To jak już o wertepach mowa to wspomnę jeszcze o nieco mniej wyniosłym świętym na półwyspie Peljesac - na temat tej góry nie znalazłem niczego na cro.pl a jest ona również 'warta grzechu' i znacznie łatwiej dostępna niż Sv Ilja. Podczas tegorocznego pobytu w Zuljanie zastanawiały mnie poniższe tabliczki informacyjne:
Jako że na obrazku był rower nie sądziłem że chodzi o szczyt... Z błędu wyprowadziła mnie jakaś ulotka o atrakcjach Peljesaca. "Szlak" na górę (90% to szutrówka) zaczyna się powyżej kampingu Vucine w Zuljanie i jak widać jest stosunkowo długi (około 5 km). Wejście leniwym tempem zajmuje około 1.5h.
Jedynie ostatnie 500 m to zwykła górska trasa po kamieniach (rower chyba trzeba wnieść na plecach ):
Ze szczytu piękna panorama Zuljany, Trstenika, w głębi Orebicia i Korculi. Świetny widok na Mljet - jako że stoki w tą stronę bardzo strome morze niemal pod stopami:
Niestety mgiełki jak widać było sporo ale i tak zdecydowanie było warto się tam wybrać, również w ramach rozgrzewki przed Ilją.