Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pomiędzy dwoma Baśkami

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nimm2
Croentuzjasta
pomiędzy dwoma Baśkami

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 23.02.2012 13:12

Witam...
interesuje mnie mały kawałek lądu na wyspie Krk pomiędzy miejscowościami Baśka i Stara Baśka pod względem pieszej wycieczki... bardziej wzdłuż brzegu i powrót przez góry... czy ktoś przemierzał już ten szlak? czy jest tam wogóle jakiś szlak? na co po drodze można się natknąć? na google maps jest w tym miejscu zdjęcie ciekawej groty jaskini (prawy dolny róg półwyspu zaraz za długą wąską zatoką)... jaki jest poziom trudności tego przejścia? czasowo jak to wygląda? mam zamiar wybrać się na taki całodzienny eksploring w czerwcu lub lipcu...
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 26.02.2012 07:33

Tak właściwie to przyłączam się do pytania bo bardzo interesuje mnie ten rejon Krku.

W tym roku mieliśmy jechać właśnie do Starej Baški, ale chyba nic z tego nie wyjdzie :(
Z tego co wiem to są tam szlaki górskie i przejście górami jest na pewno ze Starej Baški do Baški i ze Starej Baški na Obzovą, a przejście wzdłuż brzegu pewnie też jest, trzeba to tylko sprawdzić :)

Przy okazji takiego wyjazdu oczywiście nie mógłbym też zapomnieć o przejściu szlaku Baška - Vela Luka przez kanion Vrżenica.

Czekam na Twoją relację bo podejrzewam, że w tym roku nie uda nam się tam dojechać.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 26.02.2012 08:43

Tu kilka fotek ze szlaku.

Wydaje mi się, że przejście z Baški do Starej Baški wzdłuż brzegu ("plażą") nie jest możliwe. Na tym odcinku nie brakuje wysokich klifów wchodzących bezpośrednio do wody. Wiele fragmentów wybrzeża dostępnych jest tylko od strony morza. Chyba że takie miejsca próbowałbyś obchodzić...

Pozdrawiam
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 26.02.2012 10:13

Piter_M napisał(a):Tak właściwie to przyłączam się do pytania bo bardzo interesuje mnie ten rejon Krku.

W tym roku mieliśmy jechać właśnie do Starej Baški, ale chyba nic z tego nie wyjdzie :(
Z tego co wiem to są tam szlaki górskie i przejście górami jest na pewno ze Starej Baški do Baški i ze Starej Baški na Obzovą, a przejście wzdłuż brzegu pewnie też jest, trzeba to tylko sprawdzić :)

Przy okazji takiego wyjazdu oczywiście nie mógłbym też zapomnieć o przejściu szlaku Baška - Vela Luka przez kanion Vrżenica.

Czekam na Twoją relację bo podejrzewam, że w tym roku nie uda nam się tam dojechać.

Czy jest jakieś przejście górami z Baški do Starej Baški nie wiem, bo się niespecjalnie tym interesowałam ;P
Natomiast szlak Baška - Vela Luka przez kanion Vrżenica przeżyłam na własnej skórze :D
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 27.02.2012 08:57

Anai napisał(a):Natomiast szlak Baška - Vela Luka przez kanion Vrżenica przeżyłam na własnej skórze :D

Jaki jest realny czas przejścia tej trasy :?:
Pytam się bo jak tam już dojedziemy to pójdziemy z małymi dziećmi.
A może napisałaś gdzieś relację :?:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 27.02.2012 13:38

Piter_M napisał(a):
Anai napisał(a):Natomiast szlak Baška - Vela Luka przez kanion Vrżenica przeżyłam na własnej skórze :D

Jaki jest realny czas przejścia tej trasy :?:
Pytam się bo jak tam już dojedziemy to pójdziemy z małymi dziećmi.
A może napisałaś gdzieś relację :?:

Nie wiem jak jest u Was z kondycją i doświadczeniem w tego typu wycieczkach, ale...

Sa dwie możliwości dojścia do plaży Vela Luka:
- albo szlakiem oznaczonym na czerwono, który ma swój początek na campingu Bunculuka

- albo szlakiem oznaczonym na żółto, który zaczyna się w pobliżu plaży Vrżenica

Szczerze powiedziawszy żadnej z tych dróg nie poleciłabym na wycieczkę z małymi dziećmi...

Szlak żółty m/z trudniejszy prowadzi wąwozem, prawie całkowity brak cienia, gdzieniegdzie osuwiska skalne, gdzieniegdzie trzeba sie podciągnąć metr może więcej...
- mnie wykończył :/
No i trzeba jeszcze dojść do plaży Vrżenica a droga do niej to wąska ścieżka na zboczu góry - z jednej strony skała, z drugiej morze...
...duuuzo niżej :P

Szlak czerwony prowadzi grzbietem góry, gdzieniegdzie dosyć stromo, na ścieżce drobne kamyczki, na których łatwo "wywinąć orła" (przeżyłam na własnym tyłku tą przyjemność), w wypadku wycieczki z dziećmi oczy dookoła głowy i 1000% koncentracji...

Tu masz widok na kawałek ścieżki na szlaku czerwonym i widoki z niej...
Obrazek

Trudno mi wypowiadać się o czasie przejścia, bo każdy ma inne tempo... - nam ta wycieczka zajęła prawie cały dzień, jak mniej więcej wyglądała dowiesz się niebawem w tej relacji :wink:

Na koniec mapka jak dojść na plażę Vela Luka
Obrazek
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 27.02.2012 22:00

Anai napisał(a):Nie wiem jak jest u Was z kondycją i doświadczeniem w tego typu wycieczkach, ale...

- albo szlakiem oznaczonym na czerwono, który ma swój początek na campingu Bunculuka

Szczerze powiedziawszy żadnej z tych dróg nie poleciłabym na wycieczkę z małymi dziećmi...

Jest tak, że jak już tam będziemy to będziemy mieli dwa wyjścia, iść z dziećmi albo nie iść wcale ... :(
a że nie należymy do tych co na plaży się wylegują to pewnie wybierzemy to pierwsze wyjście :)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 27.02.2012 22:10

Piter_M napisał(a):
Anai napisał(a):Nie wiem jak jest u Was z kondycją i doświadczeniem w tego typu wycieczkach, ale...

Jest tak, że jak już tam będziemy to będziemy mieli dwa wyjścia, iść z dziećmi albo nie iść wcale ... :(
a że nie należymy do tych co na plaży się wylegują to pewnie wybierzemy to pierwsze wyjście :)

To może lepiej popłyńcie taksówką wodną... :P
ew. czerwony szlak, ale tak jak mówiłam oczy dookoła głowy - ja "wywinęłam orła" dokładnie w miejscu, z którego robiłam zdjęcie, kawałek dalej była kilkunastometrowa przepaść...
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 27.02.2012 22:27

Anai napisał(a):To może lepiej popłyńcie taksówką wodną... :P
ew. czerwony szlak, ale tak jak mówiłam oczy dookoła głowy - ja "wywinęłam orła" dokładnie w miejscu, z którego robiłam zdjęcie, kawałek dalej była kilkunastometrowa przepaść...

Taksówka wodna to na pewno fajna rzecz ... ale w tym przypadku nie o to chodzi, nam zależy bardziej na przejściu tego szlaku, przejściu kanionu Vrżenica i popatrzeniu na wszystko dookoła z wysokości, oczywiście pod warunkiem że nie będzie 38°C :)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 27.02.2012 22:34

Piter_M napisał(a):
Anai napisał(a):To może lepiej popłyńcie taksówką wodną... :P

Taksówka wodna to na pewno fajna rzecz ... ale w tym przypadku nie o to chodzi, nam zależy bardziej na przejściu tego szlaku, przejściu kanionu Vrżenica i popatrzeniu na wszystko dookoła z wysokości, oczywiście pod warunkiem że nie będzie 38°C :)

O.K. - rozumiem ;)
ale jak chcesz popatrzeć na cokolwiek z wysokości to nie idź kanionem (żółty szlak), idź czerwonym, bo w kanionie to co najwyżej w górę będziesz mógł popatrzeć :P
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 28.02.2012 11:35

Dzięki za wskazówki. Nie wiem kiedy tam dojedziemy, ale jak już dojedziemy i wrócimy w całości to relację na pewno napiszę :)

Interesuje mnie przejście kanionu Vrżenica, żeby było ciekawiej to może pójdziemy w stronę Vela Luka żółtym szlakiem a wrócimy czerwonym.
Interesuje mnie też przejście ze Starej Baški do Baški, no i oczywiście obowiązkowo szlak Stara Baška - Obzova.
nimm2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 28.02.2012 22:09

rowniez odradzam wycieczke przez kanion Vrżenica z malymi dziecmi... po pierwsze jest to wycieczka na caly dzien... po drugie bardzo wymagajaca fizycznie... po trzecie jest kilka stromych podejsc i scianek... i nie podsadzisz dziecka a samo nie wejdzie... po czwarte jest to szlak nawet nie dla kazdego doroslego... po piate jak juz pomylisz sciezke na szlaku (a znaczki zoltego szlaku czsami sa bialych kamieniach sa trudne do odnalezienia) to spotka Cie przygoda jaka sam mialem okazje przezyc... okazalo sie ze w pewnym momencie trzeba bylo zejsc z dosc ostrego stoku... a wlasciwie scianki skalnej... wycieczka przez ten kanion jest wyczerpujaca dla doroslej osoby, a uwierz mi chodze po gorach prawie 30 lat... malego dziecka na tym szlaku sobie nie wyobrazam... jednak gdybys byl uparty i chcial podjac to ryzyko to pozwol ze dam Ci kilka rad:
- minimum 2 litry plynow na osobe
- dobre buty z zakrytymi palcami i z twarda podeszwa... jakiekolwiek klapki, sandaly etc. odpadaja...
- tzw suchy prowiant
- nie wiem kiedy jedziesz ale mimo wszystko radze zabrac latarke... my schodzilismy na camp juz lekko po zachodzie slonca i nie bylo to bezpieczne...

poszukam i wrzuce jeszcze kilka zdjec z tego szlaku moze to przemowi do Twojego rozsadku... mam chyba nawet gdzies z tego szlaku film to postaram sie tez wrzucic... a jak znajde wiecej czasu to opisze Ci swoje wyjscie na ten szlak... najpierw zolty na Vela Luke i powrot czerwonym... nadmienie ze czerwony jest w miare prosty pod warunkiem ze masz odpowiednie buty nadajace sie do chodzenia po kamieniach... i nie takich kamieniach jakie sa na plazy... bardziej przypomina to jakbys chodzil po gruzowisku zawalonego budynku...

szlismy z camp Bunculuca szlakiem czerwonym wzdluz brzegu (ten z numerem 8)... pozniej zolty szlak przez kanion (ten z nr 10)... nastepnie w prawo na czerwony w kierunku do Vela Luka, ale doszlismy tylko kawalek za punkt widokowy Rebica i wracalismy czerwonym szlakiem z powrotem na camp Bunculuca (szlak z nr 9)...

Obrazek
By nimm75 at 2012-02-28

Ponizej jedna ze scianek do wspiecia sie... i przyznasz ze raczej nie dla dzieci...
Obrazek
By nimm75 at 2012-02-28
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 29.02.2012 08:35

nimm2 napisał(a):rowniez odradzam wycieczke przez kanion Vrżenica z malymi dziecmi...

Przyznaję ... macie rację ... myślę, że pochopnie wyskoczyłem z tym pomysłem żeby brać tam małe dzieci.

Doświadczenie górskie, no może nie 30-to letnie, ale mam i zawsze jestem rozsądny i nigdy nie naraziłbym moich dzieci na niebezpieczeństwo.

W takim razie jak tam dojedziemy to wybierzemy się tylko na mały rekonesans :) a jak dzieci będą w odpowiednim wieku to przejdziemy cały szlak żółty i czerwony.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 29.02.2012 15:31

A ile mniej więcej zajmie wędrówka z Baski samym kanionem Vrzenica, bez dojśca na plażę Vela Luka? czyli taki trójkąt: Bunculuka (trasa nr 8) - Uvala Vela (trasa nr 10) - kanjon Vrżenica (trasa nr 9) - Bunculuka. Albo odwrotnie.
nimm2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 29.02.2012 17:13

Mi sie wydaje ze lepiej kanion pokonywac najpierw... Tzn latwiej jest sie tam wspinac niz schodzic w kierunku plazy... Poza tym lepiej na poczatek wziasc trudniejszy etap dopoki jest wiecej sil... A wiec zalecam najpierw trasa 10 a pozniej 9... Nam cala wycieczka zajela niecale 8h (wg pani z recepcji campu powinno to byc 2h, ale nie wiem jakim cudem) Samo przejscie przez kanion to ok 3,5 h spokojnym spacerowym tempem... Dodatko kilka odpoczynkow bylo i po drodze znalezlismy krzewy jezyn wiec byla tez przerwa na posilek ;-) ... Powrot trasa 9 pokonywalismy szybkim tempem bo zaczynalo sie sciemniac i bylo to ok 40 minut... Jednak z odpowiednim przygotowaniem i kondycja mozna kanion pokonac w godzine co daje caly czas na trase o ktora pytasz ok. 2h
Tylko jeszcze raz uczulam na odpowiednie buty na taki szlak... Z twarda podeszwa... Bedziesz tam zobaczysz dlaczego... Sam szlak warty przejscia... I nie przestrasz sie jak doslownie nad Twoja glowa beda przeskakiwac barany a kamienie beda sypac sie na dol...
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone