Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomóżcie mi dojechac z nad Balatonu do Umagu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mniszek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mniszek » 06.06.2011 20:28

To nasz pierszy wyjazd. Już za niecałe dwa tygodnie. Ruszamy ze śląska Trasę nad Balaton znamy. Tam zrobimy przerwę. Potem - wg waszych opisów tras na forum - planujemy bezpłatną drogą dojechac do granicy w Letenye, no i moje pytanie brzmi co dalej? Wg google maps widze trase A4 do Zagrzebia, potem E65 do Rijeki, no i potem myślę, że już nie będzie tak źle. Czy to jest dobra trasa. jak wyglądają opłaty po przekroczeniu granicy w Letenye, są jakieś bramki, czy jak to wyglada? Dodam, że nasz angielski jest strasznie lichy i jak utkniemy gdzieś to chyba już na wieki, a jedziemy z maluchami więc wolelibyśmy tego uniknąć. "Starych" cromaniaków bardzo proszę o pomoc.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 06.06.2011 20:54

Tak jak piszesz to najlepsza droga to własnie na Rijekę, w Chorwacji płaci się na bramkach kunami lub euro, można również na niektórych odcinkach kartą płatniczą bezobsługowo.

Koszt od granicy węgierskiej do Rijeki 92 kuny w jedną stronę.

Już na samej Istrii płatny tunel Ućka (28 kun) , a potem wydaje mi się lepiej na skróty przez Buzet, Motovun niż dookoła niby lepszą magistralą.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 06.06.2011 23:40

Skoro masz takie obawy to na tych bramkach pamiętaj aby patrzeć co jest nad nią napisane!!! Aby uniknąć niespodzianek wybieraj te z napisem "cash"
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2011 23:49

Mniszek napisał(a):no i moje pytanie brzmi co dalej? "Starych" cromaniaków bardzo proszę o pomoc.

Pomocą będzie przeczytanie FAQ
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 07.06.2011 05:44

A jak będziesz wracać?
Bo jeżeli bezpośrednio na Śląsk to najlepiej przez Słowenię - najbliżej i najszybciej, wobec tego z Balatonu do Umag też przez SLO, gdyż odległość jest taka sama jak przez CRO a już masz winietę na powrót.
Wariant przez CRO do Umag to 138 kuna w jedną stronę (ok.80zł).
Wariant przez SLO to 30 Euro (ok.120 zł) wraz z powrotem do domu.
Jeżeli jedziesz na tydzień to tylko pozostaje wariant przez SLO (15Euro w obie strony).
Ja osobiście wybrał bym przez Słowenię.
Mniszek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mniszek » 07.06.2011 19:03

Wracać będziemy znowu nad Balaton. Tam dwa dni przerwy i stamtąd już do domciu. Może nie będzie najgorzej, najbardziej obawiamy się, że wpakujemy się gdzies na bramkach nie tam gdzie trzeba. Planujemy płacić kunami - myślę że do bramki z płaceniem tylko kartą się nie wpakujemy. Nasz angielski daleko do tyłu więc licho nie śpi. Dzięki za wszelkie info.
FortArt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) FortArt » 07.06.2011 21:05

Mniszek napisał(a):Nasz angielski daleko do tyłu więc licho nie śpi. Dzięki za wszelkie info.

Nie stresuj się, po drodze nie masz z kim pogadać po angielsku. Z Węgrami to po niemiecku, z Chorwatami po niemiecku lub włosku, a najlepiej po polsku - jeśli rozumiesz np Słowaków czy Ukraińców to i Chorwatów bez problemu zrozumiesz.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 08.06.2011 00:15

Mniszek napisał(a):Wracać będziemy znowu nad Balaton. Tam dwa dni przerwy i stamtąd już do domciu. Może nie będzie najgorzej, najbardziej obawiamy się, że wpakujemy się gdzies na bramkach nie tam gdzie trzeba. Planujemy płacić kunami - myślę że do bramki z płaceniem tylko kartą się nie wpakujemy. Nasz angielski daleko do tyłu więc licho nie śpi. Dzięki za wszelkie info.

Tak jak pisałem wyżej a dla zobrazowania całej sytuacji tam gdzie podjeżdża najwięcej aut tam też i ty. Bo to oznacza płatność gotówką. I bez obaw niczego nie sknocisz.
Ps. Podrzućcie koledze jakieś fotki z bramek wiem że gdzieś takie tu już na forum widziałem. A ty sam poszperaj w internecie znajdziesz jakieś fotki dla swojego spokoju :D Aha i dobrze patrz na wydawana kasę lubią oszukać zwłaszcza na odcinku w okolicy Zagrzebia. Wjeżdżając do bramki pobierasz bilecik płacisz na zjeździe dopiero.
Tu masz takie foto NIE podjeżdżaj do bramki ENC!!! nad innymi powinno być only card czyli jak chcesz płatność kartą prosta procedura podajesz kartę i tyle reszta bramek to gotówka.
http://krupnik.pl/zdjecie/163.Platne.au ... .Chorwacja
Mniszek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mniszek » 08.06.2011 15:32

Dzięki jeszcze raz za wszystkie info. Co do naszego zasobu języków obcych to uczyłam się na studiach włoskiego więc kto wie.. Może coś oprócz "ciao" pamiętam :wink: A co do bramek własnie szukaliśmy na necie jakiś zdjeć ale mało tego akurat. A z ciekawości, co to za bramka ENC, że mam jej unikać. Myslałam, że to też jakaś na kartę?
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 09.06.2011 00:19

To braki dla aut wyposażone w jakieś tam urządzenie, a że nie mam pojęcia o co dokładnie biega to jej unika i tobie tez radzę hhhhhee :D
Powodzenia i nie bać się tylko myśleć o 8)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 09.06.2011 06:42

Mniszek napisał(a): A z ciekawości, co to za bramka ENC, że mam jej unikać. Myslałam, że to też jakaś na kartę?

ENC = elektronička naplata cestarine = elektroniczny pobór opłat

:?
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 09.06.2011 09:25

...Ale nie dla nas...

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone