Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Półwysep Istria 2009rok.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 22.01.2010 23:27

To i ja się "wetnę" jak tu taka przerwa :)

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 24.05.2010 19:24 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 23.01.2010 12:23

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 03.04.2010 23:04

Wszytskich bardzo przepraszam za baaaardzo długą przerwę w mojej relacji ale.... troche zamieszania w życiu prywatnym - spory awans w pracy powiązany z górą nowych obowiazków, wyjeżdżam do pracy o 7.30 wracam o 20-21 wiec trudno siąść do pisania ale.... postanowiłem że skończę moją relację
Tak więc...
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 03.04.2010 23:19

Dzień trzeci postanowiliśmy odpocząć....
To znaczy codziennie wypoczywalismy ale teraz miała być laba, tylko my, morze, plaża......
Jednym słowem RABAC
Obrazek
Plaża
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I na koniec dzionka wieczór w Plomin Luka
Obrazek
Ostatnio edytowano 23.03.2011 10:53 przez santosz, łącznie edytowano 4 razy
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 04.04.2010 00:20

W tym miejscu musze wyjaśnić kilka spraw, ponieważ nie należę do osób które na wypoczynek jadą żeby leżeć tydzień czy dwa na plaży tylko preferuję aktywne formy wypoczynku a co za tym idzie wykonuje masy zdjec - pozwólcie wiec że 4ty dzień naszego pobytu w Cro, okraszę wyjątkową ilością zdjęć z naszego fishpicnicu statkiem Klinica, ponieważ w mojej ocenie jak i mojej żony to najlepszy dzień naszego pobytu a wiec....
7.00 pobudka, krótkie sniadanie, szybka kawa i w droge do Rabacu bo o 9.00 odpływamy
Obrazek
Wypływamy z portu...
Obrazek
Pogoda dopisuje, świeci pieknie słońce, wlaściciel łodzi mile zaskakuje - krótkie komunikaty o historii miasta Cres, wyspie Cres i o samej łodzi w języku niemieckim, angielskim, chorwackim, polskim i włoskim - przy tym niezwykle miły i sympatyczny gość
Obrazek
załoga na przywitanie i dobry początek rejsu częstuje wszystkich czystą rakiją oraz jakąś wersją zabarwianą na kolor złocisto pomaranczowy i ... o niebo lepszą od czystej...
Obrazek
Ostatnio edytowano 23.03.2011 10:55 przez santosz, łącznie edytowano 2 razy
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 04.04.2010 00:48

Półtorejgodzinny rejs na wyspę Cres do miasta Cres przebiega niezwykle spokojnie, brak fal na morzu zadziwia, piękna pogoda i szum morza, z powodu braku fal kilwater jest widoczny z bardzo daleka....
W końcu dopływamy - mamy dwie godziny dla siebie na zwiedzanie miasta, zapowiada się ciekawie...
Obrazek
Jest wszystko co piękne - wąskie uliczki, cisza i spokój...
Obrazek
Obrazek
Miasto jest niezwykle senne - gdyby nie turyści można byłoby pomyśleć, że nikt tu nie mieszka, mało cienia....
Obrazek
a port jakby zamarł...
Obrazek
ratusz nie robi może jakiegoś wielkiego wrażenia jednak ma swój urok...
Obrazek
chyba dzięki wspaniałej fontannie
Obrazek
w mieście znajdują się też resztki fortyfikacji obronnych...
Obrazek
Obrazek
znalazłem też jednego znudzonego gościa.....
Obrazek

Po około dwóch godzinach zwiedzania wracamy na łajbę, ruszamy na prywatną plażę właściciela, to około godzinny rejs w czasie którego dostajemy obiad - rybke w takiej ilości, że ledwo ją jemy, z grilla oczywiście, masa surówek i piwko dla każdego lub winko - wszystko w cenie, po ruszeniu z portu stado mew zawisło nad statkiem jak sępy krążyły nad nami, potem dopiero sie dowiedzieliśmy się dlaczego...
Obrazek
bo jak już zjedliśmy...
Obrazek
i tak ...
Obrazek
po raz kolejny super wrażenia z rejsu
Obrazek
W koncu dopływamy na miejsce, jest cudowne, nie dochodzi do niego żadna droga, można tu tylko się dostać drogą morską
Obrazek
Obrazek
Pomimo, że plaża kamienista to jest to najpiękniejsza plaża na jakiej byliśmy
Obrazek
Obrazek
Cudowna woda
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kiedyś trzeba było jednak wrocić...
Obrazek
Pozostaliśmy z niedosytem i poczuciem, że czas ucieka nam tak szybko, dużo szybciej niż wtedy kiedy jesteśmy w pracy a każdy gdzies sie spieszy niestety..... jeśli kiedykolwiek bedziecie w Rabacu - pamietajcie statek Klinica - polecam bo za 200zł mielismy dzień pełen wrażeń z rejsem, zwiedzaniem, obiadem, wspaniałą plażą i kapitanem którego urok i czar dodał tej wycieczce smaczku ..... na razie przerwe bo już druga w nocy dochodzi - obiecuję, że nastepna część już wkrótce....
Ostatnio edytowano 27.06.2010 17:48 przez santosz, łącznie edytowano 3 razy
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.04.2010 16:58

Takie rejsy to sam miodzio :D i konkretne urozmaicenie pobytu . Widzimy Chorwację z innej perspektywy i docieramy do miejsc czasem niedostępnych drogą lądową 8) :D Dlatego pewnie jest to atrakcja , którą też wszystkim polecam :D

Co do czasu . . . :? - wszystko co dobre kończy się stanowczo za szybko :wink:

Gratuluję awansu , chociaż . . . to zawsze " coś , za coś " :wink: :)

Pozdrawiam i czekam na dalszy ciąg
Piotr
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 04.04.2010 18:54

santosz napisał(a):nazywało się Plomin Luka - port w Plominie

Plomin Luka z góry wygląda o niebo lepiej :wink:
Obrazek

santosz napisał(a): na stoku ogromnego wzniesienia znajduje się wspaniały punkt widokowy na całą Zatokę Kvarnerską,

A to ten słynny punkt widokowy - naprawdę warto!

Obrazek
Obrazek

...i od 0:58 :wink:

Kliken machen
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 05.04.2010 08:34

Tak, bardzo fajnie zobaczyć znowu znajome kąty i wiedzieć, że też je ktoś oglądał z tych samych miejsc... :lol:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 05.04.2010 09:11

Piątego dnia pobytu postanowiliśmy odwiedzić Pulę, jedną z największych atrakcji Istrii, ze swym przepięknym Amfiteatrem - w podróż wybraliśmy się rano, pogoda była super, cały czas świeciło słoneczko, był poczatek września a pogoda taka jak u nas rzadko w lecie się zdarza. Podróż przez Labin, Rasa, Barban, Marcana upłynęła szybko. Po drodze zatrzymaliśmy się na chwilę nie pamietam już w jakiej miejscowości ale była tam kopalnia wapna, niby nic wielkiego ale.... jakas osobliwa - ponieważ w rzeczywistości był to stok góry wydarty przez ludzi i rzgrzebany - jakby jakieś szczęki wgryzły się w górę i mozna było zobaczyć wnetrzności a wyglądało to tak...
Obrazek
Obrazek

Wjeżdżając do Puli niezbyt mogliśmy zwiedzić coś poza centrum, nie mieliśmy GPS a mapy niezbyt wiele mówiły, więc kierując się znakami skierowalismy się do amfiteatru gdzie zostawiliśmy auta na parkingu w pobliżu portu i udaliśmy się na zwiedzanie.
Amfiteatr robi wrażenie - nie ogladaliśmy wcześniej Koloseum więc zaskoczenie było ogromne.
Obrazek
Obrazek

A tak wyglądał w środku
Obrazek

tak nawiasem mówiąc audio w tym amfiteatrze jest świetne - sprawdziliśmy - siedząc na widowni doskonale słychac co mowia ludzie na dole koło sceny
Obrazek
Obrazek

Amfiteatr wznieśli Rzymianie w I w. n.e., za rządów cesarza Wespazjana, poza ówczesnym miastem. W początkach chrześcijaństwa ginęli tu wyznawcy nowej wiary; widownia mogła pomieścić ponad 20 tys. widzów. Przez pewien czas był też centrum handlowym.
Budowla ma owalny kształt (100 na 130 m) i jest szóstym pod względem wielkości zachowanym rzymskim amfiteatrem. Dwie kondygnacje arkad i piętro z prostokątnymi otworami tworzą ażurową ścianę wysoką na 33 m, wewnątrz której zbudowano arenę, ławki dla publiczności, pomieszczenia dla obsługi i gladiatorów oraz klatki dla zwierząt. Schody dla publiczności ukryto w czterech wieżach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 27.06.2010 18:01 przez santosz, łącznie edytowano 1 raz
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 05.04.2010 09:51

Pod widownią znajdują się podziemia w których obecnie znajduje sie gustownie urzadzone muzeum
Obrazek
Obrazek

mówią, że im starsze wino tym lepsze :o
Obrazek
Obrazek

Pula to miasto zabytków
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

rzemieślnicy wyrabiają tu do dziś ciekawe rzeczy
Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 27.06.2010 18:18 przez santosz, łącznie edytowano 2 razy
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 05.04.2010 10:11

W drodze powrotnej postanowiliśmy odwiedzić Krsan, miejscowość niedaleko Plomina, znajduje się tam jeden z najstarszych i najlepiej zachowanych zamków w Chorwacji.
A oto co zobaczyliśmy
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
I tak zakończył się piąty dzień naszego pobytu, ekscytuający i pełny wspaniałych miejsc i ludzi których przyszło nam spotkać, z niecierpliwościa czekalismy n a dzień następny bo miała być - Wenecja!!!
Ostatnio edytowano 27.06.2010 18:19 przez santosz, łącznie edytowano 1 raz
dudek_t
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudek_t » 05.04.2010 13:35

A ja Ciągle nie mogę się przekonać do kolejnego wyjazdu na Istrie... czegoś mi brak...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.04.2010 15:40

dudek_t napisał(a):A ja Ciągle nie mogę się przekonać do kolejnego wyjazdu na Istrie... czegoś mi brak...

A ja ciągle nie mogę przekonać się do kolejnego nie pojechania na Istrię :D
...czegoś mi brak w innych rejonach :D

Dlatego jeżdżę (staram się) wszędzie, szukam "tego czegoś"
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.04.2010 16:06

dudek_t napisał(a):A ja Ciągle nie mogę się przekonać do kolejnego wyjazdu na Istrie... czegoś mi brak...

Byłem cztery razy :D mogę jechać tam i piąty raz :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Półwysep Istria 2009rok. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone