszki pod drzewami.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.05.2010 17:08

W zeszłym roku grillowaliśmy na suchych odnogach winogron. Bez problemu dogadaliśmy się z gospodarzem, pokazał, które wycinać.

Ps właśnie rozpalam grilla, brzozą, bo łatwo, a grillować będę dębiną.

Ogólnie to wolę grillować na ogniu niż węglach, nie wiem czy słusznie, ale wydaję mi się, że wyroby są trochę smaczniejsze i zdrowsze

Obrazek

Kiełbaska, rolada bekonowa na patyku (niczym szaszłyk), skrzydełka i karkóweczka--to na początek sezonu. Do tego przed ostatnia butelka Postupa od Antonia.

Obrazek

Tego typu jedzenie robimy czasami w Cro, ale raczej wtedy, kiedy sąsiedzi, np Polacy są z "tradycyjnej kuchni"

Obrazek

W Cro, dla siebie, grillujemy głównie kalmary, czasami jakieś mięsa mielone przyprawiane na ostro, warzywa i oczywiście ryby.

Ale cóż, póki co jestem w domu, jedzenie więc jest jakie jest :D

Obrazek
Ostatnio edytowano 22.05.2010 21:46 przez Dziadek Maciek, łącznie edytowano 1 raz
kawi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawi » 22.05.2010 21:31

Dziękuję bardzo, coś pomyślimy, chyba faktycznie nie będziemy zabierać tego węgla :D
kawi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawi » 23.05.2010 16:33

Niezły ten grill, takiego nie widziałam, ale do Cro to go chyba nie bierzesz :D
A zwartość jeszcze lepsza... aż zgłodniałam!
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 23.05.2010 18:09

:D Maciek 1956 ten twuj grilek wynglonda baaarrzzzoooo apetycznie asz my szlinka poleczala.Ja cale żicze grilujem i twierdze da grilowanie na drewno je 50 razi lepsze nisz na wengel.Preda wszyskim mienso pyeczona na drewno pachnie i ma spaniali smak ,a na wenglu guby dużo waloruw i je po prostu mnie smaczne .Suche galenżi winogronuw ,wszyskich liszczastich dżew jak naj bardzie ale nie sosne.Szkoda dobrom rybe czy miensko marnować na wenglu.Naj barzie smakuje mienso z rożnia.Pozdrawliam :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.05.2010 18:28

Josko--nie wiem, czy widziałeś na forum, ja jeszcze często używam Peć na kotlovinu.
Mam to, oczywiście z Cro przywiezione.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 28.05.2010 18:39

Maciek to profesjonalista grillowania. Sprzęt odjazdowy, wyczynowy, super!!!

A dzisiaj wiosennie, lekko i również trochę grillowo.
Filet drobiowy marynujemy w mieszance ziołowej- domowym sposobem, do młynka takiego jak do kawy: kmin rzymski, kminek, pieprz kolorowy, curry- mielimy na pył. Dodajemy trochę sosu sojowego, soku z cytryny, oliwy, miodu. Mieszamy, trochę soli. Marynujemy pokrojone kawałki filetu i potem na grilla lub patelnię grillową.

Obrazek

Można również trochę schabu. Wszystko podajemy z wiosennymi dodatkami. Ot taki lekki, wiosenny smaczny obiadek.

Obrazek

Smacznego, pozdrawiam Grzegorz. :wink: :lol:
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 28.05.2010 19:03

Nie no wspaniale, ale niektórzy w pracy głodni siedzą! :roll: :roll: :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 68
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone