napisał(a) Anai » 27.02.2012 13:38
Piter_M napisał(a):Anai napisał(a):Natomiast szlak Baška - Vela Luka przez kanion Vrżenica przeżyłam na własnej skórze
Jaki jest realny czas przejścia tej trasy
Pytam się bo jak tam już dojedziemy to pójdziemy z małymi dziećmi.
A może napisałaś gdzieś relację
Nie wiem jak jest u Was z kondycją i doświadczeniem w tego typu wycieczkach, ale...
Sa dwie możliwości dojścia do plaży Vela Luka:
- albo szlakiem oznaczonym na czerwono, który ma swój początek na campingu Bunculuka
- albo szlakiem oznaczonym na żółto, który zaczyna się w pobliżu plaży Vrżenica
Szczerze powiedziawszy żadnej z tych dróg nie poleciłabym na wycieczkę z małymi dziećmi...
Szlak żółty m/z trudniejszy prowadzi wąwozem, prawie całkowity brak cienia, gdzieniegdzie osuwiska skalne, gdzieniegdzie trzeba sie podciągnąć metr może więcej...
- mnie wykończył :/
No i trzeba jeszcze dojść do plaży Vrżenica a droga do niej to wąska ścieżka na zboczu góry - z jednej strony skała, z drugiej morze...
...duuuzo niżej
Szlak czerwony prowadzi grzbietem góry, gdzieniegdzie dosyć stromo, na ścieżce drobne kamyczki, na których łatwo "wywinąć orła" (przeżyłam na własnym tyłku tą przyjemność), w wypadku wycieczki z dziećmi oczy dookoła głowy i 1000% koncentracji...
Tu masz widok na kawałek ścieżki na szlaku czerwonym i widoki z niej...
Trudno mi wypowiadać się o czasie przejścia, bo każdy ma inne tempo... - nam ta wycieczka zajęła prawie cały dzień, jak mniej więcej wyglądała dowiesz się niebawem w
tej relacji
Na koniec mapka jak dojść na plażę Vela Luka