Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polsko - niemiecki przedsmak lata

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 18.07.2012 14:40

PRZYLĄDEK ARKONA

We wczesnym średniowieczu , skalisty gród obronny , znany ośrodek kultu pogańskiego boga Świętowita , zniszczony w XII w. przez wojska króla duńskiego - Waldemara I.

Brzmi interesująco , więc idziemy , mimo iż odległość jest spora.
Po całym dniu , my również czujemy zmęczenie.

W sezonie turystów dowozi podobno kolejka , teraz ani kolejki , ani turystów....Oprócz nas oczywiście.

Mijamy zabudowania , jakąś małą galerię , restauracyjkę.....

Planujemy wstąpić na kolację w drodze powrotnej , z naszego zaopatrzenia pozostały tylko bułki i banany.

Z daleka widzimy dwie latarnie morskie i wieżę radionamiarową , rozległe pola , stado owiec....

Obrazek

Obrazek

W końcu jesteśmy u celu.

Niestety , muzeum ,powstałe w wieży i platforma widokowa są już nieczynne.

Planujemy zejść na plażę.

Znów dzisiątki schodów i....zamknięta bramka na dole.

Wracamy i kierujemy się w stronę najbardziej wysunietego klifu .
I tutaj niemiła niespodzianka . Wejście zamknięte.

Jestem bardzo rozczarowana , ale mąż nie daje za wygraną.

"- Skoro tak daleko już zaszliśmy ,to nie rezygnujmy , może jest zejście z drugiej strony....."

Idziemy....

Mijamy dwa "królewskie krzesła " , latarnię i szukamy kolejnego zejścia na plażę.

Obrazek

Obrazek
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 18.07.2012 15:57

Idziemy , idziemy...i jest !

-"Znowu schody ?! "-to starsza córka
-" Wio koniku !"- większe zainteresowanie okazuje oczywiście młodsza.
-"A jak znów będzie zamknięta bramka ?"-ja również zaczynam sie wahać
-"Nie spróbujesz , nie zobaczysz"-to już słowa męża.

Próbujmy więc.

Schodów nawet nie liczę , są jak zwykle strome i jest ich dużo , o wiele za dużo.

Ale bramki nie ma , za to po lewej stronie kamienistej plaży widać słynny "królewski tron".

Obrazek

Podchodzimy bliżej , ale jakoś nieprzyjemnie tak pod nim stać , przypominam sobie że czytałam o klifie , który osunął się do morza.

Obrazek

Siadamy więc w bezpiecznej odległości.

Przyznam że ten klif troszkę mnie rozczarowuje , poprzednie zrobiły na mnie większe wrażenie.

Ale gdybym nie zobaczyła , żałowałabym na pewno.....

Zostajemy chwilkę na plaży , robimy kilka fotek i wracamy.

Obrazek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.07.2012 17:04

Siedziałam sobie cicho i podglądałam, ale dziś się tak rozpędziłaś, że miałam co nadrabiać :wink:

Pozdrawiam.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 18.07.2012 20:20

Miecia napisał(a):Siedziałam sobie cicho i podglądałam, ale dziś się tak rozpędziłaś, że miałam co nadrabiać :wink:

Pozdrawiam.

Staram się....Chorwacja czeka , a ja jeszcze z polskiego wybrzeża nie wróciłam...Wstyd!

Postanowiłam dokończyć relację przed wyjazdem do Cro , więc wiele czasu mi nie zostało.

Ja również pozdrawiam i udanego urlopu wśród bieszczadzkich aniołów życzę.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.07.2012 21:45

Wow, jak tu przyspieszysz, to może dokończę tę Twoją relację z kolejną - chorwacką :wink:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 18.07.2012 22:24

Znów po schodach wspinać się trzeba , ktoś dzwoni ,więc wyjmuję telefon....teraz widzę która jest godzina.

Kierujemy się w stronę parkingu , z daleka robie fotkę "panu Świętowitowi".
Obrazek

Naszą uwagę zwraca jeszcze ciekawa zabudowa jaka dominuje w tym miejscu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzieci wspominają o kolacji , idziemy do restauracji , którą widzieliśmy nieco wcześniej. I...ups...znów zamknięte !

Czy oni poszaleli ? Czy chodzą spać "z kurami '?

Idziemy na parking , dzieci zabierają się za jedzenie ostatnich bułek i bananów , a my ruszamy w drogę powrotną.

Mijając miejscowość Wiek , zauważamy informację o....promie !
-" Prom ? Jaki prom ?!"

Szybkie spojrzenie na mapę .

-"O ..... , nie zauważyłam ! Tutaj jest prom !"
-" Pewnie ostatni tego dnia......" -kontynuuje mąż

Odpływa o 20.50 , więc mamy tylko 10 minut i nie bardzo wiemy ile kilometrów do tej" pływającej drogi ".

Mąż jedzie szybciej niz powinien , atmosfera robi się nerwowa.

-"Zwolnij ,teren zabudowany !"
-"a chcesz spać na wyspie kobieto ???"

No, nie chcę ,ale..
-"zaraz nam fotke zrobią !"
-"a myślisz że pierwszą tego dnia ?"

Ja już nic nie myślę , zaczynam się modlić żebyśmy zdążyli . Gdy widzę na zegarze 20.50 , chce mi się płakać.

-"Wrócimy i pojedziemy inną drogą'-mówi mąż
-"a paliwo ?"
-"no.....jeszcze jest , ale gdybyśmy zatankowali , czułbym się pewniej...."

I nagle JEST !!! Jest prom , a na nim tylko jeden samochód i człowiek ,którego zapamiętam do końca życia.

Szczupły , wysoki blondyn w okularach. Stoi obok pana obsługującego prom i pyta o drogę pokazując coś na mapie.

Mąż też bierze atlas i podbiega zapytać czy to aby na pewno ten prom , czy nie wylądujemy "nie wiadomo gdzie".

Sympatyczny człowiek potwierdza nasze przypuszczenia co do zaplanowanej trasy , wjeżdzamy więc , płacimy za przeprawę.

Jest 20.53 , zamykają się bramki i odpływa ostatni tego dnia prom.
Z nami na pokładzie.

Te trzy minuty to była wieczność ! Trzy minuty ,które zyskaliśmy dzięki
"człowiekowi w okularach". Gdyby nie jego wątpliwości , prom odpłynąłby punktualnie.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.07.2012 23:03

Takie urokliwe miejsca pokazujesz :D , że też bym się pewnie spóźnił na ostatni prom :wink:

Zapisałem sobie kilka miejsc z Twojej relacji na listę "do odwiedzenie". Nie wiem kiedy to nastąpi , ale plan już mam :lol:

Czekam na więcej

Pozdrawiam
Piotr
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 19.07.2012 07:13

piotrf napisał(a):Takie urokliwe miejsca pokazujesz :D , że też bym się pewnie spóźnił na ostatni prom :wink:

Zapisałem sobie kilka miejsc z Twojej relacji na listę "do odwiedzenie". Nie wiem kiedy to nastąpi , ale plan już mam :lol:

Czekam na więcej

Pozdrawiam
Piotr

Miło mi Piotrze, że Cię zainteresowałam.

Powoli zbliżam sie do końca mojej relacji , zatem wiele ciekawostek już nie będzie , ale cieszy mnie że znalazłeś tutaj miejsca , które chciałbyś zobaczyć.

Pozdrawiam ciepło.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 19.07.2012 07:18

Cześć Iwonko,bardzo fajnie i klimatycznie.....
Ja jeszcze nie byłem w "dorosłym życiu" na zachodnim wybrzeżu Bałtyku...
ale teraz tak zorganizuję wypad żeby dotrzeć aż do Rugi....
Pozdrawiam.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 19.07.2012 07:27

Robert , miło znów Cię gościć w moich skromnych progach.

Mam nadzieję że nie wybierasz się jeszcze na wakacje , bo wkrótce po raz drugi będę potrzebowała Twojej pomocy w pisaniu.

Nie znam nikogo , kto tak pięknie potrafi wyrazić uczucia przy pomocy klawiatury , jeśli więc nie masz nic przeciwko.....
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 19.07.2012 07:31

Iwona75 napisał(a):Robert , miło znów Cię gościć w moich skromnych progach.

Mam nadzieję że nie wybierasz się jeszcze na wakacje , bo wkrótce po raz drugi będę potrzebowała Twojej pomocy w pisaniu.

Nie znam nikogo , kto tak pięknie potrafi wyrazić uczucia przy pomocy klawiatury , jeśli więc nie masz nic przeciwko.....

U mnie już przedwyjazdowa gorączka..... :D
"Współpraca" z Tobą to przyjemność.... :D
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 19.07.2012 07:43

CROberto napisał(a):
Iwona75 napisał(a):Robert , miło znów Cię gościć w moich skromnych progach.

U mnie już przedwyjazdowa gorączka..... :D
"Współpraca" z Tobą to przyjemność.... :D

A zdradzisz datę wyjazdu ?

Zdążę , nie zdążę ...???
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.07.2012 13:36

Iwona75 napisał(a): Trassenheide

Polacy, którzy go budowali sugerowali się domkiem w Szymbarku.
To generalnie taka moda, na niemieckiej wyspie Sylt, też chcą żeby Polacy wybudowali im dom na głowie, takie były plany, ale nie mam info, co z tego wyszło. :wink:

Iwona75 napisał(a):Pierwsze to Wzgórze Gosań.
Jest to najwyższe wzniesienie polskiego wybrzeża ( 95 m.n.p.m.)

Nie wiem, czy Sopot leży na polskim wybrzeżu, ale najwyższy punkt Sopotu ma 152,7 mnpm :P :wink: 8)

Podglądam już oficjalnie.
8)
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 19.07.2012 18:09

kaszubskiexpress napisał(a):
Iwona75 napisał(a): Trassenheide

Polacy, którzy go budowali sugerowali się domkiem w Szymbarku.
To generalnie taka moda, na niemieckiej wyspie Sylt, też chcą żeby Polacy wybudowali im dom na głowie, takie były plany, ale nie mam info, co z tego wyszło. :wink:

Iwona75 napisał(a):Pierwsze to Wzgórze Gosań.
Jest to najwyższe wzniesienie polskiego wybrzeża ( 95 m.n.p.m.)

Nie wiem, czy Sopot leży na polskim wybrzeżu, ale najwyższy punkt Sopotu ma 152,7 mnpm :P :wink: 8)

Podglądam już oficjalnie.
8)

W takim razie oficjalnie sie z Tobą witam.

A tych "najwyższych" wzniesień jest chyba wiele na naszym wybrzeżu , bo niektórzy czytali że jest to Gosań , inni że Rowokół , a Ty masz jeszcze inne informacje.

Nie mierzyłam , przeczytałam , widać nasza wiedza zależna jest od żródła z jakiego ją czerpiemy.

Pozdrawiam serdecznie.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 19.07.2012 18:22

Iwonko wyjeżdżam we wtorek z rańca :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Polsko - niemiecki przedsmak lata - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies