Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomóżcie: 5 ważnych pytań!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirka112
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirka112 » 16.07.2006 12:12

witam!
jade na poczatku sierpnia do chorwacji-pierwszy raz.trzy samochody,rodzice i piatka dzieci.trasa Lodz-Sibenik.mamy zamiar wyjechac o 18-tej.trasa:cieszyn,slowacja,austria.mam pytania:
1.czy znacie tanie noclegi dla tak licznej ekipy po drodze-planujemy przejechac jak najwiecej trasy z jednym noclegiem
2.czy potrzebna jest zielona karta
3.gdzie warto sie po drodze zatrzymac,zeby cos z dzieciorkami zwiedzic
4.czy wymieniac kase w polsce na kuny,korony,czy jechac z euro
5.gdzie po drodze mozemy dobrze i tanio zjesc
dzieki za informacje.mirka :D
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 16.07.2006 12:40

mirka112 napisał(a):jade na poczatku sierpnia do chorwacji-pierwszy raz.trzy samochody,rodzice i piatka dzieci.trasa Lodz-Sibenik.mamy zamiar wyjechac o 18-tej.trasa:cieszyn,slowacja,austria.mam pytania:
1.czy znacie tanie noclegi dla tak licznej ekipy po drodze-planujemy przejechac jak najwiecej trasy z jednym noclegiem

Chwila - albo jak najwięcej trasy, albo z jednym noclegiem. Wyjeżdżając z Łodzi o 18-tej można się przespać w jakimś pensjonacie między Żywcem a Zwardoniem i rano ruszyć dalej.
Wariant "jak najwięcej trasy a potem nocleg" spowoduje że nocleg wypadnie wam w dzień ;)

mirka112 napisał(a):2.czy potrzebna jest zielona karta

Nie - chyba ze chcesz jechać przez Bośnię...

mirka112 napisał(a):4.czy wymieniac kase w polsce na kuny,korony,czy jechac z euro

Na kuny nie ma co wymieniać w Polsce, co do koron wymienić w dowolnym kantorze - ale na stacjach benzynowych zazwyczaj przyjmują zapłatę kartą, a w okolicach Czadcy również biorą złotówki.
mirka112
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirka112 » 16.07.2006 12:47

ale w sytuacji,kiedy jedzie taka liczba dzieci wolalabym znac jakies korzystne miejsca noclegowe gdyby ktores wymieklo.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 16.07.2006 13:10

Jeśli chcecie jak najwięcej trasy to jedźcie bez noclegu. Nasze dzieci (7, 11) wytrzymały jednego dnia 1200 km (Gdynia-Oekotel Graz). Wasze 1300 km do Sibenika z Łodzi to żaden problem, o ile nie będziecie jechali w sobotę.

Jeśli jedziecie w kilka aut, polecam CB Radio. My jechaliśmy w dwa auta i to był właśnie największy błąd - kuzyn nie miał CB.

Zielona karta przyda się do Bośni, np. wycieczka do Mostaru lub Dubrovnika.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 16.07.2006 13:14

Oj to cała kawalkada. Radzę pomyśleć o łaczności nawet za pomoca krótkofalówek.

mirka112 napisał(a):1.czy znacie tanie noclegi dla tak licznej ekipy po drodze-planujemy przejechac jak najwiecej trasy z jednym noclegiem

Hoteli. moteli jest sporo tyle że to kosztuje. Gdybyscie jechali przez Węgry możńa by pomyśleć o namiotach. Przeszukaj forum na "nocleg tranzytowy" - będzie dużo namiarów

mirka112 napisał(a):2.czy potrzebna jest zielona karta

Nie. O ile nie wybierasz się na wycieczki do Czarnogóry czy Bośni

mirka112 napisał(a):3.gdzie warto sie po drodze zatrzymac,zeby cos z dzieciorkami zwiedzic

Podczas przejazdu przez Austrię to się możan zatrzymać na oglądanie Alp z parkingów

mirka112 napisał(a):4.czy wymieniac kase w polsce na kuny,korony,czy jechac z euro

Weź euro przynajmniej niewielką ilość, weź złotówki na wydatki chorwackie, chyba że kupuisz tanio euro to weź więcej euro. Weź karty np Visa-electron do kupowania paliwa na stacjach. I trochę koron Słowackich. Nie kupuj kun w Polsce, to się zazwyczaj nie opłaca. Kup trochę koron

mirka112 napisał(a):5.gdzie po drodze mozemy dobrze i tanio zjesc
dzieki za informacje.mirka :D

I dobrze i tanio to raczej na Słowacji. Ale to zajmie trochę czasu bo na Słowacji to w knajpach nikt się nie śpieszy. Za to taniej niż u nas i dobre zazwyczaj żarcie
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 16.07.2006 23:06

jdubowski napisał(a):
mirka112 napisał(a):jade na poczatku sierpnia do chorwacji-pierwszy raz.trzy samochody,rodzice i piatka dzieci.trasa Lodz-Sibenik.mamy zamiar wyjechac o 18-tej.trasa:cieszyn,slowacja,austria.mam pytania:

Chwila - albo jak najwięcej trasy, albo z jednym noclegiem. Wyjeżdżając z Łodzi o 18-tej można się przespać w jakimś pensjonacie między Żywcem a Zwardoniem i rano ruszyć dalej.
Wariant "jak najwięcej trasy a potem nocleg" spowoduje że nocleg wypadnie wam w dzień ;)

.

ale po co nocleg po 3-4 godzinach jazdy
beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 17.07.2006 10:37

my jechalismy czterema autkami z dziecmi w wieku 16,13,10,2x4 i 2 latka.Jechalismy bez noclegu i było ok.Gdy dzieci się zmęczyły to zasnęły.jedynie radze wyjechac wczesniej zeby do cro zawitac switem bo potem to słonko prazy ze ech;-))
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 17.07.2006 14:46

noyle napisał(a):ale po co nocleg po 3-4 godzinach jazdy

Bo jak wyjezdżasz w piątek, to mozesz być po całym dniu pracy i może cię senność ogarnąć ;)
Choć ja bym w takiej sytuacji poszedł spać wcześniej i budzik nastwił na 3.00...
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 17.07.2006 16:27

jdubowski napisał(a):

Bo jak wyjezdżasz w piątek, to mozesz być po całym dniu pracy i może cię senność ogarnąć ;)
Choć ja bym w takiej sytuacji poszedł spać wcześniej i budzik nastwił na 3.00...

A ja z praktyki wiem, że postanowienie wcześniejszego pójścia spać nigdy nie wypala. Zawsze przeżywa się wyjazd. Wyjazd do HR tym bardziej.
Znaczy nie generalizuję, że wszyscy :D mówię o moich doświadczeniach.
Na szczęście wybór należy do autora pytania :D
mirka112
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirka112 » 18.07.2006 20:26

Wiła wianki napisał(a):
jdubowski napisał(a):

A ja z praktyki wiem, że postanowienie wcześniejszego pójścia spać nigdy nie wypala. Zawsze przeżywa się wyjazd. Wyjazd do HR tym bardziej.
Znaczy nie generalizuję, że wszyscy :D mówię o moich doświadczeniach.
Na szczęście wybór należy do autora pytania :D

dzieki.ja tez raczej naleze do dlugodystansowcow napedzonych adrenalina alenie wszyscy z grupy tak maja.a znacie nocleg tani okolice znojmo? :D .nie zdazylam wszystkiego przejrzec-wdzieczna bede
guli
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) guli » 20.07.2006 07:58

mirka112 napisał(a):3.gdzie warto sie po drodze zatrzymac,zeby cos z dzieciorkami zwiedzic

A nie szkoda czasu na zwiedzanie>> dzieciaki z reguły takie rzeczy strasznie nudzą :)
A co do kasy to proponuję zabrać z 200 euro a resztę płacić kartą i korzystać z bankomatów. Myśmy całe pieniądze zabrali w euro i jesteśmy trochę do tyłu :(
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 22.07.2006 10:32

nie ma sensu płacic tyle za noclegi wg mnie jedz non stop, wjedz wcesniej 15-16 tak abys mial czechy w nocy jedz przez brno bratysławe i w.neustadt jesli co to spij w slowenii na parkingu 3 3h snu daje ci nastepne 10 h spokojnej jazdy
ja pokonuje trace z granicy polskiej do murte - 50 k m od szybenika 11 h

2.czy potrzebna jest zielona karta
nie
3.gdzie warto sie po drodze zatrzymac,zeby cos z dzieciorkami zwiedzic
mozna ale wydluzysz podróz i przy autostradach nie ma nic ciekawego
we jakis zamek kolo graz'u jest, chyba ze zwiedzac chcesz wieden

kup sobie troszke koron slowacjich i czeskich na winietki i kawe:) tudziez mc donald dla dzieci

5.gdzie po drodze mozemy dobrze i tanio zjesc
ja nie jadlem bo jechalem w nocy w nocy sie nie je
a rankiem w okolicach malibor-ptuj zjesz fajne sniadanko , knajp masa kolo drogi
mirka112
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirka112 » 22.07.2006 18:16

czesc wszystkim!
dzieki wielkie.zrobie zebranie w grupie i postaram sie ich przekonac ,zeby jechac non stop.a gdybysmy wymiekli to najwyzej znajdziemy nocleg.pozdrawiam :D

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone