Re: Czarnogóra
napisał(a) Irem » 16.07.2003 22:51
DarekJ napisał(a):Mnie raczej interesują jednodniowe wypady (bez noclegu) i raczej nie dla plażowania ale zwiedzania. Co przede wszystkim zobaczyć? Objazd Boki Kotorskiej, sam Kotor, park Lovcen, wjazd na Jezerski Vrh? Coś jeszcze?
Herceg Nowi - tylko czesc starego miasta- reszta zatloczona i brudna, ale warto zobaczyc. Wyjezdzajac z miasta warto zobaczyc monastyr.
Przede wszystkim KOTOR jest super- najladniejsze miasto Czg. Przed nim malownicza mala miejscowosc PERAST - z niej widoczne na wodzie dwa monastyry (piekne), choc widac je juz z daleka z promenady w tym miasteczku jest chyba najladniejszy widok. Dalej Sw. Stefan malowniczy i piekny ale wstep kosztuje 5 euro. Na poludnie jadac w str Ulcinja jest przepiekne wybrzeze klifowe, widzialem je tylko z daleka i nie bylo miejsca na zatrzymanie sie. Warto wiec zjechac tam kilka km. od trasy i zobaczyc z bliska (nie pamietam miejscowosci chyba kolo Sutomore). Polecam trase z Cetini do Kotoru przepiekna widokowo dosc trudna ale da sie przejechac (mowia ze jedna z najpiekniejszych w Europie). W Cetini swietny monastyr. Ulcinij to juz chyba za duzo na jeden dzien i nie wiem czy warto (dla mnie jedno z dziwniejszych miast - meczety, brud, halas, mala plaza-koszmar, welika plaza koszmar, okolice wyspy Ada Bojana troche ciekawsze - lowiska ryb bardzo nietypowe, fajne rybne knajpki, duzo Albanczykow, troche policji)