Ja napiszę tak Wszystko co wybierzesz od Pimosten dalej na południe spełni Twoje oczekiwania. Wspomniałeś o Makarskiej samą mieścinę jako cel wakacji odradził bym, ze względu na gwar typowego kurortu, nie mniej jednak warty odwiedzenia i to nie na jedno popołudnie czy obiad. Proponuję coś w jego okolicach jakieś 15-20km a tu jest z czego wybierać. Marusici cicha spokojna fajna miejscowość Pisak stromy ciasny ale mający swój urok Przepiękną bogatą Brelę z zajeb... promenadą na wieczorne i nie tylko spacerki i słynną skałkę (moje ostatnie miejsce wakacyjne z 2010) Baska Voda, Tucepi Podgora każda z tych miejscowości ma wiele do zaoferowania i na pewno spełni Twoje wymagania. Jeśli nie ten region to jeszcze dalej na południe na półwysep Peliesac mój następny cel podróży wiele się już naczytałem raczej wszystkie opinie wychwalające ten region Chorwacji. Stąd już blisko do perły Dubrovnika w jego okolicach byłem już dwukrotnie bo właśnie w takiej Chorwacji się zakochałem i szukam jego odpowiedników. Dubrovnik musowo zobaczyć poczuć za dnia jak i wieczorem - nocą zostanie już na zawsze w pamięci.
Reasumując gdzie się nie udasz raczej zadowolenie w 100% oczywiście jazda w ciemno bo wtedy wiesz co bierzesz i ty wybierasz a nie reklama i foto z ogłoszenia.