napisał(a) maalena » 30.07.2006 18:00
NA PORCJĘ DLA 4 OSÓB NALEŻY PRZYGOTOWAĆ:
2,5 decylitra mleka (1 dl = jedna dziesiąta litra:)
4 dag cukru
1 laskę wanilii
4 dag zmielonych 2 razy migdałów
4 dag grysiku
1 jajko
3 listki żelatyny
1,25 decylitra słodkiej śmietany
DODATKI:
2 decylitry czerwonego wina
4-5 łyżek cukru
1 laska wanilii
sok z cytryny
odrobina (kawałeczek)cynamonu
1 goździk
20 dag czereśni
20 dag wiśni
1 łyżka mąki ziemniaczanej
DLA OZDOBY:
listki mięty
migdały w płatkach
Mleko, 3dag cukru, laskę wanilii i migdały zagotować, gdy będzie wrzało wyjąć wanilię, opłukać i zagotować grysik. Mieszać bez przerwy przez 5 minut cały czas gotując. Przestudzić i dodać żółtko jajka, żelatynę namoczyć w chłodnej wodzie. Podgrzać pozostałe mleko i rozpuścić w nim odcedzoną żelatynę, dodać grysik, schłodzić i dodać ubite na twardą pianę białko, ubitą śmietanę i podzielić do 4 foremek. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Do wina dodać cukier, obie przepołowione laski wanilii, goździk, cynamon, oczyszczone wiśnie i czereśnie i gotować przez 5 minut. Następnie wyjąć wanilię, dodać mąkę ziemniaczaną (rozpuszczoną w odrobinie chłodnej wody). Zagotować.
Podawać na talerzach, obłożone wokół owocami i migdałami i ozdobione listkiem mięty.
Chyba tak to powinno wyglądać...nie byłam pewna co do tego grizu, krupice bo w pierwszej chwili przyszła mi na myśl mąka krupczatka ale raczej chodzi o grysik. Smacznego życzę:)