Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polsko - niemiecki przedsmak lata

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 19.07.2012 18:26

Zdążę , muszę zdążyć !!!

Wyjeżdżam kilka dni po Tobie ( dwa lub pięć - rodzinna narada jeszcze trwa ).

Pozdrawiam i obiecuję przyspieszyć relację , myślę że zasłużyła na ładne (czyt.napisane przez Ciebie ) zakończenie.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 19.07.2012 18:30

Słoneczko powoli chowa się za horyzont , wieje silny wiatr , a mąż spaceruje po pokładzie.

"-Zmarzniesz.."
"-Nie , ochłonę....."

Faktycznie , adrenalinka jeszcze na wysokim poziomie , z jednej strony ulga że płyniemy , z drugiej przemyślenia w kwestii dotankowania samochodu.

W planie postój w Stralsund - na póżną kolację , zarówno dla nas , jak i dla samochodu.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 19.07.2012 19:10

Nasze "kolacyjkowe" plany zmieniają nam dzieci.

Zasypiają po ok.20 minutach od zjechania z promu , więc nie widzimy sensu aby Je budzić .

Postanawiamy zatankować gdzieś na trasie , a głodni nie jesteśmy , komu chciałoby się jeść , gdy takie emocje mu towarzyszą.

Niestety ,"tankowaczki" nadal nie widać !

Widać za to most łączący Rugię ze stałym lądem . Jest piękny , niestety baterie w aparacie też proszą o doładowanie , więc ten odcinek drogi uwieczniony mamy tylko we wspomnieniach.

Mijamy Stralsund i jedziemy dalej znaną już trasą.

Jesteśmy pewni że na tej drodze "nakarmimy" już nasze autko i jakież jest nasze zdziwienie gdy zostawiamy za sobą kolejne kilometry i nie widzimy żadnej stacji paliw ! Znów ciśnienie nam skacze , znów emocje w zenicie , paliwa mamy na jakieś 20 km.

Dojeżdżamy do Greisfald i postanawiamy wjechać do miasta.
Tutaj na pewno się uda , niemożliwe żeby w takim dużym mieście nie było gdzie zatankować.

Przed nami obiekt naszych pragnień !
Zamknięty !

Niedaleko kolejna stacja - zamknięta !

Litości ! Czy ktoś tutaj pracuje ?! Jest 22.10 , a w mieście wszystko pozamykane , nawet ludzi nie ma żeby zapytać gdzie możemy zatankować !

Stajemy na poboczu i zastanawiamy się co robić dalej.
Spać w samochodzie , zaryzykować i jechać dalej ?

Wybieramy drugą opcję i postanawiamy wyjechać z miasta.

Opatrzność nad nami czuwa , przy wyjeżdzie natrafiamy na CZYNNĄ stację ! Jest szansa że noc ( a przynajmniej jej część ) spędzimy w wygodnych łóżkach.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 19.07.2012 20:19

Emocje powoli opadają , przed nami jeszcze kawał drogi i....prom w Świnoujściu.

Nie ,ten to na pewno w nocy pływa - myślę i obiecuję sobie że nie bedę panikować.
W Polsce jesteśmy przed północą , prom kursuje ale nie tak często jak w ciągu dnia , więc mamy przymusowy postój.

A póżniej już ,wydaje się nam , prosta droga do Pobierowa.

Niestety tylko nam się wydaje.

W okolicach Międzyzdrojów zauważamy na poboczach pasącą się zwierzynę.
Jest ciemno , a tu na prawo sarna , na lewo jeleń , przd nami lis....

Boję się że zaraz któreś z nich wyskoczy nam na drogę , serce podchodzi mi do gardła , nos mam prawie na szybie.

Czy ten dzień się nigdy nie skończy?!

Zwierzaki całkiem spokojnnie skubią trawę , ale czy któreś nie ma myśli samobójczych to ja nie wiem....

Wiem za to że takiej ilości , o takiej godzinie i na takim odcinku to jeszcze nie widzieliśmy.

Ostatni lisek siedzi sobie na asfalcie przy wjeżdzie do Pobierowa , zdziwiony wielce że mąż hamuje gwałtownie aby mu życie ocalić.

Gdy gaśnie silnik przed naszym apartamentem oddychamy z ulgą.

Młodszą córcię przenosimy do łóżeczka , starszą wprowadzamy po schodach i zaczynamy się śmiać z naszych dzisiejszych przygód.

Mąż wyjmuje wino z lodówki
-"Muszę odreagować"-mówi.

Zegar wskazuje kilka minut po ...pierwszej
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 19.07.2012 21:44

UFF...UFF...ale przeżycia....ja odreaguję z Żubrem.... :D
Tak do kompletu...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.07.2012 22:06

Mnie w tym pomaga "Kasztelan" :wink:

Jazda nocą ma to właśnie do siebie , że mnogość zwierzątek ( i spotkania z nimi ) zmusza do szczególnej uwagi . . .

. . . potem trzeba to koniecznie odreagować 8)

Pozdrawiam
Piotr
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 20.07.2012 06:34

Tak ,tak , Panowie , odreagowywać było co....

Kolejnego dnia sen do 9 , i obietnica złożona starszej córce że TAKIEJ wycieczki już nie planujemy.

Dwa dni plażowo - spacerowo - rowerowe , upływają w spokoju.

Jednak wszystko co dobre szybko się kończy i nadchodzi dzień , gdy trzeba pakować walizki.

W naszych głowach już kiełkuje pomysł , jak ten ostatni dzień wykorzystać.

Słyszeliśmy o ciekawych ścieżkach rowerowych u naszych zachodnich sąsiadów , więc może zobaczymy jak to wygląda?

Plan jest taki , że rano jedziemy do Świnoujścia , póżniej na rowerach do Niemiec , po południu powrót i ruszamy na Pojezierze Lubuskie , gdzie w tym samym miejscu co dwa tygodnie wcześniej zamierzamy przenocować.

Wczesnym rankiem idę na plażę.
Pustą , piękną....żal mi że nasz pobyt tutaj dobiega końca.

Obrazek

Ok.9 zamykamy "nasz" apartament , żegnamy Pobierowo i ruszamy w drogę.

Obrazek

Niestety , patrząc na sznur samochodów oczekujących na prom w Świnoujściu , wiemy że musimy zmienić nasze plany i rowery zdejmiemy z bagażnika dopiero kolejnego dnia.

Szybka decyzja "gdzie teraz ?"i wkrótce jesteśmy w Międzyzdrojach.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 20.07.2012 09:42

MIĘDZYZDROJE

Odwiedzone przez nas już dwa lata wcześniej miasteczko , urokliwe , ale raczej na kilkugodzinny wypad , niż na dłuższy pobyt.

Jest maj , a kuracjuszy sporo , głównie starsze osoby , duży ruch , wysokie ceny.

Promenadę gwiazd już widzieliśmy , byli nawet tacy , co sprawdzali czy to aby nie ich dłonie....
Obrazek

Idziemy na plażę , zbieramy muszelki , dziewczynki dziwią się ,widząc plażowe kosze.
Obrazek

Nie zapłasisz , nie otworzą , nasze dziewuszki korzystają z tego że ktoś opuszcza to schronienie , podbiegają i siadają tylko na moment , abym mogła zrobić Im zdjęcie.

Właściciel (pracownik ?) ,pojawia się błyskawiczsnie i wygania nasze dzieci.
"-Jak pani chce ,to niech pani zapłaci...."

No....słów mi po prostu brakuje. To sie nazywa dbałość o interes.

Zniesmaczeni zerkamy jeszcze na molo i wracamy aby się posilić przed dalszą drogą.
Obrazek

Przed nami zadbane hotele....
Obrazek

I takie "mniej zadbane '....
Obrazek

Nasza pizza smakuje nieżle , więc najedzeni wyruszamy w kolejne interesujące miejsca.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 20.07.2012 10:51

Iwona75 napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):
Iwona75 napisał(a): Trassenheide

Polacy, którzy go budowali sugerowali się domkiem w Szymbarku.
To generalnie taka moda, na niemieckiej wyspie Sylt, też chcą żeby Polacy wybudowali im dom na głowie, takie były plany, ale nie mam info, co z tego wyszło. :wink:

Iwona75 napisał(a):Pierwsze to Wzgórze Gosań.
Jest to najwyższe wzniesienie polskiego wybrzeża ( 95 m.n.p.m.)

Nie wiem, czy Sopot leży na polskim wybrzeżu, ale najwyższy punkt Sopotu ma 152,7 mnpm :P :wink: 8)

Podglądam już oficjalnie.
8)

A tych "najwyższych" wzniesień jest chyba wiele na naszym wybrzeżu , bo niektórzy czytali że jest to Gosań , inni że Rowokół , a Ty masz jeszcze inne informacje.

Nie mierzyłam , przeczytałam , widać nasza wiedza zależna jest od żródła z jakiego ją czerpiemy.

Ja namierzyłam stronę z tekstem Kuby Terakowskiego (tekst napisany dla magazynu Bałtyckie Podróże) o tu
Autor w bezpośrednim sąsiedztwie morza wymienia jako najwyższą Górę Grzywacz (116 m n.p.m.) w okolicach Międzyzdrojów ale nie dostępną dla nikogo. Rowokół miał platformę - może dlatego zapamiętaliśmy, że to na tej górze można przy okazji być najwyżej w pobliżu morza.
Autor podaje, że 7 km od gdyńskiego wybrzeża znajduje się Góra Krzyżowa o wysokości 188 m. O Sopocie nie wspomina, nie wiem dlaczego :wink: Ale na wstępie prosi by przysyłać opisy innych bałtyckich wierchów.

Oczywiście jestem, zaglądam i przeżywam z Wami.
Pozdrawiam
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.07.2012 11:39

Lidia gdzieś nad Mierzeją Wiślaną jest Maślana Góra o wys. ok. 197 mnpm, ale nie znam definicji wybrzeża, tzn ile km od brzegu i czy chodzi o wybrzeże otwartego morza, bo to może zmienić obraz.

Pozdrawiam.
8)
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 20.07.2012 11:54

Witaj Lidio , bardzo mi przyjemnie , że z nami podróżujesz .

I jak zapewne zauważyłaś , skorzystałam z Twojej podpowiedzi i fotki już bez tekstu wklejam-dzięki !

A te bałtyckie "szczyty"....toż to się prawdziwa KORONA polskiego wybrzeża pojawiła !

Pozdrawiam ciepło-Iwona
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 20.07.2012 12:00

kaszubskiexpress napisał(a):Lidia gdzieś nad Mierzeją Wiślaną jest Maślana Góra o wys. ok. 197 mnpm, ale nie znam definicji wybrzeża, tzn ile km od brzegu i czy chodzi o wybrzeże otwartego morza, bo to może zmienić obraz.

Pozdrawiam.
8)

Autor artykułu ograniczył swoje poszukiwania bałtyckich wierchów do 10 km od brzegu. Myślę, że chodzi o odległość od linii brzegowej. Ta co prawda zmienną jest, każdego roku może się inaczej po sztormach ułożyć i po latach cofnąć się o kilka km albo na odwrót dosypać co nieco piasku np do Helu (chyba). Poza tym chodzi o ciekawe punkty z jakiś powodów.

Fotki prezentują się świetnie. :D
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 20.07.2012 12:26

Lidia K napisał(a):
Fotki prezentują się świetnie. :D

Bardzo dziękuję , chętnie poprawiłabym poprzednie , ale czas mnie goni , chcę skończyć relację przed wyjazdem.

Dlatego zatrzymujemy nasz samochód w miejscowości położonej może nie na końcu świata , ale na pewno na końcu asfaltowej drogi .

A miejscowość LUBIN się nazywa.

Położona jest na wysokim klifie , we wczesnym średniowieczu pełniła rolę twierdzy obronnej Wolinian.

Na pagórku stoi ładny , neogotycki kościółek . Oczywiście ....zamknięty.

Obrazek

Obrazek

Na wysokim wzniesieniu , za kościółkiem odkryto średniowieczne grodzisko , skąd można pooglądać malowniczą panoramę okolicy.
W dawnych czasach ,grodzisko pełniło rolę latarni morskiej - palone na nim ognie wskazywały drogę statkom na Zalewie Szczecinskim i Świnie.

Ścieżką przez las idziemy na wzgórze.

Obrazek

Obrazek

I oglądamy okolicę.

Obrazek
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 21.07.2012 08:18

Wracając , postanawiamy zajrzeć położonego w pobliżu kościoła GRODZISKA W LUBINIE.

Kupujemy bilety i wchodzimy na teren , gdzie znajduje się kilka małych stanowisk archeologicznych i skąd rozpościera się przepiękny widok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"-Czy możemy już jechać do cioci ?" -pyta starsza córka
"-w zasadzie tak....tylko mama zawsze chciała zobaczyć Jezioro Turkusowe , więc jeszcze jeden krótki postój w Wapnicy i ruszamy w drogę powrotną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.07.2012 11:00

Podoba mi się ten Lubin. Nie znałem tego miejsca.
8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Polsko - niemiecki przedsmak lata - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies