Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Półwysep Peljesac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.06.2010 15:54

aśkaj napisał(a):A jakie wrażenia po przejeździe przez BiH...wolałabym wracając do domu zahaczyć o Mostar niż się tam specjalanie wybierać z Orebicza.

Fama mówi że drogi wąskie, kręte , częste patrole policyjne i nieubłagani policjanci.
Jeśli ktoś jechał proszę o czas przejazdu do granicy węgierskiej i opnię na temat jakości dróg.

Mam wrażenie że ten kraj pod względem bezpieczeństwa odstaje nieco od naszego.......i tym stwierdzeniem otwieram dyskusję ;)

pozdravy

Nie znam tego Famy...
WojteC5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojteC5 » 24.06.2010 16:06

aśkaj napisał(a):Fama mówi że drogi wąskie, kręte , częste patrole policyjne i nieubłagani policjanci.
Jeśli ktoś jechał proszę o czas przejazdu do granicy węgierskiej i opnię na temat jakości dróg.

Mam wrażenie że ten kraj pod względem bezpieczeństwa odstaje nieco od naszego.......i tym stwierdzeniem otwieram dyskusję ;)

Drogi napewno lepsze niż w naszym kraju, czasów przejazdu nie pamiętam ale jedzie się naprawdę ok, średnio około 70 - 90 km/h.
Jak Ci się bardzo nie spieszy, naprawdę warto przejechać przez BIH.

Co do policji - osobiście przejeżdżając całą trasę przez BIH widziałem jeden patrol, o którym ostrzegali duuużo wcześniej kierowcy migajac śwaitłami.

Natomiast co do bezpieczeństwa, też się trochę bałem, ale po tym jak spaliśmy w samochodzie na jednej z przydrożnych stacji bez żadnych kłopotów, oraz po nocleu w Sarajewie zmieniłem zdanie. Bardzo mili i uczynni ludzie.

Tak w ogóle polecam Sarajewo, chyba nawet bardziej niż Mostar.

Jak dla mnie BIH to ciekawy i bezpieczny kraj !!!
aśkaj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aśkaj » 24.06.2010 16:19

O bezpieczeństwo osobiste.
O oprychów rzucających pod koła drut kolczasty i takie tam ;)

pozdrav
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.06.2010 16:21

aśkaj napisał(a):O bezpieczeństwo osobiste.
O oprychów rzucających pod koła drut kolczasty i takie tam ;)

pozdrav

Jechałem z Budapesztu do Dubrovnika przez BiH i żyję.
Wąskie, kręte - w górach tak.
Nieubłagani policjanci - wąsaty pan grzecznie poprosił o dokumenty i puścił dalej.
Czas przejazdu - wyjazd znad Balatonu ok. 17 - Dubrovnik ok. 9 rano dnia następnego (drzemka po drodze, nie okradli, nie napadli).
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 24.06.2010 16:32

słuchajcie to temat o Peljesacu :roll:
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 24.06.2010 16:44

aśkaj napisał(a):A jakie wrażenia po przejeździe przez BiH...wolałabym wracając do domu zahaczyć o Mostar niż się tam specjalanie wybierać z Orebicza.

Fama mówi że drogi wąskie, kręte , częste patrole policyjne i nieubłagani policjanci.

pozdravy

Patroli policji drogowej wokół banja luki było od ch...y. Ale jak jedziesz nie przekraczając dozwolonej predkosci to nic do Ciebie nie maja.
Faktycznie ten kraj odstaje pod wzgledem bezpieczenstwa. U nas nie ma pól minowych. Ale spoko, drogi juz rozminowali.

P.S Oczywiscie tematem jest Peljesac ale droga na Peljesac prowadzi przez Mostar :-)
aśkaj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aśkaj » 24.06.2010 17:01

Dozwolona prędkośc pewnie taka jak u nas...50km /1h.
Nie poszalejemy .....ale trase przez BiH należałoby potraktować jak wycieczkę krajoznawczą.

Wracając do Orebicza....czy ul.Bizarova to ta promenada przy morzu?

pozdrav
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 24.06.2010 17:15

aśkaj dokładnie wróćmy do Peljesaca!
co do BiH było już sporo na forum wystarczy poszukać...zresztą wiele osób jeździ przez ten kraj i bardzo sobie chwali, także skąd przypuszczenia, że może ci się tam coś stać ? 8O
Byłam w Mostarze i innych miasteczkach i było ok, ludzie bardzo mili...

ulica Buzarova
http://www.korculainfo.com/peljesac/ore ... c-map.html
jest zaraz przy samej promenadzie, niedaleko plaży trestnica.
aśkaj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aśkaj » 24.06.2010 17:20

Hvala....jak będzie możliwość napisze z Orebicza.

pozdravy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2010 17:23

Wrażenia są niezapomniane. Dolina Neretvy i Vrbasu zapewnią je na sto procent.
Co do Mostaru, to jak napisałem, raczej w drodze tam lub z powrotem, ale poświęcając cały dzień też można.

aśkaj napisał(a):Fama mówi że drogi wąskie, kręte , częste patrole policyjne i nieubłagani policjanci.

Droga kręta ale na pewno nie wąska i widokowa niemal do Banja Luki potem fragment dwujezdniówki i dalej normalna droga. Czasu przejazdu nie podam, gdyż nie pamiętam. Jakoś to nie ma nigdy dla mnie większego znaczenia.
Jechałem tam w 2002 roku i patroli nie było za to często wozy sił ONZ. Po ośmiu latach proporcje pewnie się odwróciły.

aśkaj napisał(a):Mam wrażenie że ten kraj pod względem bezpieczeństwa odstaje nieco od naszego.......i tym stwierdzeniem otwieram dyskusję ;)

Myślę, że nie ma co dyskutować i nakręcać atmosfery niebezpieczeństwa. :) Pobłądziłęm wtedy w Banja Luce i wjechałem w "ciemniejszą" część miasta ale żyję i zamierzam tam (BiH) jeszcze wrócić na dłużej.

Proponuję pogrzebać głębiej w zasobach forum - jest parę relacji z przejazdu przez BIH.

Pozdrawiam
Interseal M.
WIOLAB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIOLAB » 25.06.2010 09:22

Jeszcze jedno pytanko ..............

dostałam mandat :oops: poszłam rozmienic kasę na bilecik a zastał mnie mandacik na szybce 170kn

Jak to tu wygląda, muszę go zapłacić 8)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.06.2010 09:35

WIOLAB napisał(a):Jeszcze jedno pytanko ..............

dostałam mandat :oops: poszłam rozmienic kasę na bilecik a zastał mnie mandacik na szybce 170kn

To nie w temacie ale zobacz sam
forum/viewtopic.php?t=20603
forum/viewtopic.php?p=404944#404944
WIOLAB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIOLAB » 25.06.2010 09:42

Jacek S napisał(a):
WIOLAB napisał(a):Jeszcze jedno pytanko ..............

To nie w temacie ale zobacz sam
forum/viewtopic.php?t=20603
forum/viewtopic.php?p=404944#404944

dziękuję :D

wiem, że nie w temacie ale ciągnęłam ten wąteczek i zagolopowałąm się :oops: :oops:

Pytanie zamknięte!

PS: Dziś patelnia, przepięknia
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 25.06.2010 09:53

A ja w Orebicu będę od 11 lipca. Tupię w pracy pod biurkiem dosłownie i nie moge się doczekać. Wycieczka na Korculę, Bośnia Wodospady Kravica i wszystkie cudowne zakątki półwyspu sa nasze. Dubrownik odwiedzaliśmy wielokrotnie to chyba sobie podarujemy.
Na Korculi w każdy czwartek jak wyczytałam w przewodniku sa jakieś festyny, zapomniałam nazwy, podobno zaczyna się to po zmroku ok. 21. Macie jakieś informacje?
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 25.06.2010 09:59

Są tzw walki rycerzy. W orebicu napewno będzie terminarz tych imprez :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Półwysep Peljesac - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies