Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Półwysep Peljesac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 05.07.2010 14:44

na ulicy od blaca ( blisko portu, trzeba wejść schodkami na gore) jest winiarnia, zawsze się tam zaopatrujemy :)
Będąc na półwyspie owoce morza kupujemy na mini targu i sami zazwyczaj przyrządzamy, czasami jadamy w Babilon, albo w mieście Korcula czy Stonie :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.07.2010 16:45

Mali Ston. Kapetanova Kuca.
aśkaj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aśkaj » 05.07.2010 17:19

bok

Właśnie wróciłam z Orebicza.
Miejscowość nieciekawa, plaże przy głównym "deptaku" wąskie , wietrzne ,kąpielisko bardzo kamieniste, można sobie kolana poobijać.
'Piaszczysta' Trstenica zacieniona juz od około 14.30, a piasek ...może kiedyś był ;) Dla dzieci dobra , łagodne zejście bez głazów.

Miasto można powiedzieć wymarłe....po 22.00 cisza nocna ....nagle znikają ludzie, zamykane są konoby i kramy i wszystko milknie...dziwne to było.

Sa 2 restauracje polecane przez miejscowych w których można zjeść.....Amfora i tu polecam "plata za 2 osoba" ,która zawiera: 4 ryby , krewetki , małże ziemniaki ze szpinakiem i chyba sałatkę....lignije "przene pohane" czyli kalmary ...niesmaczne i oszukane.
I druga Marco Polo gdzie są bardzo dobre "Lignije przene"

Lodziarnia o której pisaliście na forum prowadzona przez 2ch braci sympatyczna, warto zajrzeć.

Promy na Korczulę do 23.00 , taxi wodne (15 min)zdecydowanie korzystniejsze , podpływa pod samą starówkę.

Polecam Apartament Elda: sympatyczny właściciel, czysto , przyjemnie i niezwykle miło, co jakiś czas częstował nas winem i przekąskami hrvatskimi i wręczył upominki na drogę ...polecam.

Pisaliście o komarach...rzeczywiście są ale.....domacze czyli krajowe (małe nieagresywne kąsające tylko wieczorami i tylko w zacisznych miejsach) i te paskudy afrykańskie z nóżkami w białe paski, gryzą cały dzień (jedyne pocieszenie że występuja tylko w zacisznych bezwietrznych miejscach, szczególnie wnerwiały mnie przy śniadaniu na tarasie, musieliśmy odpalać świece dymne)

Przyjemne plaże z malowniczymi zatokami przy drodze na Podobucze...sam dojazd do Podobucze ...warto wyjśc z auta i przejść tą trasę pieszo;) widoki zapierające przysłowiowy dech....ale trasa jak na koniec świata, kompletne pustkowie.

srdcan pozdrav
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.07.2010 18:20

Przecież mówiłem , że Trpanj jest lepszy :)
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 05.07.2010 21:29

"Miasto można powiedzieć wymarłe....po 22.00 cisza nocna ....nagle znikają ludzie, zamykane są konoby i kramy i wszystko milknie...dziwne to było."

dlatego właśnie dlatego kocham Peljesac, ze jest taki dziki i pustawy :)
jak ktoś lubi rozrywkę to powinien udać się na Riwierę Makarska :)
Orebic to nie miasto to tylko raczej mieścina :) zreszta to jeszcze nie szczyt sezonu dlatego ludzi mało, ale jak pisze każdemu podoba się co innego :P Pozdrawiam!
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 05.07.2010 21:36

Prawda, jak bym chciała rozrywek pojechałabym na Rivierę Makarską, właśnie dlatego lubię Orebic - za jego spokój (choć prawdę mówiąc nigdy w lipcu i sierpniu o 22 nic tam zamkniętego nie uświadczyłam).

Plaża jak ją znam nigdy piaszczysta nie była, zawsze drobny żwirek. Niestety wielu takowe nazywa piaszczystymi wprowadzając ludzi w błąd.

To kompletne pustkowie w kierunku Podobuce to właśnie mój kawałek świata, tam co roku stacjonuję, tam też będę za 4 dni :)
aśkaj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aśkaj » 05.07.2010 22:22

Czyli pewnie będziesz na plaży w Postupie....zazdroszcze...plaża cudna i spokojna...mogłabym, ja zabrać ze sobą do domu.

Na tym żwirkowym wypłaszczeniu stacjonuje dosyć duża ławica małych rybek...super podwodne widoki.

pozdravy
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 06.07.2010 08:51

Będę nieco dalej, w Borje, ale nie wykluczone że i tą plażę odwiedzimy :)
Rogman
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rogman » 06.07.2010 10:37

Asia nie zniechęcaj mnie !!!!
jadę do Orebica w piątek z dwójką małych twisterów (dzieci)

zlokalizujcie mi tę plażę Postupie
przeglądam zdjęcia na google ale nie mogę jej namierzyć
Asia którędy jechaliście i jaki mieliście czas?
Pozdrawiam
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 06.07.2010 10:48

[quote="Rogman"]Asia nie zniechęcaj mnie !!!!
jadę do Orebica w piątek z dwójką małych twisterów (dzieci)

Nie ma się czym zniechęcać poczytaj wszystkie opinie, a i tak zdanie najlepiej wyrobisz sobie sama. Jadę trzeci raz i jest ok. :D
Rogman
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rogman » 06.07.2010 10:57

Nie zniechęcam się, znam chorwację i wiem że będzie fajnie pomimo tego że jestem pierwszy raz na południu

Wiecie może w jakiej cenie jest wypozyczenie sprzętu pływającego?
a usługi medyczne? wystarczy paszport u lekarza czy extra płatne?
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 06.07.2010 14:13

Rogman napisał(a): wystarczy paszport u lekarza czy extra płatne?

wystarczy paszport
Owain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Owain » 06.07.2010 14:54

Komary?! Rany Boskie, komary na Peljesaczu?! Że osy są to wiem, ale komary... to ja jade do Cro żeby komarów właśnie nie było... ARGH !

i co to znaczy że kalmary "oszukane"?

Ja i moje Artoo-Detoo będziemy na Peljesaczu - mam nadzieję - od 19 lipca, chcemy w ciemno pojechac bo nie wiemy czy będzie nam pasować Zuliana, Orebic czy może Duba i tamte okolice...
WIOLAB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIOLAB » 06.07.2010 15:02

Owain napisał(a):Komary?! Rany Boskie, komary na Peljesaczu?! Że osy są to wiem, ale komary... to ja jade do Cro żeby komarów właśnie nie było... ARGH !

i co to znaczy że kalmary "oszukane"?

Ja i moje Artoo-Detoo będziemy na Peljesaczu - mam nadzieję - od 19 lipca, chcemy w ciemno pojechac bo nie wiemy czy będzie nam pasować Zuliana, Orebic czy może Duba i tamte okolice...

tak wieczorem i nocą kąsały komary

Co do miast to mieścinki, największa Orebić, najmniejsza miejscowość Duba (wieś kilka domów).
Mnie podobał się dość Trpanj a mieszkałam w Orebiću
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2010 15:10

Co do plaż koleżanko to Cię trochę poniosło...chyba wszystkich nie widziałaś, najlepsze plaże są idąc w kierunku hoteli za przystanią...
Także nie zgodzę się z tym, że Orebić to nieciekawa miejscowość...
Mnie się bardzo podobała ale są gusta i guściki....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Półwysep Peljesac - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies