Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomoc dla osoby początkującej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
turystakrk
Turysta
Pomoc dla osoby początkującej

Nieprzeczytany postnapisał(a) turystakrk » 13.07.2013 14:36

Witajcie!

W najbliższy piątek wybieram się w swoją pierwszą podróż i przygodę z Chorwacją. Przeglądałem forum jednak zasada ile osób tyle opinie wiedzie prym i chciałbym zaczerpnąć porady osób, które temat "przerabiały" wielokrotnie.
Wyjeżdzamy z Krakowa 19.07 ok 22.00 naszym celem jest miejscowość Omis(podobno b.ładna) jedziemy w ciemno. Trasa jest dla mnie największym problemem. Zdecydowaliśmy się przejazd przez Czechy, Austrię, Słowenię i wkoncu CRO. Winiety mamy zamiar kupić w PZM-ocie aby uniknąć zamieszania na trasie(różnica 50zł) Czy możecie udzielić mi informacji o dokładniej trasie? Jakimi drogami się poruszać? Mam nadzieję że nie znajdzie się osoba dla, której nie bedzie to problem. Nie ufam w 100% elektronice i elektronicznemu pilotowi w formie GPS-u. Myślę ze w taki sposób mogę sie wystrzec zbędnych problemów. Z góry dzięki i Pozdrawiam was
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 13.07.2013 14:53

turystakrk napisał(a): Mam nadzieję że nie znajdzie się osoba dla, której nie bedzie to problem.

Ja mam nadzieję, że się jednak znajdzie taka osoba. :smo:

Jeżeli chcecie kupić winiety, to na te drogi.
http://goo.gl/maps/xpCtK

Kupowanie winiet na trasie nie powoduje zamieszania. Wystarczy poczytać na forum gdzie można je nabyć i już.

Odcinek autostrady w Słowenii można ominąć jadąc przez np. Mureck, Lenart, Ptuj. O tym to już jest prawdziwa rozprawa na forum. :mrgreen:
turystakrk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turystakrk » 13.07.2013 15:01

OBY:)

Właśnie finanse to nie problem. Na pierwszym planie stawiamy sobie wygodę podróży:)

Pytanie czy te winiety (50zł) i podróż Słoweńską autostradą(150zł) droższe są pieniedzymi bezsensownie wyrzuconymi w błoto.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 13.07.2013 15:07

turystakrk napisał(a):OBY:)

Właśnie finanse to nie problem. Na pierwszym planie stawiamy sobie wygodę podróży:)

Pytanie czy te winiety (50zł) i podróż Słoweńską autostradą(150zł) droższe są pieniedzymi bezsensownie wyrzuconymi w błoto.

To Wasze pieniądze :D
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 13.07.2013 15:11

Daj e-mail to wyślę Ci trasę na AM. Sam jechałem kilka dni temu i wszystko było bez problemu. Także winiety na trasie.

Jechałem pierwszy raz na podstawie info z cro.pl :) Jedziesz niedaleko mnie bo ja jestem w Baska Voda w ciemno :)

Czechy, Austria, objazd Słowenii w nocy i CRo :) poszło jak po sznurku :) Plaża, wycieczki i piwko ...super ....

I weź dużo kasy :P

Jak ktoś będzie chciał to opiszę drogę na forum ..
Bloszek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bloszek » 13.07.2013 15:37

napisał(a) golibroda » 13.07.2013 16:11
Daj e-mail to wyślę Ci trasę na AM. Sam jechałem kilka dni temu i wszystko było bez problemu. Także winiety na trasie.

Jechałem pierwszy raz na podstawie info z cro.pl :) Jedziesz niedaleko mnie bo ja jestem w Baska Voda w ciemno :)

Czechy, Austria, objazd Słowenii w nocy i CRo :) poszło jak po sznurku :) Plaża, wycieczki i piwko ...super ....

I weź dużo kasy :P

Jak ktoś będzie chciał to opiszę drogę na forum .
Bardzo proszę o opis trasy szczególnie przez Słowenie (tą bez winiet) A drugie pytanie jak tam jest z noclegami w Baśce bo też się wybieramy za tydzień w tamte rejony?
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 13.07.2013 15:47

Ja przyjechałem w czwartek, to taki głupi termin w środku tygodnia. Dziś, sobota, przy wielu domach stoją ludzie z napisem Apartment i informacją o wielkości. Przejeżdżałem dziś też przez Tucepi i Makarską ... to samo. Śmiało można jechać w ciemno. Co prawda łatwo to pisać, ale sam jechałem pierwszy raz na podstawie wpisów forum. Przygotowałem się i dojechałem szczęśliwie do celu. Potem kwatera a teraz plaża, wycieczki, piwo i ściana płaczu z kunami :)

Moją przygodę opiszę w swoim wątku "Mój pierwszy raz w Chorwacji ..." ale proszę o cierpliwość ... teraz w planie plaża po obiadku samoróbku ... taki tam schabowy, młode ziemniaczki, surówka i maślanka oraz deserek :)

Info tutaj: moj-pierwszy-raz-w-chorwacji-czyli-przygoda-w-ciemno-t42446.html
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 13.07.2013 15:50

ja też wyjeżdżam 19 wieczorem z Krakowa.
Jeśli chcesz mogę porozmawiać z Tobą o trasie. Jeżdżę do Chorwacji od kilkunastu lat.
Bloszek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bloszek » 13.07.2013 16:06

Nie zapomnij jeszcze dopisać ile płacisz za nocleg i jak daleko jest do plaży. Dziękować
turystakrk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turystakrk » 13.07.2013 16:38

a co rozumiesz przez "ścianę płaczu z kunami" ? Tak wogóle to na jaką opcję się zdecydowałeś KUNY/EURO/KARTA KREDYTOWA
ojtus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ojtus » 13.07.2013 18:01

Nie żebym się czepiał jadącego pierwszy raz, ale.... :D
Omiš owszem, ładny. Nawet bardzo ładny i malowniczo położony.
Z tym, że poza malowniczością, i pięknem, to taki trochę powiedziałbym - Sopot.
Tłumy ludzi, brzydka (moim zdaniem) i zatłoczona plaża i jeszcze kilka "takich tam..." (nie chcę pisać epopei).
Na jeden dzień -super, ale na cały urlop.....hm.....chyba że właśnie tego szukasz.
Kilka kilometrów w dół od Omiša masz Staniči, Ruskamen, Mimice, Marusiči i inne miejscowości, w których jest bardziej kameralnie i można naprawdę odpocząć. :D
Nie chciałem nikogo urazić - to jest moje osobiste zdanie.
Pozdrawiam.
piotrek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek99 » 13.07.2013 18:04

Winietę lepiej kupować na trasie i tak musisz się zatrzymać aby rozprostować kości i tak. i wyjdziesz o te 50 zł na +. :)
turystakrk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turystakrk » 13.07.2013 18:49

Omis wybraliśmy tylko i wyłącznie po oglądnięciu zdjęć, bez głębszej analizy tematu. Tak jak mówiłem jedziemy w "ciemno" wiec możemy troche pogrymasić co do naszej lokalizacji. Może Baska Voda jak Golibroda. Zależy nam aby miejscowość była w miarę kameralna ale żeby nie brakowało miejsc na wieczorne wyjścia. Wiec w podsumowaniu celem imprezy jest ODPOCZYNEK i RELAX :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2013 18:55

Omiś tak ale do zwiedzania, tak jak pisali poprzednicy, tłok, hałas, smród spalin i wieczne korki na drodze, brudna woda jedźcie dalej znajdziecie lepsze miejsce.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 13.07.2013 19:01

Jak w ciemn o jedziesz,to 3 km od Omisia jest Nemira,tam poszukaj apartametu,bylem tam kilka razy i jest OK...co do trasy,to ja bym pojechal na Chyzne,Budapeszt z ominieciem platnego odcinka na Slowacji,od Bydapesztu masz autostrade do Splitu i 30 minut od Splitu do Omisia...najtanszy wariant z Krakowa...jak cos to na pw,podam tel i sie dogadamy...milego urlopu,ja juz bylem w tym roku,ale mysle,ze pojade jeszcze raz w sierpniu...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone