Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Południowa Dalmacja przez BiH

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.03.2011 13:12

espeso napisał(a):witam
czy jest jakaś strona z autostradami w BIH? coś jak w CRO najchętniej :lol: ceny trasy itd

Znam tylko jakieś 3 km autostrady w BiH więc nie spotkałem w necie super kalkulatora.
:lol: :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.03.2011 13:14

czy jest jakaś strona z autostradami w BIH? coś jak w CRO najchętniej :lol: ceny trasy itd

W BiH jest jeden odcinek autostrady, z Sarajeva na północ w kierunku Zenicy. Przejazd to coś koło 1 euro :cool:

Ale trochę więcej niż 3 km da radę pojechać :roll:
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 02.03.2011 13:39

a ja znalazłam cos takiego ... niestety języki obce są im obce i nie ma wyboru :D
http://www.jpautoceste.ba/kategorije-vozila.php
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.03.2011 14:06

Trasa przez BiH ma być częścią drogi łączącej północ Europy z południem.

"Trasa koridora Vc je dio evropske mreže koja sjever Evrope povezuje sa Jadranom i predstavlja okosnicu cestovne prometne infrastrukture u BiH."

I ok, ale przebieg jest dość zastanawiający :roll: :?

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.03.2011 14:11

Widocznie takie mają o nas zdanie.
O ile powstanie w końcu A1 to jeszcze trzeba jakoś dojechać z Kaliningradu do Gdańska.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 02.03.2011 15:00

kulka53 napisał(a):

W BiH jest jeden odcinek autostrady, z Sarajeva na północ w kierunku Zenicy. Przejazd to coś koło 1 euro :cool:

Ale trochę więcej niż 3 km da radę pojechać :roll:

Dokładnie 37 km , cena 2 KM czyli 1 Euro + kilka centów

Generalnie przejazd przez BiH zajmuje ok 6 godzin.
wewior
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wewior » 06.06.2011 08:40

Ja jadę z okolic Cieszyna pod koniec tygodnia i jako że najpierw do Dubrovnika to też zastanawiam się nad przejazdem przez BiH (może zwiedzilibyśmy Sarajevo przy okazji).
Jednak gdzie wpisuję trasę w mapach to zawsze zaleca przejazd autostradami, tzn przez całą Chorwację (czyli trochę na około) zamiast przez BiH.
Czytałem trochę na forum o tej trasie i mam dylemat.
Druga sprawa to winietki dla Węgier i BiH? Jak to wygląda. Wiem że na Węgry są e-winiety ale gdzie je najlepiej kupić? Jednak nie wiem jak to wygląda w BiH?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 06.06.2011 09:27

Jeździłem przez BIH dwukrotnie, bardzo malowniczo. Sarajevo to duże przeżycie. Warto zobaczyć trochę inny świat, niż eleganckie chorwackie autostrady. Warto nadłożyć drogi, żeby przejechać się niesamowitymi drogami pod Durmitorem w Czarnogórze, potem z Niksica hop do Dubrovnika.

Na Węgrzech winietki wykupujesz na stacji paliw podając nr rej samochodu i PL. Wklepują w system i po robocie, kamerki już wiedzą, że zapłaciłeś.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 06.06.2011 10:20

wewior napisał(a):Ja jadę z okolic Cieszyna pod koniec tygodnia i jako że najpierw do Dubrovnika to też zastanawiam się nad przejazdem przez BiH (może zwiedzilibyśmy Sarajevo przy okazji).
Jednak gdzie wpisuję trasę w mapach to zawsze zaleca przejazd autostradami, tzn przez całą Chorwację (czyli trochę na około) zamiast przez BiH.

Bośnia (i parę innych krajów) nie są objęte międzynarodowymi mapami, wyznaczając trasę nie pokierują Cię przez Neum, ale się tym nie przejmuj. Przygotuj papierową mapę, zieloną kartę i w drogę!
wewior
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wewior » 06.06.2011 12:21

Marsallah napisał(a):Bośnia (i parę innych krajów) nie są objęte międzynarodowymi mapami, wyznaczając trasę nie pokierują Cię przez Neum, ale się tym nie przejmuj. Przygotuj papierową mapę, zieloną kartę i w drogę!

To znaczy że na nawigację też nie ma co liczyć?

Czy możecie podać miejscowości przez jakie najlepiej jechać? Planujemy wyjazd w czwartek po południu. Pierwszy dzień (może i drugi też) zwiedzimy Sarajevo, a potem dalej do Cro.
Pewnie na początku będzie (SK) Žilina -> Zwolen -> (HU) Szendehely -> Budapeszt (obwodnica) -> E73 przez Mohács do Osijek (HR) -> i pytanie co dalej czy ciągle E73 czy może przez Tuzla do Sarajeva
A z Sarajeva już wzdłuż granicy przez Dobro Polje, Korita, Mosko?

Jakieś uwagi czy lepsza wersja?
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 06.06.2011 15:35

Nie jest tak źle z tą Bosnią i mapami.

W necie poprowadzi cię http://www.viamichelin.pl/. Jest Bośnia, trasę wyznaczy jaką tylko chcesz.
Na google.pl/maps nie masz co liczyć, bo akurat google nie zna BiH ...

Co do nawigacji - Automapa działa bez zarzutu. Przejechałem z nią w zeszłym roku znad Adriatyku przez Mostar, Jajce, Banjalukę bez większych problemów. W większych miastach wszystko działa z ulicami, gorzej na pustkowiach i w górach, ale tam prawde mówiać nie masz się gdzie zgubić, bo droga jedna ...

Ogólnie przez BiH są dwie drogie (Mostar lub Sarajevo). Obie ładne. wybór należy do Ciebie :wink: Z tym, że zaplanuj sobie przejazd przez dzień - noca nie ma sensu pchać sie krętymi, górskimi drogami. I w dodatku nic nie zobaczysz ...

Jeszcze mapy drukowane - jest taka dokładna mapa BiH wydawnictwa Freytag&Berndt. Znajdziesz ją na przykład tu: www.e-busola.pl.

Szerokiej drogi :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 06.06.2011 15:47

Ja pojechałbym od Sarajeva do Brod - Hum, potem wzdłuż bajkowego Pivsko Jezero, do Niksica, potem w prawo do Tribinje i już jesteś na miejscu.

Pusta droga a widoczki pikne.
wewior
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wewior » 06.06.2011 16:12

Adam Sz. napisał(a):Ogólnie przez BiH są dwie drogie (Mostar lub Sarajevo). Obie ładne. wybór należy do Ciebie :wink: Z tym, że zaplanuj sobie przejazd przez dzień - noca nie ma sensu pchać sie krętymi, górskimi drogami. I w dodatku nic nie zobaczysz ...

A jakie miejsce polecalibyście do zwiedzenia? Ogólnie nie musi to być jakieś miasto, może jakiś ich park narodowy. W góry nie chcę się pchać bez map turystycznych. Niby czytalismy coś w przewodnikach, na forum czy w necie, ale może macie jakieś zdjęcia czy namiary?

kaszubskiexpress napisał(a):Ja pojechałbym od Sarajeva do Brod - Hum, potem wzdłuż bajkowego Pivsko Jezero, do Niksica, potem w prawo do Tribinje i już jesteś na miejscu.

Pusta droga a widoczki pikne.

Aż tak pikne że warto przekraczać dodatkową granicę (a nawet dwie)?[/quote]
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.06.2011 06:18

wewior napisał(a):Aż tak pikne że warto przekraczać dodatkową granicę (a nawet dwie)?

Aż tak :idea:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 07.06.2011 06:23

Zdecydowanie warto !!!!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Południowa Dalmacja przez BiH - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone