napisał(a) krispinus » 06.04.2012 07:05
Fajne miejsca proponujecie. Jeśli jednak chodzi o odległość od morza, jeziora nigdy takich lokalizacji nie brałem pod uwagę. Może dlatego,że sam mieszkam w miejscu skąd do takich wiejskich klimatów mam rzut beretem. Czego tylko brakuje?
Tego właśnie, za czym latami gnałem przez całą Polskę, żeby mieć to na wyciągnięcie ręki 24godziny na dobę.
Piaszczysta plaża, szum fal, zachody słońca itd.itp. Wszystkim tym czego nie mam w Beskidach muszę się nacieszyć na maksa i nie wyobrażałem sobie, perspektywy pakowania się za każdym razem do samochodu (a z małymi dziećmi dopiero) , żeby z tego korzystać. Wyznaję zresztą zasadę, że czterech kółek na wczasach używam najrzadziej jak się tylko da.
Zawsze więc starałem się przebywać w kwaterach spełniających w pierwszej kolejności powyższe oczekiwania, czasami nawet kosztem wygody i komfortu samego lokum.
Tak w formie dygresji.
Byliśmy w zeszłym roku w Dramalj u przesympatycznych Gosi i Jakoba Begović.
Gospodarze rewelacja. Opieka 24 godziny na dobę. Pomoc w każdym przypadku. Apartament przestronny. Taras z grillem ogromny z widokiem na wyspę Krk. I jedno małe ale. Daleko od morza. I stromo.
Za każdym razem jak chcieliśmy się znaleźć na plaży, ten sam scenariusz- auto i pakowanie, rozpakowywanie,rzeczy mokre , rzeczy suche, sprzęt plażowy ten, a może tamten...Oczywiście są tacy , którym strome podejścia nie przeszkadzają. Ja do takich nie należę.
Plaża Kaćjak ,na którą jeździliśmy, a właściwie jej ostatni fragment ze skałkami, w dużym stopniu te niedogodności rekompensowała. Dla nas rewelacyjna. Często, w porze obiadu gości ośrodka ,do którego plaża ta należy, byliśmy na plaży sami. Ale? Ale po południu powrót z plaży, kolacja i zero ochoty na kolejną samochodową wycieczkę, o wspinaczce nie wspomnę.
Od tego roku wracamy do priorytetowych dla nas wytycznych przy wyborze miejsca na wakacje. Bliskość morza.
Myślę, że Villa Vanja w Breli jest takim właśnie miejscem i tam też postanowiliśmy spędzić urlop.
Jak się te priorytety układają u naszej zosi2005 nie wiem. Każdy oczekuje warunków najbardziej zbliżonych do swoich potrzeb.
Myślę, że odległość od plaży narzuca, w wielu przypadkach , sposób i formę spędzenia urlopu i zawsze trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw.