Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polsko - niemiecki przedsmak lata

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 02.06.2012 15:45

Iwona75 napisał(a):Witam serdecznie wszystkich ,którzy dołączyli do naszej wyprawy.

Mam nadzieję że nie obrazicie się ,jeśli powiem , że szczególnie cieszę się z obecności dwóch osób.

O jednej z Nich pomyślałam bowiem przez chwilę leżąc nad brzegiem jeziora ( i może ściągnęłam myślami....) , druga natomiast ....liczę , że pomoże mi w napisaniu fragmentu tej relacji.

Ale o tym póżniej , chyba że chcecie zgadywać kogo mam na myśli.

Ponieważ nikt nie zgaduje , zapytam wprost ;
CROberto , pomożesz ?
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 02.06.2012 15:56

Iwona75 napisał(a):
CROberto , pomożesz ?

Ło matko... i matko mojej matki.... :oops: :)
Iwonko piórko masz lekkie jak te lotki u mewy na plaży....
.....to czy jestem potrzebny.... :?:

Pozdrowionka.
Robert
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 02.06.2012 16:26

Ale jeśli chcesz coś wspólnie napisać ,to jestem gotów z przyjemnością współpracować :D

:papa:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 02.06.2012 20:48

CROberto napisał(a):
Iwona75 napisał(a):
CROberto , pomożesz ?

Ło matko... i matko mojej matki.... :oops: :)
Iwonko piórko masz lekkie jak te lotki u mewy na plaży....
.....to czy jestem potrzebny.... :?:

Pozdrowionka.
Robert

Powiem tak :

Jeśli podoba się komuś moja relacja i takie proste opisywanie miejsc , które odwiedziliśmy , to jest mi miło.

Jeśli pomoże to komuś w zaplanowaniu wypadu do miejsc , które opisuję , będzie mi jeszcze milej.

Jeśli będzie się komuś podobało , gdy zdecyduje w realu podążyć naszymi śladami , będę szczęśliwa.

Ale w mojej relacji nie jestem w stanie przekazać tego co czuję , gdy widzę Bałtyk , ani wyrazić emocji , jakie wyzwala we mnie Pojezierze Lubuskie .

Wrzucę kilka fotek , a Ty Robercie , jeśli możesz , po prostu je opiszesz , korzystając ze swojej "magicznej " klawiatury.

Na pewno będziesz wiedział jak . Wyobrazisz sobie tylko że piszesz o miejscu , które uwielbiasz , które jest bliskie Twojemu sercu.
Będzie pięknie , jestem tego pewna....
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 02.06.2012 21:49

A teraz wracamy na wybrzeże , i jak życzyła sobie Beatka i Robert cofamy się w czasie do naszego ubiegłorocznego pobytu nad Bałtykiem i jedziemy do Świnoujścia.

Na początek latarnia morska.

Na szczyt prowadzi 300 stopni , jest to najwyższa latarnia na Bałtyku , podobno jedna z najwyższych na świecie.
Udaje się nam dotrzeć na szczyt.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Fort Wschodni.

Obrazek

Jest to potoczna nazwa Fortu Gerharda , część umocnień fortyfikacyjnych , dawnej twierdzy Świnoujście.

Obrazek

Kupujemy bilety , otrzymujemy plan , według którego będziemy zwiedzać i najbliższą godzinkę spędzamy spacerując po forcie . Dość ciekawie , chociaż młodasza córka zainteresowana jest głównie kozami i szczeniakami , przebywającymi na terenie tej fortyfikacji.
Obrazek

Pozostaje nam teraz udać się na plażę , bowiem od kiedy padł pomysł wypadu do Świnoujścia , jedno mam marzenie .Zobaczyć słynny , morski znak nawigacyjny w kształcie wiatraka .
Udajemy się więc na prom , przepływamy Świnę i ruszamy na spacer w kierunku ujścia rzeki , gdyż tam ustawiono ten znak.

Mijamy park , póżniej wzorowany na Mauzoleum Hadriana (dzisiejszy zamek św.Anioła w Rzymie ) , Fort Anioła .

Obrazek

Idziemy dalej , wkrótce widzimy ujście Świny i plażę usianą muszelkami .

Obrazek

Jest i obiekt mojego zainteresowania.

Stawa Młyny

Obrazek

Wygląda jak na fotkach w necie , siedzimy na piachu i podziwiamy , dziewczynki karmią kaczuchy i zbierają muszelki .
Podchodzi do nas starszy pan ( Niemiec ) , prosi o maila . Chce nam przesłać kilka fotek , które ...nam zrobił , podczas gdy my fotografowaliśmy "wiatraczek ".
Zaskoczył nas .... Podajemy adres , za dwa dni otwieramy pocztę i oglądamy nasze fotki. Ładne....

Wracamy do centrum , idziemy na pizzę , póżniej przepływamy na "naszą stronę " i wracamy do Pobierowa.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 02.06.2012 22:18

Dzięki :)
nie ma się do Niemiec spieszyć :)

Nad Bałtyk się nie wybieram, więc chętnie tu popatrzę :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.06.2012 22:56

Latarnia morska w Świnoujściu jest imponująca :D

Wysokość wieży: 68 m
Wysokość światła: 68 m n.p.m
Zasięg światła: 25 Mm (46.4 km)
Położenie geograficzne:
53o 55' 03'' N, 14o 17' 10'' E

HISTORIA

- 1805 r. pierwsza latarnia morska wzniesiona na głowicy falochronu zbudowana z desek i luster.
- 1828 r. wybudowano stalową latarnię w miejscu poprzedniej.
- 1854 r. rozpoczęto budowę nowej latarni morskiej. Latarnia umiejscowiona została u nasady falochronu wschodniego.
- 1857 r. 1 grudnia pierwsze zapalenie latarni.

Latarnia jest obecnie najwyższą latarnią Bałtyku. Na górę prowadzi około 300 krętych schodów. Widok rozpościera się na Międzyzdroje i niemieckie Ahlbeck.
Od sierpnia 2001 roku dzięki Stowarzyszeniu Miłośników Latarń Morskich w budynku przyległym od strony północnej do wieży latarni morskiej, otworzono sale ekspozycji morskiej. W trzech salach można oglądać między innymi lampy nawigacyjne, elementy wyposażenia statków, stroje nurków, urządzenia oznakowania nawigacyjnego i ratownictwa morskiego.
Sale ekspozycji można zwiedzać codziennie w godzinach 10:00 - 18:00.
Ceny biletów : Zwykły - 3 zł. Ulgowy - 1 zł.
Do latarni można w tej chwili dojechać lub dojść drogą prowadzącą przez Warszów, odbijającą od głównej szosy łączącej Świnoujście ze Szczecinem.
Ze Świnoujścia, należy najpierw przeprawić się na wschodni brzeg Świny - promem osobowym w mieście lub dużym promem osobowo-towarowym w Karsiborze. Z Karsiboru należy jechać przez Ognicę do Warszowa i tam dalej do latarni morskiej. Można z portu dopłynąć statkiem wycieczkowym albo dojechać autobusem PKS z pod dworca PKP w Świnoujściu.

Twierdza Świnoujście
Iwonko , jesteś kolejną osobą przedstawiającą umocnienia , wspaniałe niegdyś budowle obronne. Po Dęblinie i Poznaniu Świnoujście :) Kilka ich jeszcze zostało do ofocenia i opisania . . .
Rozbudujesz ten temat ?

Pozdrawiam
Piotr
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 03.06.2012 18:56

Piotrze , Twoja wiedza jest imponująca , a temat umocnień bardzo ciekawy . Niestety , za mało wiem , aby temat rozbudowywać , a nie chcę kopiować wiadomości z netu .

Jeśli jednak masz ochotę i czas , to przyłącz się , proszę , do tej relacji i podziel z nami swoją wiedzą , na pewno zrobi się jeszcze ciekawiej.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do pisania.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.06.2012 19:22

Nad naszym morzem czasem bywam :) , ale są to raczej jednodniowe wypady z naszej "bazy" na kaszubskich wakacjach, a więc tereny inne, niż teraz pokazujesz. Tam natomiast byłam w czasach zamierzchłych, gdy dzieciaki były nieduże :) . Spaliśmy wtedy na polu namiotowym w Pustkowie, a do Pobierowa i Trzęsacza robiliśmy sobie spacery plażą, zaś resztę wybrzeża od Niechorza po Świnoujście zobaczyliśmy podczas krótkich wypadów autem.

Obrazek

Minęło :roll: sporo od tamtego czasu, zmian też wiele... Tylko piasek i fale wciąż takie same :wink: 8)
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 03.06.2012 20:26

dangol napisał(a):Nad naszym morzem czasem bywam :) , ale są to raczej jednodniowe wypady z naszej "bazy" na kaszubskich wakacjach, a więc tereny inne, niż teraz pokazujesz. Tam natomiast byłam w czasach zamierzchłych, gdy dzieciaki były nieduże :) . Spaliśmy wtedy na polu namiotowym w Pustkowie, a do Pobierowa i Trzęsacza robiliśmy sobie spacery plażą, zaś resztę wybrzeża od Niechorza po Świnoujście zobaczyliśmy podczas krótkich wypadów autem.

Obrazek

Minęło :roll: sporo od tamtego czasu, zmian też wiele... Tylko piasek i fale wciąż takie same :wink: 8)

Tak samo piękne , prawda ?

Pozdrawiam.....
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 03.06.2012 21:58

Iwona75 napisał(a):
dangol napisał(a):

Pozdrawiam.....

Piasek wciąż miękki ....a morze wciąż zimne.... :wink:
...ale klimacik jest...

Pozdrowionka.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 04.06.2012 10:07

CROberto napisał(a):
Iwona75 napisał(a):
dangol napisał(a):

Pozdrawiam.....

Piasek wciąż miękki ....a morze wciąż zimne.... :wink:
...ale klimacik jest...

Pozdrowionka.

Dokładnie tak....

I skoro już się nieco klimatycznie zrobiło ....Robercie , "ubierz" , proszę moje fotki w słowa .....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.06.2012 10:45

Iwona75 napisał(a):Robercie , "ubierz" , proszę moje fotki w słowa .....

Obrazek

Zanim Robert ubierze, ja zachwycę się tą nagością...

Pozdrawiam,
Wojtek
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 04.06.2012 12:05

Obrazek

Krocząc opuszczoną plażą odciskam swe istnienie w złotym piachu...
obmywanym.....toczonym falą.....
Ukojona tą chwilą...zawieszam spojrzenie na wyimaginowanej kładce...
pomiędzy morzem a niebem....
Wiatr targa włosy.....ziarenka kłują gołe łydki..........
Zapomnienie.......
wywiało zmęczenie...zmartwienia...i troski....
Oblizuję usta....w tej chwili to smak słodko-słony......
.....i mam przyprószone oczy.....tylko nie wiem....?
..... czy to szkli oczy....

Obrazek

Fala za falą...szum jak muzyka bez końca.....
dzień po dniu ...od wschodu ,do......zachodu słońca....
A ja mam to szczęście...trwać gdzieś na skraju żywiołu.....szczęśliwa...
lekka....że aż chciałoby się poderwać do lotu....

Obrazek

Obrazek

Spotkanie na plaży dobiega końca......
wysłuchałam co opowiadało morze......
uspakaja się........jak ja uspokoiłam duszę.....

P.S.
Piękne zdjęcia ....dla mnie to wyróżnienie i przyjemność...
Pozdrawiam
Robert.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 04.06.2012 18:29

Czytasz w moich myślach Robercie....

Zabrzmiało , dokładnie tak , jak chciałam.....Dziękuję.....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Polsko - niemiecki przedsmak lata - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone