Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomożecie?!:) Którą droge wybrać ???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marymih
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marymih » 22.07.2006 14:47

Jedziemy z Łodzi ,czy lepiej omiiac czechy(zaoszczędzona winietka)-jechac na Zwardoń czy lepiej do Cieszyna???
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 22.07.2006 16:03

Sprecyzuj jak chcesz jechać dalej. Jak i tak chcesz wypaść na Żylinę to na kawałek z Cieszyna do przejścia w Svrcinovcu nie trzeba winietki.
pzdr
marymih
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marymih » 22.07.2006 18:56

Dalej na Zylinę, a jezeli chodzi o winietki to słyszałem ze i tak na ten kawałek przez czechy trzeba winietkę...
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 22.07.2006 19:24

marymih napisał(a):Dalej na Zylinę, a jezeli chodzi o winietki to słyszałem ze i tak na ten kawałek przez czechy trzeba winietkę...

Nie trzeba. Winiety dla samochodów osobowych obowiązują na autostradach i drogach szybkiego ruchu m.in. w Czechach, Słowacji i Austrii.
Pzdr
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 22.07.2006 19:31

Tu już o tym było że nie trzeba. Zresztą sam jechałem to potwierdzam :)
marymih
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marymih » 23.07.2006 01:40

czytająć wypowiedzi forumoiczów jasno widac ze winietke na ten krótki odcinek trzeba kupić a z Twojej wypowiedz wynika ze nie wiec nie wiem juz co jest prawda i co zrobic:|???
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 23.07.2006 07:33

...nauka czytania poszła poszła w las...po pierwsze wszędzie PISZEMY, ŻE NIE TRZEBA WINIET NA TEN ODCINEK...po drugie to kawałek zwykłej drogi krajowej i na chłopski rozum MOŻNA TO WYDEDUKOWAĆ :)...Pozdrawiam
jpionka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jpionka » 23.07.2006 07:46

Witam ,
Mam pytanie do Cayman odnośnie tego kawałka przejazdu w Cieszynie.
Zaplanowałem trasę w IGO i na tym odcinku po powiększeniu wychodzi ,że będę jechał obwodnicą Czeskiego Cieszyna a ta trasa na mapie wygląda jak autostrada . Też mam wątpliwości czy jakiś Czeski policmajster nie potraktuje tego jako jazdę bez winietki autostradą.
Pytanie więc , czy ta trasa tak ma przebiegać czy może należy jechać przez miasto omijając drogi o charakterze dwupasmowym?
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 23.07.2006 08:33

jpionka napisał(a):Witam ,
Mam pytanie do Cayman odnośnie tego kawałka przejazdu w Cieszynie.
Zaplanowałem trasę w IGO i na tym odcinku po powiększeniu wychodzi ,że będę jechał obwodnicą Czeskiego Cieszyna a ta trasa na mapie wygląda jak autostrada . Też mam wątpliwości czy jakiś Czeski policmajster nie potraktuje tego jako jazdę bez winietki autostradą.
Pytanie więc , czy ta trasa tak ma przebiegać czy może należy jechać przez miasto omijając drogi o charakterze dwupasmowym?

http://www.ceskedalnice.cz/en/fee.htm

Poniżej tabeli z opłatami znajduje się mapka płatnych i bezpłatnych odcinków autostrad i drog ekspresowych. Jako mieszkaniec dalekiej północy nie znam czeskiego ale mniemam iż useky zdarma oznacza, że za ten odcinek żadna opłata nie jest wymagana. Płatnym odcinkiem jest dopiero początek autostrady przed Olomuncem, a ekspresowa droga zaczyna się już 20km za Cieszynem przed Frydek-Mistek

JADĄC PRZEZ CIESZYN NA SŁOWACJĘ CZESKĄ DROGĄ NR 11

NIE MA POTRZEBY KUPOWANIA WINETKI

P.S Obwodnice miast przynajmniej większych w większości krajów są bezpłatne. Widać to również na poniższej mapce (Praga, Brno, Olomuniec)
jpionka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jpionka » 23.07.2006 09:09

Ok , dzięki rozwiałeś moje wątpliwości. Tak to jest jak grozi wysoka pokuta . Człowiek zaczyna się bać rzeczy oczywistych.
Może jeszcze powiesz gdzie na odcinku Siewierz - Pawłowice jest przejazd płatny , jadąc oczywiście przez Mikołów i jaka to kwota?
pozdrav
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 23.07.2006 09:27

...jadę prawdopodobnie w piątek przez Częstochowę i Mikołów do Cieszyn korzystająć z kilunastu km autostrady A4 będącej jakby nie było obwodnicą Katowic...punkt poboru opłat w stronę Krakowa jest za skrzyżowaniem z krajową "1" więc wszystko co "w prawo" jest już za darmo!...
jpionka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jpionka » 23.07.2006 09:43

Dziękuję ,
Ja będę jechał dopiero po 21 . 08. na Istrię . Chciałbym po drodze załatwić temat Postojnej . Czy wg. twojej oceny mam szansę wyjeżdzając o 5.00 z Łodzi załapać się na nocleg w Postojnej , czy planować koło Grazu w Oekotelu. Czy w Postojnej dla 4 osób wyjdzie mi taniej niż w Oekotelu?
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 23.07.2006 10:14

...do Grazu masz 800km, do Postojnej 1050...myślę, że cały dzień na pokonanie takiej trasy w połowie autostradą w zupełności wystarczy (problemem mogą być korki w Wiedniu)...co do cen nie powiem bo nie korzystam z noclegów w czasie podróży...

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone