Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Południowa Dalmacja przez BiH

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.01.2011 19:53

Bolą oczy...
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 28.01.2011 20:20

FUX napisał(a):Bolą oczy...

... Od sevdaha 8O
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.01.2011 20:47

Przyspieszonych klatek; po kilku minutach wylączyłem...
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 28.01.2011 21:12

A ja słuchałem do końca ... z zamkniętymi oczami :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.01.2011 21:17

mkm napisał(a):A ja słuchałem do końca ... z zamkniętymi oczami :wink:
:lol:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 28.01.2011 22:57

Dr Seselj napisał(a):Po otwarciu w ubiegłym roku autostrady M6 z Budapesztu do Mohacza, warto wybrać się tą drogą - granica H/HR Udvar/Beli Manastir zawsze pusta, następnie Osijek, autostrada A5 do węzła Velika Kopanica, kawałek A3 na wschód do zjazdu na Slavonski Samac i dalej M17 na Zenicę.

Warto wybrac się autostradą M6 z Budapesztu na południe. Warto, bo po drodze mija się obiekt unikatowy na skalę europejską.

TUNEL !

8O 8O 8O

A konkretnie to chyba zespół czterech tuneli.

Powiecie, co tam w Chorwacji tuneli nie brak.
Ale w Chorwacji są góry !

A wybudowac tunel na nizinie płaskiej jak stół z jednym wzgórzem jak ziarnko pieprzu to jest dopiero coś. :D :D :D

Znajomi Węgrzy którzy mi o tym opowiadali najpierw się śmiali z tego, a potem kolor ich twarzy przeszedł w sinoczerwony i bulgotali coś kosmicznej korupcji etc...

A oto one :

http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=2953

A w temacie (pisałem już gdzieś o tym) przejazd z Budapesztu do Sarajewa zajął mi około 7 - 8 godzin spokojnej jazdy (autostrada M6 + chorwacka M5).
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 29.01.2011 08:57

Obejrzałem te zdjęcia i rzeczywiście tylko idioci mogli wpaść na pomysł, żeby robić tam kosztowny tunel zamiast puścić drogę górą a raczej pagórkiem, albo mogli zrobić po prostu głeboki jar, napewno wyszłoby taniej niż tunele.

Jak widać Madziarzy też maja swoją "Włoszczowę"

Fajne te fotki.

Pozdrav.
slaweek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slaweek » 31.01.2011 09:48

Fajnie temat się rozwija. Myślę, że dla jadących do Dubrownika kierunek przez BiH jest całkiem całkiem.
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 31.01.2011 21:49

slaweek napisał(a):Myślę zrobić postój w BiH (będę wdzięczny za namiar) i chciałbym dotrzeć w okolice Dubrownika rano tak by mieć czas na poszukiwanie.
PS. Proszę o informację o bezpieczeństwie na górskich drogach BiH.

Pomysł co do jazdy przez BiH bardzo dobry, choć jest w tym kilka "wad". W ubiegłym roku przejechaliśmy trasę z Hvaru/Drvenika przez Mostar, Jablanicę, Bugojno, Jajce do Banja Luki (i dalej w kierunku na Polskę).
Piekna trasa, ale ...
Widoki rekompensują uciążliwości drogi - wąsko (ale wystarczająco, aby swobodnie przejechać), po bokach przepaść całkiem, całkiem (choć zawsze są barierki). Jako że to droga w górach to kręcimy nieustannie.
Ważne, aby dobrze zaplanować czas przejazdu - nie ma sensu jechać wieczorem czy w nocy - niestety, nic nie zobaczysz. Kiepsko jedzie się również w deszczu i jak zrobi się mgła... Niestety, jadąc ta trasą mieliśmy wszystko (+ kilkukilometrowy korek za Mostarem - remont drogi) ... Żeby dojechac nad chorwackie morze, to trzeba również dawkować sobie zwiedzanie - wszystkiego po trasie nie zobaczysz za jednym razem.
Od granicą z Chorwacją w Bosanskiej Gradisce masz do Dubrovnika około 6,5 godziny. Policz więc, kiedy chciałbyś być na miejscu i według tego wybierz miejsce na nocleg.
bikerenko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bikerenko » 05.02.2011 15:51

Witam, witam. To mój debiutacki post na tym forum ale raczej nie ostatni. Przeszukuje ostatnio mocno forum w poszukiwaniu miejsca dla mojego pierwszego pobytu w Chorwacji. Od tych wszystkich miejscowości głowa mi pęka. Jeszcze nie podjęliśmy z żoną decyzji gdzie byśmy chciali pojechać ale zastanawiam się między Hvarem a Korculą.

Chciałbym też w jedną ze stron pojechać sobie przez Bośnie, mieli trudna historię a chciałbym zobaczyć miejscowości, które znam tylko z telewizyjnych raportów wojennych. Sarajevo, Mostar, Bania Luka itp. Z powortem fajnie by było zahaczyć o Plitvickie Jeziora. Wyspy chyba są droższe od lądu z tego co sobie wyczytałem ale np. na Korculi znalazłbym kwatere średniej klasy dla 8 osób za 100-120E? Nie wiem dokładnie jak te ceny się kształtują, wyjazd w połowie lipca... Pozdrowienia.

mkm - ta piosenka ze slowami w treści " na moj zivot mlady" to dobra jest.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 06.02.2011 14:06

Bikerenko na forum znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania, które tutaj zadałeś, skorzystaj z "szukacza".
Jeśli chodzi o przejazd przez BIH, to osobiście polecam, dwa razy jechaliśmy przez BIH i Czarnogórę. Dwa razy przez Zagrzeb, wolę tę pierwszą opcję.
bikerenko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bikerenko » 06.02.2011 14:52

Heh od tygodnia nic innego nie robie tylko szukam, szukam, szukam...Zawsze fajniej jak ktoś bezpośrednio zaradzi niż czytać posty...Lektury jest chyba na tydzień... W ktorym miejscu na Korculi albo na Hvarze znajde piaskowe plaże? (rym jak ta lala). Na Korculi w miejscowości Prigradica chcą 70E za apartament 4+1 w polowie lipca. Dobra cena?
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 08.02.2011 20:35

slaweek napisał(a):Fajnie temat się rozwija. Myślę, że dla jadących do Dubrownika kierunek przez BiH jest całkiem całkiem.
Masz rację wracałem tą trasą z Mlini z uwagi na to że chcieliśmy jechać do Medjugorie.Super trasa wspaniałe widoki ale jeżeli ktos nie ma doświadczenia w jeżdzie po górach to tylko w dzień odradzam nocny przejazd.Ja lubię tą trasę można dość ostro pojechać Trasa przez Austrię to bulwarówka.
wojteker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojteker » 15.02.2011 22:08

mkm napisał(a):
slaweek napisał(a):
mkm napisał(a):Generalnie jest bezpiecznie , ale trzeba uważać na spadające z góry odłamki skalne,szczególnie gdy pojedziesz wzdłuż Vrbasu ... nie wszędzie są zabezpieczone zbocza ... Ale widoki z całą pewnością rekąpensują uczucie strachu :)

kurcze tego się obawiałem. Teraz nie wiem czy żonę przekonam na drogę przez BiH

Nic jej na razie nie mów ... Niech to będzie niespodzianka :wink:

A mojej żonie się filmik spodobał i chce koniecznie jechać prze BiH :)
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 02.03.2011 13:11

witam
czy jest jakaś strona z autostradami w BIH? coś jak w CRO najchętniej :lol: ceny trasy itd
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Południowa Dalmacja przez BiH - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone