Witam wszystkich!
Chciałem podzielić się swoimi doświadczeniami z pompkami, które mają być w stanie doprowadzić komory pontonu do ciśnienia > 0.6Bar = 8.7PSi.
Niedawno kupiłem ponton Hondy T38IE - z airmatą.
Wg producenta podłoga, czyli mata, ma być napompowana do uzyskania ciśnienia 0.8Bar=8.7PSi.
Honda dołącza pompkę nożną, która ma zapewnić możliwość uzyskania tego ciśnienia.
Mimo sporego samozaparcia i woli walki nie udało mi się w rozsądnym czasie uzyskać ciśnienia wyższego niż 0.6Bar = 11.6PSi.
Najpierw myślałem, że albo pompka jest felerna, albo ja nie umiem się nią posługiwać.
Ale po bezowocnych konsultacjach z centralnym serwisem Hondy w W-wie stwierdziłem, że nie pozostaje mi nic innego jak rozebrać pompkę na czynniki pierwsze i zrozumieć zasadę działania.
No i wyjaśniło się, że po prostu "te typy tak mają", czyli po przekroczeniu 0.2Bar i przełączeniu węża na centralny otwór wylotowy opisany "HP", sprawność pompki wynosi kilka procent, bo reszta powietrza ucieka radośnie w atmosferę!!!
Zdecydowałem się na zakup innej pompki.
Najpierw myślałem o elektrycznej Bravo 12HP BAT.
Doszedłem jednak do wniosku, że akumulator używany tylko kilka razy w roku pewnie nie pożyje za długo.
W końcu zdecydowałem się na pompkę ręczną.
Sprawdziłem oferty i znalazłem pompki Bravo z serii "4" - 2x2l i "6" - 2x2.5l.
W Polsce pompki serii "6" są sprzedawane jako działające do ciśnienia 1Bar = 14.7PSi.
Są wersje "gołe" i z zamontowanym manometrem.
Sprawdziłem informacje u kilku sprzedawców min. na Al..., ale nie tylko. Wszędzie zapewniają o ciśnieniu max = 1Bar.
Ale w specyfikacji nie znalazłem potwierdzenia max. ciśnienia i skontaktowałem się z producentem.
Otrzymałem oficjalną informację, że pompki Bravo serii "6" pozwalają na osiągnięcie ciśnienia max = 0.6Bar = 8.7PSi.
Czyli nie nadają się do airmat.
Zabawne jest to, że w nich montowane są manometry wyskalowane do 1Bar i zapewne dlatego sprzedający twierdzą, że takie jest właśnie max. ciśnienie.
Tak jakby auta jeździły z max. szybkością pokazaną na skali licznika
Reasumując:
Jeśli ktoś chce pompować ręcznie niezależnie od warunków otoczenia i zasilania, to pompki Bravo serii "4" wg producenta pozwalają osiągnąć max. do 1.0Bar=14.7PSi.
Właśnie dzisiaj taką kupiłem, przyjedzie do mnie w piątek i zrobię test.
Dam znać o wynikach.
Mam nadzieję, że ta informacja pozwoli uniknąć rozczarowania po wydaniu ponad 100pln na pompkę. Proszę nie traktować tej informacji jako krypto reklamy itp.
PS. Poinformowałem sprzedawców pompek o tym fakcie, ciekawe czy zmienią opisy
pozdrawiam uczestników forum, wiele poczytałem i znalazłem sporo ciekawych informacji, dziękuję za nie.