Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Półwysep Peljesac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.07.2011 20:06

majeczka napisał(a):
Bocian napisał(a):Osy w Borku przy śniadaniu są zawsze :) Jedna , dwie sztuki...

...niestety nie tylko w Borku i nie tylko przy śniadaniu :wink:
W ubiegłym roku 2 razy zostałam użądlona przez osę, cóż ból, zaczerwienienie, solidny obrzęk w miejscu użądlenia.
Minął po 2-3 godzinach. Najbezpieczniej jest jak najwcześniej usunąć żądło, schłodzić bolące miejsce, ponieważ lód obkurczy nasze naczynia i jad nie rozejdzie się dalej. Dobry jest też Fenistil lub Clemastin :cry:

I kąpiel w Jadranie. Też chłodzi.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 14.07.2011 20:08

majeczka napisał(a): Najbezpieczniej jest jak najwcześniej usunąć żądło

...Majeczko, pomyliłaś osę z pszczółką :wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 14.07.2011 20:20

mkm napisał(a):
majeczka napisał(a): Najbezpieczniej jest jak najwcześniej usunąć żądło

...Majeczko, pomyliłaś osę z pszczółką :wink:

...być może, bo podobno pszczoła żądli tylko raz pozostawiając w ciele ofiary żądło, a osy mogą żądlić wielokrotnie... :wink:
...cóż tam i tak dobrze, że nie był to jakiś szerszeń albo trzmiel :lol:
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 14.07.2011 20:56

Ja tam w całej Chorwacji nie uświadczyłem ani jednego komara.
Myślałem, że to gatunek tam nie znany. 8O
pierzaczek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pierzaczek » 15.07.2011 08:04

kurcze - google nie chce mi pokazać trasy przez Neum w BiH.
Więc opisze ci pokrótce trasę od końca A1 na Cro gdzie po ślimaku skręcasz ostro w prawo. Dijeżdzasz do bramek - płacisz za skorzystanie z autostrady. Następnie dojeżdżasz do skrzyżowania, ustępujesz pierwszeństwa i skręcasz w prawo. Jedziesz droga nr 62 do skrętu w prawo na 513. Zjeżdżasz stroma droga do doliny rzeki Neretwy dojeżdżasz do Ploce. Tasm skręczasz w lewo na E65 w kierunku na Dubrownik (opcja to prom do Trpanj ale musi ci sie czas promu zgrać i nie znam ceny)Droga E65 jedziesz wdłuz rzeki - przez most na drugi brzeg, potem do dużego węzła na którym jedziesz prosto (opcja na Mostar w BiH)
Dalej droga nr E65 aż do granicy z BiH (paszport i zielona karta) potem do Neum dalej do następnego przejścia granicznego i znów jesteś w Chorwacji na E65 aż do skrzyżowania w prawo gdzie opisane jest o ile pamietam Orebić i Korcula (prosto na Dubrownik)
Od tego miejsca to juz około 12 km najpierw Mały Ston a potem Ston - po prawej wejście na mury a bezpłatny parking po lewej przed zakrętem z Solankami
juliaka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) juliaka » 19.07.2011 11:45

Witam,
dziękuję za wszelkie info w sprawie Trstenika. Swoją droga, jakieś dziwne to miasteczko, wielu go chwali, a mało kto chciałby tam spędzić więcej niz jeden dzień....
Chyba sie skuszę, a potem opiszę swoje wrażenia, mam nadzieję, że pozytywne :)
Jeszce jedno pytanie, jeśli pozwolicie - jak daleko jest z Trstenika do Duby i Divnej, ( chcielibyśmy przy okazji zobaczyć jedne z naj - plaż w Cro - mozna dojechać na miejsce?

I jeszcze pytanie do bywalców Borka - co takiego ma Borak czego nie ma Trstenik? :?:

pozdrawiam
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 19.07.2011 11:48

Dalmatinską Kucę :D , a poważnie Borak to oaza spokoju, takiego niewymuszonego lenistwa :wink: , a Trstenik próbuje być czymś więcej niż jest, to według mnie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.07.2011 11:54

juliaka napisał(a):I jeszcze pytanie do bywalców Borka - co takiego ma Borak czego nie ma Trstenik? :?:

pozdrawiam

Jak ja tam jestem to mnie :)
W samym Borku samochody nie jeżdżą ci nad głowa jak jesteś na plaży, są dwie dobre konoby, dwie plaże. Dla mnie Trstenic to tak jak Divna, wygląda malowniczo i pięknie. Z daleka :) Z Trsrtenica do Divnej na dwa sposoby. Albo przez Borak i dalej przez tunel do Potomje i kierunek Divna albo z Trstenica w druga stronę, do głównej drogi, w lewo na niej i przez Pijavicino do Potomja i dalej już wiesz :) Z Potomja do Trpanja jest 12km. Do tego trzeba dodać 7km przez tunel albo trochę więcej zwykłą drogą.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 20.07.2011 08:39

Bocian a ta druga dobra knajpa to jaka? bo Dalmatyńska Kuca już zaliczona ale pora odkryć coś nowego
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 20.07.2011 09:00

Choć ja nie Bocian, pozwolę sobie odpowiedzieć. Knajpa jest przy większej plaży, tzw. miejskiej. Dają tam pyszną pizzę. Właściciel podobno jest przystojny :wink: . Przynajmniej tak twierdzi Bocian, a raczej jego damska część :D .
Tu jest link, można zobaczyć jak tam milusio :)
http://www.croatian-routes.com/Default.aspx?sec=70

Pozdrawiam
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 20.07.2011 09:11

Dzięki wielkie, zanotowałam do zaliczenia ;)
ankaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ankaz » 20.07.2011 09:21

To fakt - był tam jakiś przystojniak :lol: (nie wiedziałam, że to właściciel). W Dalmatynskiej Kucy polecam spaghetti z owocami morza - kiedyś tam wrócę i zjem jeszcze raz.
WojteC5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojteC5 » 20.07.2011 09:22

juliaka napisał(a):Jeszce jedno pytanie, jeśli pozwolicie - jak daleko jest z Trstenika do Duby i Divnej

około 30-40 min jazdy samochodem

juliaka napisał(a):( chcielibyśmy przy okazji zobaczyć jedne z naj - plaż w Cro - mozna dojechać na miejsce?

Bez problemu

juliaka napisał(a):I jeszcze pytanie do bywalców Borka - co takiego ma Borak czego nie ma Trstenik? :?:

Święty spokój
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.07.2011 12:23

Aguha napisał(a):Choć ja nie Bocian, pozwolę sobie odpowiedzieć. Knajpa jest przy większej plaży, tzw. miejskiej. Dają tam pyszną pizzę. Właściciel podobno jest przystojny :wink: . Przynajmniej tak twierdzi Bocian, a raczej jego damska część :D .
Tu jest link, można zobaczyć jak tam milusio :)
http://www.croatian-routes.com/Default.aspx?sec=70

Pozdrawiam

Knajpka miła i przyjemna ale dla mnie nie ma takiej atmosfery jak Dalmatinska Kuca... Choć Dalmatinska jest na świeżym powietrzu a tamta jest pod dachem. Co do zdjęć z linka to chyba nie wszystkie pochodzą z samej knajpki, część jest z piwnic w Potomje, chyba, że się mylę, ale takich widoków w tej knajpie ja nie widziałem.
ania.mor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.mor » 20.07.2011 13:56

dokładnie tak - Kuca ma lepszą atmosfere
a wiem bo wczoraj wróciłam z Boraka z villi Anadingać

i tak na marginesie do Bociana: masz pozdrowienia od Bozo :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Półwysep Peljesac - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies