Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Półwysep Pelješac, Korcula

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.06.2009 15:49

Alita napisał(a):... w związku z tym mam pytanie : Ci co zwiedzili już trochę Chrowację co radzicie zwiedzić na początku? Jakie są wasze ulubione miejsca? Jak już wcześniej pisałam chciałabym w tym roku zwiedzić Hvar, Dubrovnik, całą Korculę no i nie chcę się rozczarować! (chociaż nie wiem czy wogóle mozna ...

Ano nie można. Im więcej zwiedzam tym bardziej sie zagłębiam i pojawiają sie nowe tematy...Wszędzie pięknie.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 09.06.2009 16:13

Alita napisał(a):Osiołek z Loviste :D
Obrazek

Obrazek

Czy to przypadkiem nie ten sam? Moje zdjęcie jest z 2003 roku.

pozdrav K
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 09.06.2009 16:23

Haha Pani na pewno ta sama :lol: super!
Twiga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twiga » 09.06.2009 18:58

Och, jak pięknie! :) A może jakaś mała relacyjka do tego? Jest tu paru fanów Peljasacu. :)
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 09.06.2009 19:31

gego napisał(a):
dasuch napisał(a):
gego napisał(a):Tym bardziej iż w tym roku jedziemy na półwysep pierwszy raz.
:papa:

I to do tej samej miejscowości i w tym samym terminie co ja, tylko że ja już drugi raz na Pelješac.

NOO jo sie pytom kaj je tyn górnik z kopalni BYTOM :D

Witam ziomala
Czy możesz coś więcej napisać o tym miasteczku (czy dużo turystów, jakie warunki na miejscowej plaży, czy są jakieś sklepy, kawiarnie.....w ogóle wszystko)
Możę znasz ten apartament gdzie my jedziemy.
Jak długo się tam jedzie (jedziesz do końca autkiem czy promem?
O której wyjeżdzasz?
:papa:

Literatem nie jestem i nie potrafię tak ślicznie i z humorkiem jak inni opisywać swój urlopowy wyjazd.
Nie jest to zatem opis pobytu lecz odpowiedź na Twoje pytania.
Pierwszy pobyt w Chorwacji to miejscowość Trpanj. Nie ja wybierałem miejscowość tylko moi przyjaciele, którzy Chorwację znają od lat. Wybór wspaniały.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przepiękna mała miejscowość, w której jest wszystko o co pytasz. Są sklepy, kawiarnie itp. Przy domu, w którym mieszkasz jest dojście do morza z płyt betonowych, ale kilkadziesiąt metrów dalej plaża żwirowa bliżej portu. Małym spacerkiem dojdziesz do plaży w ślicznej zatoczce, obok której możesz zażyć kąpieli błotnej.
A jeśli zdecydujesz się na kilka kilometrów jazdy samochodem (około 8 km) to znajdziesz jedną z piękniejszych plaż -Divna. Tego widoku nie potrafię opisać. To trzeba zobaczyć.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A zawsze dla ochłody pamiętaj o .....
Obrazek

Co do jazdy, to ja jadę z przerwą na nocleg na południu Węgier. Na półwysep dojeżdżam do samego końca samochodem. Czas oczekiwania na prom może być dłuższy niż jazda, no i koszt większy.
Pozdrawiam
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 09.06.2009 20:09

Bardzo nastrojowe zdjęcia!
Mam trochę mieszane uczucia, bo na temat półwyspu przeczytałem tyle pochwał, a zresztą zdjęcia mówią wszystko, ale pętając się po tej Chorwacji z góry na dół i z powrotem jakoś na Peljesac nie udało mi się trafić. :evil: To duży błąd. :lol:

Ps. A z tym osiołkiem i jego panią - fantastyczna sprawa.
colantes
Turysta
wkrótce będę w trpanj

Nieprzeczytany postnapisał(a) colantes » 09.06.2009 20:24

dasuch, super zdjęcia. obejrzałem je ze szczególnym zainteresowaniem, bowiem w lipcu będę mieszkał w Trpanj. chce jednak zapytac o temperature wody - czy jest ona ciepła? jak z jeżowcami, jest ich wiele?
z góry dzięki za odpowiedź
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 09.06.2009 20:30

dasuch, ubiegłeś moje kolejne zdjęcia :evil: hehe, pieknie! Zgadzam się, Trpanij jest cudne i ma niesamowity klimat ale jak dla mnie troszeczkę zbyt na uboczu, daleko do Korculi :lol:
pepewer
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepewer » 09.06.2009 21:13

Alita fajne fotki, avatarek shock pozdrawiam i czekam na więcej jeszcze 10 DDW :D
dasuch
Cromaniak
Re: wkrótce będę w trpanj

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 09.06.2009 21:13

colantes napisał(a):...bowiem w lipcu będę mieszkał w Trpanj.

Nie zapomnij zwiedzić starego miasta. Malutkie w porównaniu z innymi, ale uliczne koncerty klap w jego atmosferze niezapomniane.
Obrazek
Obrazek
colantes napisał(a):chce jednak zapytac o temperature wody - czy jest ona ciepła? jak z jeżowcami, jest ich wiele?

Tak, ciepła, jak w Jadranie. A na jeżowce to zawsze trzeba uważać, moim zdanie butki do pływania konieczne, chociaż widziałem odważnych bez butów.

Alita napisał(a):Trpanij jest cudne i ma niesamowity klimat ale jak dla mnie troszeczkę zbyt na uboczu, daleko do Korculi

Masz rację, Trpanj ma niesamowity kimat, małe urokliwe miasteczko. Jest zupełnie inne niż Korczula, a że daleko z Trpani do Korczuli, jakie to ma znaczenie?
Pozdrav
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 09.06.2009 21:19

No bo jak już zasmakuję spokoju i ciszy to wtedy można zrobić szybki wypad do większego miasteczka :lol:

P.S Mój pierwszy raz w Chorwacji bez butów :D znalazłam plażę w Kuciste gdzie jeżowców ni ma :wink:
Liliana
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liliana » 09.06.2009 21:52

Alita! Napisz proszę o samym Kuciste będę tam w sierpniu :lol: Jak daleko stamtąd do Orebicza, czy można dojść pieszo plażą. Pozdrawiam :P
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 09.06.2009 21:55

Witam. Wtrącę tu może swoje trzy grosze. Trzy razy byłem na płw. Peljesac i za każdym razem jestem coraz bardziej zauroczony. Dużo już tam zwiedziliśmy, ale jeszcze więcej przed nami. Pozwalam sobie pokazać kilka zdjęć z Peljesaca i z rozmarzeniem czekam wakacji.
"Jadran" u wylotu tunelu w Dingacu
Obrazek
zachód słońca z Korculi
Obrazek
dojrzewający prsut w konobie w Crkvi
Obrazek
nasza ulubiona plaża w Mokalo
Obrazek
zabytkowe solanki w Stonie
Obrazek
marina w Orebicu
Obrazek
widok na Jadran z Mokalo
Obrazek
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 09.06.2009 22:03

W samym Kuciste są 2,3 restauracje gdzie mówią po Polsku, można dobrze zjeść i jest miła obsługa ;) Do Orebic polecam wybrać się jednak samochodem (2km?) bo w pewnym momencie zaczynają się skaliste plaże i główna droga to raczej samochodowa ale można też się przejść tylko z powrotem mogą już nogi boleć :lol:

Mieszkając w Kuciste można codziennie nie tylko podziwiać morze ale i Korculę która wygląda pięknie o różnych porach dnia i nocy :wink: Apartamenty od morza dzieli tylko wąska uliczka, plaże do wyboru do koloru :D
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 09.06.2009 22:13

Śliczne zdjęcia i wspomnienia :) Pozdrav Adam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Półwysep Pelješac, Korcula - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone