Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polskie tablice rejestracyjne....

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 10.03.2025 10:44

Ciekawostka ?? Przypominajka, bo wszyscy o tym wiedzą .... Czyli taka rzecz, z kategorii oczywistości :spoko: oczywistych

Jedziemy do Chorwacji

Patrzymy po drodze .... Tablice rejestracyjne słowackie, słoweńskie, węgierskie, austriackie. No, Austria nawet jeszcze lepsza. U Czechów natomiast tego nie zobaczymy. Jest tak, jak w Polsce

Wjeżdżamy do Chorwacji i patrzymy na tablice rejestracyjne chorwackie. .... Jest :spoko: .
Spotykamy jakaś niemiecką brykę... Tak jak Austriacy, jeszcze lepsi

I o co mi tu chodzi ?? Już pewnie wszyscy wiedzą ?? Małe godło państwowe, wciśnięte na tablicy, pomiędzy litery, a cyfry...

Mi się to podoba :spoko: . Mały akcent, nie dość, że ubarwia tą tablice rejestracyjną, to jeszcze określa przynależność państwową .... Niby nic, a małe coś :spoko:

A jak wszyscy wiedzą, Niemcy i Austriacy, to noszą na tych swoich tablicach nawet herby swoich landów... Taka Austria, widzimy czerwony herb z białym krzyżem ... Już wiemy, Wiedeń ...A jakiś zachodni land czarny gryf na żółtym polu...
W zasadzie, komu to potrzebne, że gość jest z Wiednia, albo z zachodniego landu ?? ..... Ale oznacznik jest ....I wizualnie ładnie to wygląda ...Ok
Niemcy, to samo, herby landów na tablicach rejestracyjnych .... No i wiele państw, tu wymienionych i innych to samo ... Małe godła państwowe na tych tablicach rejestracyjnych

A w Polsce się jakoś zapomniało :| .... z tym małym akcentem na tablicach rejestracyjnych. Znów jesteśmy lepsi 8) :| .... Już miałem nadzieję, za byłej władzy .... Tyle myśleli, jakieś ławeczki patriotyczne, za horendalne pieniądze. Na których nikt nigdy nie usiadł i poszły na śmietnik. Jakieś ławeczki grające patriotyczne pieśni, które się zaraz popsuły . Jakieś jachty, też za niezły pinionc, którymi nikt nigdzie nie popłynął ....
A o tablicach rejestracyjnych nie pomyśleli 8) Jednym słowem, marketing polityczny i socjologiczny, słabiutki tam był

I teraz, co by tu można było zrobić ?? Oczywiście, nie wymieniać, bo by zaraz poszła fama, że znów jakiś szwagier dostał kontrakt życia 8) ;)
Ale może wprowadzać sukcesywnie w nowych tablicach rejestracyjnych ?? Szykuje się zmiana oznaczeń na tablicach rejestracyjnych.. Wyczerpuje się możliwość kombinacji literowo cyfrowych. To może wtedy ?? Na marginesie, Warszawa ma mieć początkową literę "A" (tego jeszcze nie było w polskich tablicach rejestracyjnych)... Ktoś ma nosić "XD".... jeszcze się nic nie stało, a już są podśmie//ujki w necie :)

I tyle... I ktoś teraz powie, .... no panie pierdoła to jakaś. Nie masz pan większych zmartwień ?? :) Mam, ale, nawet fajne by to było, jakby na polskiej tablicy rejestracyjnej, za dwoma czy trzema literami od lewej, byłby mały emblemat, czerwony herb, tarcza, a na niej mały biały orzełek ....

I w ogóle byśmy nie przegięli z tymi narodowymi akcentami i chcieli znów coś udawadniać za tą zagramanicą ?? .... Bo większość państw w Europie tak ma. I to od dawna :spoko:

A w elektryku, na jasno zielonej tablicy, tez by się ładnie komponowało ....Może i nawet ładniej :spoko:

Uwaga. Chyba jestem pierwszy w Polsce, z tą propozycją ;) Jakby co, to prawa autorskie zastrzeżone ;) :)

.....
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 10.03.2025 12:09

Do 2006 roku na tablicy była polska flaga. I kto to zmienił? Kto rządził?
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 10.03.2025 12:36

Marlowe zgoda... Wiele państw, a może wszystkie z Europie, z poza UE, tak mają... Patrzmy, Serbia, Macedonia, Albania, Szwajcaria, UK, itd ...
Także na naszym podwórku, Ukraina, Bialoruś ...Tylko mi chodzi, nie o ten pasek pionowy z lewej, tylko o oznacznik państwowy, czy landowy, miedzy literami, a cyframi //

Acha, ta nasza Grecja, tak jak Polska i Czechy...Nie ma :| ;) .... Skandynawia i państwa baltyckie, tez nie noszą ...Norwegia ma, na pionowym pasku (poza UE) // ....

Często widziani Skandynawowie, na campach w Polsce ..... Taka Norwegia !! Piękny kraj i dla carawaningu najbardziej przyjazny w Europie. Jedyny w Europie, gdzie formalnie można na dziko i za free.... A patrzcie państwo, przyjeżdżają do Polski ..:spoko:

.....
Ostatnio edytowano 10.03.2025 15:27 przez AdamSz, łącznie edytowano 3 razy
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.03.2025 12:43

AdamSz napisał(a):Spotykamy jakaś niemiecką brykę... Tak jak Austriacy, jeszcze lepsi
I o co mi tu chodzi ?? Już pewnie wszyscy wiedzą ?? Małe godło państwowe, wciśnięte na tablicy, pomiędzy litery, a cyfry...
(...)
A jak wszyscy wiedzą, Niemcy i Austriacy, to noszą na tych swoich tablicach nawet herby swoich landów...
Nie tak pryndko.
Na niemieckich tablicach masz "tylko" herb Landu (i nazwę powiatu).
Oprócz literki *D* (pod kółkiem z gwiazdek) nie ma innego oznaczenia Państwa.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 10.03.2025 12:53

No mówię boboo, że herby lokalne mają :) .... Ty wiesz lepiej, czy to land, czy powiat :spoko:

Opowiedz jeszcze wszystkim, o specyficznej, niemieckiej czcionce na ichnich tablicach rejestracyjnych... Wynalazek jedyny w sobie w całej Europie i nie bez przyczyny 8O :) ....Czy ktoś tu zajarzył, o co tu biega ?? .... Mi się już nie chce pisać ;) :)

.....
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 10.03.2025 13:01

Niektórym gula by urosła jakby auta u nas z żółtym albo czarnym orłem jeździły ;)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 10.03.2025 13:11

Adam, a jak ktoś sprzeda auto do innego województwa i chce zostawić numery ? Auto z herbem Warsiawki w Poznaniu spali się pierwszej nocy :) Kolejorz o to zadba :lool:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.03.2025 13:19

AdamSz napisał(a):o specyficznej, niemieckiej czcionce na ichnich tablicach rejestracyjnych...
"FE-Schrift"
można poczytać w wikipedii:
PL: https://pl.wikipedia.org/wiki/FE-Schrift
DE: https://de.wikipedia.org/wiki/FE-Schrift
EN: https://en.wikipedia.org/wiki/FE-Schrift
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 10.03.2025 13:20

mchrob napisał(a):Niektórym gula by urosła jakby auta u nas z żółtym albo czarnym orłem jeździły ;)

A wiesz mchrob... Jednak Polska to porządny kraj :spoko: .... Nigdy nie widziałem w Warszawie private suva BMW iX, biała perła z mutantem czarnobylskim na blasze rejestracyjnej... Nawet w dalszej przeszłości, co w Budapeszcie było powszechne 8) ;) .... Nawet gdzieś kiedyś strzeliłem fotę, zza kierownicy swojego, jak mi taki zastawił drogę, bo się wyładowywali do jakiegoś hotelu ***** Nie jeden boy hotelowy, a dwóch 8) ....Takie walizy mieli :lool: ...A pewnie bardziej liczyli, na szarpane, "do ręki".... Ale ja tam po jakiś Victoriach, Marriottach, czy Europejskich, nie chodzę .... Ale stawiam 8/10, że czegoś takiego nigdy (prawie nigdy),w Warszawie nie było. Coś ich tu nie ciągnęło, nie wiem co ?? A może wiem ?? ;)

.....
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 10.03.2025 13:26

Przypuszczam Adaś że nie zrozumiałeś mojego komentarza. Żółty i czarny orzeł to herby Śląska, Górnego i Dolnego.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 10.03.2025 13:28

Marlowe, jest zasada. Jak Lubelak kupi auto w Warszawie, to zostawia. A jak Warszawiak kupi auto w Lublinie, to nie zostawia :)

.....
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.03.2025 13:33

mchrob napisał(a):Przypuszczam Adaś że nie zrozumiałeś mojego komentarza. Żółty i czarny orzeł to herby Śląska, Górnego i Dolnego.
Żółte są kanarki, a Ślunski Oreł je złoty ;) :mg:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 10.03.2025 13:37

mchrob napisał(a):Przypuszczam Adaś że nie zrozumiałeś mojego komentarza. .... .

Acha, no tak ...Coś mi się tam z tymi kolorami pokićkało :D .... No to, to by było ciekawe :) ... Ale po co nam w kraju kolejna "wojna domowa" ?? 8) ....
A wiesz, że historyczny herb Mazowsza, to biały orzeł bez korony na czerwonej tarczy ....Było Księstwo Mazowieckie, a nie królestwo.... I takie flagi tu wiszą przy urzędach wojewódzkich .... Już niejeden gadał, że w Warszawie to rządzą ko///chy 8) ;) ...Skandal panie...Biały orzeł bez korony 8O ;)

.....
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 10.03.2025 13:51

Dokładnie !!!!

Ciekawa, zwłaszcza jest ta trudność szybkiego fałszowania.

Każda litera i cyfra jest na swój sposób inna. jakieś wymyślne końcówki, przerwy skośne.... Dolepiając lub zalepiając na szybko taśma te końcówki lub przerwy, nigdy nie stworzy się poprawnej litery lub cyfry .....
I automat zczytujący to wychwyci, że jest coś nie halo w rejestracji 8) ;) Dłuższa robota, z tym fałszowaniem, .... Podobno ?? ... Nie sprawdzałem :)

A wizualnie, te tablice, wg mnie są ok... Te ich "bazgroły", jakoś tak pasują do tych tablic rejestracyjnych. I widać w nich jakąś, taką moc, czy coś ?? ;)

.....
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 10.03.2025 14:12

boboo napisał(a):
mchrob napisał(a):Przypuszczam Adaś że nie zrozumiałeś mojego komentarza. Żółty i czarny orzeł to herby Śląska, Górnego i Dolnego.
Żółte są kanarki, a Ślunski Oreł je złoty ;) :mg:

Teoria jest wzniosła, a rzeczywistość skrzeczy https://www.slaskie.pl/content/1249468462_2009-08-05
Następna strona

Powrót do Po godzinach...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies