Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polskie tablice rejestracyjne....

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 10.03.2025 14:28

Tablica rejestracyjna ma określony wzór i jest on zatwierdzany urzędowo.
Tablica to Urzędowy dokument tak samo jak Dowód Osobisty, czy Paszport.
Wszelka modyfikacja jest zabroniona i jest za to przewidziana kara administracyjna w postaci mandatu.
W Polsce to nie przejdzie, bo każdy Policjant wie jak ma wyglądać.
W Unii Europejskiej nieco się różnią (Paszporty też), ale zasadniczy schemat jest taki sam lub podobny. Stąd modyfikacja na zagranicznych ujdzie u Policji, bo nie każdy Policjant wie jak mają być dokładne w innych krajach.
To samo za granicą nasze Polskie też z modyfikacją jakoś ujdą.
Nawet chwilowe oklejenie w rodzaju "NOWOŻEŃCY", co jest powszechne, może zakończyć się mandatem.
Orzełka możesz sobie przykleić na tylnej klapie od bagażnika lub na tylnej szybie.
https://www.autocentrum.pl/publikacje/porady/mandaty-za-tablice-rejestracyjne-6-roznych-kar-od-100-do-1500-zl/

Ps. Tak przy okazji to sam mam cały zestaw tablic rejestracyjnych na tekturze z napisem odpowiednim na okazje.
Używam je do robienia reporterzy filmowych z wakacji, wyjazdów. W zależności od miejsca i przeznaczenia,
Ale z pełną świadomością że jest to niedozwolone. Takie niewielkie ryzyko ale.... nie naśladujcie. Może się nie opłacać.
Dla mnie gra jest warta świeczki :-)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 10.03.2025 14:42

Marek... Zawsze widziałem, że jesteś super niekonwencjonalny gość :spoko:

Ale ja tu nikogo nie namawiam na wklejanie sobie białego orzełka na czerwonej tarczy, na tablicy rejestracyjnej, który to herb można sobie kupić, na jakiejś stacji Orlenu i przykleić sobie na klapie bagażnika samochodu

Raczej, właśnie chodzi mi o to co piszesz, czyli o tą małą urzędową zmianę w tablicach rejestracyjnych ;)

.....
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.03.2025 07:02

mchrob napisał(a):Teoria jest wzniosła, a rzeczywistość skrzeczy https://www.slaskie.pl/content/1249468462_2009-08-05

wikipedia napisał(a):Herb województwa śląskiego to w polu błękitnym złoty orzeł bez korony.
Herb został ustanowiony uchwałą sejmiku w dniu 11 czerwca 2001 r.

Podobnie jest z flagą Niemiec (i nie tylko).
Większość (nieprawidłowo) powie, że to "czarny, czerwony, żółty".
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 11.03.2025 08:32

Te kolory to głębsze zagadnienie :) Przerabiałem to bo brałem udział w pracach związanych z ufundowaniem sztandaru. Tak naprawdę nikt za bardzo nie wie jaki kolor ma polska flaga wg CMYK :) To że coś jest czerwone to tylko nam się wydaje że to proste jest :D
Poprzednia strona

Powrót do Po godzinach...

Polskie tablice rejestracyjne.... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies