ufokking napisał(a):będę w Dubie i mam pytanko żeby szczyt zaliczyć muszę dojechać do Orbecia czy jest podejście od Duby?
będę wdzięczy za podpowiedz i jakieś mapki to juz wogóle piwo
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
ufokking napisał(a):będę w Dubie i mam pytanko żeby szczyt zaliczyć muszę dojechać do Orbecia czy jest podejście od Duby?
będę wdzięczy za podpowiedz i jakieś mapki to juz wogóle piwo
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Interseal napisał(a):Piwa nie zarobię. Nie udało mi się znaleźć żadnych mapek ani teraz ani wtedy. Podczas podejścia a także ze szczytu nie odchodził w dół, w kierunku północnym żaden szlak. Nie wiem na ile można samochodem przejeachać z Duby w kierunku Nakovanj (żeby nie jechać w koło) ale z tej miejscowości prowadzi trzeci szlak na Sv. Ilija. Po drodze z tego co znalazałem na stronie HPD (horwackiego PTTK ) są dwie jaskinie - Rupina i odkryta w 2000 r. Spila ze śladami kultury Ililyjskiej.
Szlak ten łaczy się z tym z Orebicia prowadzocym od Samostanu na wspomnianym w tym temacie "zalesionym płaskowyżu".
Czas jaki zajął uczestnikom wycieczki z "HPD Zagrzeb-Matica" to 2:40 od miejscowości G. Nakovana na szczyt.
Planowałem wyjście tym szlakiem. Niestety nie wyszło. Może ktoś ma zdjęcia lub może napisać coś więcej o wyjściu z tamtej strony?
Pozdrawiam
plavac napisał(a):Jedyną mapą, jaką znalazłem w necie, jest satelitarna z maplandii google, tu masz link. Wynika z niej jasno, że z Duby prowadzi w dolinę wyraźna droga, nawet jezdna ( makadam ? ) , kończy się mniej więcej na wysokości 200 m npm i wydaje się, że granią w prawo ( na zachód ) wiedzie dalej ścieżka na płaskowyż, gdzie łączy się ze szlakiem z Orebica i Nakovani. Tak mi to przynajmniej wychodzi po analizie wszystkich rodzajów map w różnych powiększeniach. Reszta ( sprawdzenie tego w praktyce ) należy do Ciebie Zazdroszczę przygody
ufokking napisał(a):Interseal napisał(a):Piwa nie zarobię. Nie udało mi się znaleźć żadnych mapek ani teraz ani wtedy. Podczas podejścia a także ze szczytu nie odchodził w dół, w kierunku północnym żaden szlak. Nie wiem na ile można samochodem przejeachać z Duby w kierunku Nakovanj (żeby nie jechać w koło) ale z tej miejscowości prowadzi trzeci szlak na Sv. Ilija. Po drodze z tego co znalazałem na stronie HPD (horwackiego PTTK ) są dwie jaskinie - Rupina i odkryta w 2000 r. Spila ze śladami kultury Ililyjskiej.
Szlak ten łaczy się z tym z Orebicia prowadzocym od Samostanu na wspomnianym w tym temacie "zalesionym płaskowyżu".
Czas jaki zajął uczestnikom wycieczki z "HPD Zagrzeb-Matica" to 2:40 od miejscowości G. Nakovana na szczyt.
Planowałem wyjście tym szlakiem. Niestety nie wyszło. Może ktoś ma zdjęcia lub może napisać coś więcej o wyjściu z tamtej strony?
Pozdrawiam
Wielkie dzięki za podpowiedź będę wdzięczny jak Panowie pomożecie mi zidentyfikować gdzie leży Nakovanj i mniej więcej w którym miejscu sa te jaskinie chętnie bym je zwiedził daje mapkę z google jak ktoś by na niej zaznaczył mniej więcej jak ten trzeci szlak możne biegnąc i te jaskinie
Aro83 napisał(a):[.....dlatego że szukałem dużego wejścia a w rzeczywistości wejście jest BARDZO wąskie i trzeba się opuścić przez nie po linie; ja po prostu oglądając zdjęcia tej jaskini i widząc jaka ona jest duża nie przypuszczalem że wejście będzie tak małe że aż trudne do znalezienia hehe; ze względu na brak liny odpuściłem se wejście...)
shtriga napisał(a):Poczytałam sobie I baaardzo miło było - choć męcząco i gorąco.
shtriga napisał(a):Dziś tylko latam po relacjach z gratulacjami dla planinarów Najpierw Romanb i ekipa na Sutvidzie
shtriga napisał(a):Mariusz - komentarz podobny do tego, że do Chorwacji w zimowych butach pojechałeś, myśmy usłyszały lądując z polskimi plażowiczami w andaluzyjskiej Maladze
Powrót do Nasze relacje z podróży