Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polskie morze z dzieciakami, gdzie ?

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 04.03.2012 21:50

Kiedyś byliśmy w Gąskach u bardzo sympatycznych gospodarzy, swobodny dostęp do kuchni, ładny ogródek, ale do morza kawałek a na plaże po schodach. Mimo to wspominamy bardzo miło : http://www.zielonagaska.afr.pl/
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 04.03.2012 22:05

Ja mogę Ci polecić to miejsce w Międzywodziu:
http://www.zacisze.gulliver.com.pl/zacisze
Zalety:
- domki z wyposażoną kuchnią, łazienką, standard domków średni,
- duży ogrodzony bezpieczny teren w sosnowym lesie z placem zabaw
- około 300 metrów od plaży
- w odległości 100 m jadłodajnie, bary, super jedzonko w bardzo rozsądnych cenach, w tym kopytka, pierogi, kluski, placki ziemniaczane czyli dania które dzieciaki lubią najbardziej (przynajmniej moje za tym przepadają)
- fajna miejscowość, są atrakcje dla dzieci typu place zabaw, lunapark,

Wady:
- płacisz za domek niezależnie od ilości osób (domek 5 osobowy)
- na plaży sporo ludzi ale jak pójdziecie plażą 300 metrów w prawo to robi się luźno
- w 2011 roku były takie ceny: w sezonie chyba od 7 lipca do 15 sierpnia 260 zł/doba, przed i po sezonie 160 zł/doba (plus prąd za klimę, ale w naszym klimacie dużo nie zapłacisz :)

To warto zobaczyć:
- Kamień Pomorski - koncerty organowe
- Wolin i zlot Wikingów http://www.jomsborg-vineta.com/content/view/42/41/
- Trzęsacz http://www.trzesacz.net.pl/atrakcje-66/ ... orowa-218/
- jezioro w Wisełce, czyściutkie z małą plażą, super gdy nad morzem wieje
- Międzyzdroje - wielki bezpłatny plac zabaw niedaleko mola,

To tak na szybko, w razie potrzeby odpowiem na Twoje pytania.
zosia2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zosia2005 » 05.03.2012 18:37

BARDZO DZIĘKUJE MIBI i HELEN:)
Mibi ma pytanko, buszując po necie znalazłam Dom Gościnny PRZYSTAŃ w Międzywodziu na ul. Kasztanowej niedaleko Rybackiej, znasz go? Możesz coś o nim powiedzieć?
POZDRAWIAM
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 05.03.2012 22:10

Domu nie znam, o ulicy Kasztanowej mogę powiedzieć że to w miarę spokojna uliczka leżąca w centrum miejscowości.
http://www.miedzywodzie.net.pl/miedzywodzie.jpg

Nie polecam szukania noclegów przy ul. Wojska Polskiego bo to jest główny deptak miejscowości oraz przy ul. Armii Krajowej która jest główną drogą tranzytową.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 05.03.2012 22:54

mariusz-w napisał(a):
zosia2005 napisał(a):Co ja tu widze,przeciez to istna burza i sztorm jezeli chodzi o watek i przebieg rozmow.Cro to dla mnie istny raj ale Baltyk ma jedna niezaprzeczalna wartosci -jod

Adresów kwater prywatnych to ja nie podam, bo w naszym wypadku to przeważnie korzystamy z pensjonatów/hoteli.

Ja też nie podam adresów kwater bo my z kolei jeździmy głównie na campingi...

mariusz-w napisał(a):Najczęściej jest to Świnoujście ... bo w maju do Ahlbecku można wpaść na świetne szparagi, a zimą to Darłówko ... bo spokojnie i jodu dużo ! 8) :)

...ale, z czystym sumieniem mogę polecić Pustkowo.
To taka mała,spokojna mieścina rzut beretem od Pobierowa (pół godzinki wolnym krokiem) w jedną stronę i takoż samo od Trzęsacza w drugą...
Adresów nie podam bo j/w ale z całą pewnością kwatery prywatne tam są :D
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 06.03.2012 09:39

Przez 5 lat z rzędu jeździłem tutaj http://www.rowy.info/
Ośrodek leży na uboczu i jest w nim cicho i spokojnie.
Zdradziłem ten adres z Cro.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 05.04.2012 14:19

Jeśli temat jeszcze aktualny to ośrodek MARITIM w Pobierowie.

Na temat letniego wypoczynku w tej miejscowości nie mogę się wypowiedzieć , ale poza sezonem , super .
Las , morze , pustki na plaży....Dla nas rewelacja .
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 05.04.2012 14:43

Anai napisał(a):...ale, z czystym sumieniem mogę polecić Pustkowo.

Mogę potwierdzić. Moi rodzice bardzo sobie chwalili pobyt w tej miejscowości.

Jeżeli jednak interesuje Cię coś bardziej centralnie to polecam:
http://noclegi-bedzino.prv.pl/

Fantastyczni właściciele - młodzi. Działka to spory plac zabaw przygotowany szczególnie dla rodzin z dziećmi.
Do plaży trzeba dojechać ok. 4km. Jest to jednak pewien luksus ponieważ można sobie odjechać jakieś 500m od centrum Sarbinowa i rozkoszować się swobodą na prawie "własnej" plaży.

Jeżeli natomiast interesują Cię Mazury to też mogę podrzucić link do sprawdzonego w zeszłym roku miejsca.

Pozdrawiam
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 05.04.2012 18:59

Jeździłem nad nasze morze z rodzinką 9 razy z rzędu i mam zdecydowanie inne zdanie od ''bełtykowców'', ''kałtykowców'' i wszystkich innych złośliwych opiniotwórców.

Oczywiście każdy ma własne doświadczenia i na ich podstawie wyrobił sobie zdanie na ten temat, ale to nie znaczy ,że osobie , która zwraca się o pomoc trzeba od razu wszystko obrzydzać.

Poza tym temat nie brzmi Bałtyk czy Adriatyk , ale konkretnie dotyczy polskiego wybrzeża i podejrzewam że zosia2005 wyboru dokonała i wybór ten należałoby uszanować.

Co do powyższych propozycji.
Zgadzam się w 100% z powyższymi opiniami na temat Międzywodzia, jeżeli chodzi o zachodnie wybrzeże .
Ośrodek Zacisze wymieniony przez Mibi jest naprawdę godny polecenia. Sama miejscowość bardzo fajna i , jak Mibi wspomniała , jest dobrą bazą wypadową.

Wybrzeże Trzebiatowskie też ok., ale moim faworytem w tej części Pomorza jest Międzywodzie.

Wybrałaś ten rejon pewnie z uwagi na dojazd.

Gdybyście jednak byli skłonni do większego poświęcenia , bo dojazd z naszego regionu na środkowe wybrzeże niestety tego od nas wymaga, polecam tak jak rysiek_r74 miejscowość Rowy.

Super lokalizacja. Nie leży przy przelotowej drodze. Bezpośrednie sąsiedztwo Słowińskiego Parku Narodowego- spacery czy wycieczki rowerowe super. Miejscowość spokojna, idealna dla rodzin z dziećmi.
Jak zatęsknisz za gwarem - Ustka, Łeba w bliskim sąsiedztwie .

Byłem trzy razy z rzędu. Ostatni raz w 2009. W następnych latach były poważne problemy z plażą zabieraną przez morze i nie wiem jak tam jest teraz, ale mam nadzieję, że została uratowana. W każdym razie Rowy są moim nr. jeden.

Spaliśmy w pensjonacie przy ul Zacisze i w domu u przesympatycznego rybaka przy ul. Nadmorskiej.

Życzę powodzenia i spokojnego wypoczynku nad Bałtykiem i przede wszystkim dużo słonka .
zosia2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zosia2005 » 05.04.2012 19:30

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM :coool: za dotychczasowe propozycje, szczególnie krispinus-owi za wsparcie. Cro jest wspaniałym krajem na wakacje ale nie należy obrzydzać własnych zakątków. Cena benzyny, walory klimatyczne naszego morza, niemowlaczek w samochodzie,.... i dlatego wybór w tym roku padł na nasze morze, co nie znaczy że za rok zatęsknię za Cro. :lol:\

PETERENZO, jeżeli możesz to zapodaj link na mazury mimo że to nie ten wątek :nice:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 05.04.2012 22:43

zosia2005 napisał(a):DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM :coool: za dotychczasowe propozycje, szczególnie krispinus-owi za wsparcie. Cro jest wspaniałym krajem na wakacje ale nie należy obrzydzać własnych zakątków. Cena benzyny, walory klimatyczne naszego morza, niemowlaczek w samochodzie,.... i dlatego wybór w tym roku padł na nasze morze, co nie znaczy że za rok zatęsknię za Cro. :lol:\

PETERENZO, jeżeli możesz to zapodaj link na mazury mimo że to nie ten wątek :nice:

Może jestem dziwny, ale nigdy nie wybierałem w Polsce miejsc nad samą wodą. Wiedziałem, że zwykle są zadeptane i z dziećmi to nie najlepsze miejsca. My kochamy spokój i "własną" działkę.
Podaję jeszcze jeden kontakt nad morzem:
http://www.lesniczowka.mierzeja.com/ - tu Marysia i Rafał - właściciele, genialni młodzi ludzie - dbają o rodziny i atrakcje dla dzieci
Na Mazurach - Mrągowo:
http://www.podlaskiem.pl/kontakt.htm - prywatna działka - kompletna niezależność, do jeziora 2 km. Piękna czysta, zadbana plaża...
Właściciel i jego rodzina pod ręką gdy czegokolwiek potrzeba - w innej sytuacji kompletnie niezauważalni.
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 06.04.2012 02:34

witam,
polecam http://www.ola.agrowczasy.afr.pl/

przesympatyczna gospodyni i jedzenie powalające smakiem na kolana.
co prawda do morza kawałek ok 4 km ale można podjechać autkiem.
my byliśmy tam jak córka miała 1,5 roczku.

choć przyłącze się również do wypowiedzi o wyjeździe do cro.
nasze maleństwo miało 10 miesięcy jak jechało z nami. najgorszym koszmarem było przebicie się przez nasz piękny kraj. a potem to już z górki :):):):) ( przynajmniej na mapie)
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 06.04.2012 07:05

Fajne miejsca proponujecie. Jeśli jednak chodzi o odległość od morza, jeziora nigdy takich lokalizacji nie brałem pod uwagę. Może dlatego,że sam mieszkam w miejscu skąd do takich wiejskich klimatów mam rzut beretem. Czego tylko brakuje?
Tego właśnie, za czym latami gnałem przez całą Polskę, żeby mieć to na wyciągnięcie ręki 24godziny na dobę.

Piaszczysta plaża, szum fal, zachody słońca itd.itp. Wszystkim tym czego nie mam w Beskidach muszę się nacieszyć na maksa i nie wyobrażałem sobie, perspektywy pakowania się za każdym razem do samochodu (a z małymi dziećmi dopiero) , żeby z tego korzystać. Wyznaję zresztą zasadę, że czterech kółek na wczasach używam najrzadziej jak się tylko da.

Zawsze więc starałem się przebywać w kwaterach spełniających w pierwszej kolejności powyższe oczekiwania, czasami nawet kosztem wygody i komfortu samego lokum.

Tak w formie dygresji.
Byliśmy w zeszłym roku w Dramalj u przesympatycznych Gosi i Jakoba Begović.
Gospodarze rewelacja. Opieka 24 godziny na dobę. Pomoc w każdym przypadku. Apartament przestronny. Taras z grillem ogromny z widokiem na wyspę Krk. I jedno małe ale. Daleko od morza. I stromo.
Za każdym razem jak chcieliśmy się znaleźć na plaży, ten sam scenariusz- auto i pakowanie, rozpakowywanie,rzeczy mokre , rzeczy suche, sprzęt plażowy ten, a może tamten...Oczywiście są tacy , którym strome podejścia nie przeszkadzają. Ja do takich nie należę.

Plaża Kaćjak ,na którą jeździliśmy, a właściwie jej ostatni fragment ze skałkami, w dużym stopniu te niedogodności rekompensowała. Dla nas rewelacyjna. Często, w porze obiadu gości ośrodka ,do którego plaża ta należy, byliśmy na plaży sami. Ale? Ale po południu powrót z plaży, kolacja i zero ochoty na kolejną samochodową wycieczkę, o wspinaczce nie wspomnę.

Od tego roku wracamy do priorytetowych dla nas wytycznych przy wyborze miejsca na wakacje. Bliskość morza.
Myślę, że Villa Vanja w Breli jest takim właśnie miejscem i tam też postanowiliśmy spędzić urlop.

Jak się te priorytety układają u naszej zosi2005 nie wiem. Każdy oczekuje warunków najbardziej zbliżonych do swoich potrzeb.
Myślę, że odległość od plaży narzuca, w wielu przypadkach , sposób i formę spędzenia urlopu i zawsze trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw.
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 06.04.2012 07:48

krispinus napisał(a):Każdy oczekuje warunków najbardziej zbliżonych do swoich potrzeb.
Myślę, że odległość od plaży narzuca, w wielu przypadkach , sposób i formę spędzenia urlopu i zawsze trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw.

Dokładnie jest tak jak piszesz - nie chcę cytować całego postu.
Można polecać według siebie najlepsze lokalizacje, ale dla innych będą one co najwyżej ciekawe.
Każdy musi sobie odpowiedzieć co chce i czego oczekuje i to wybierać, aby później się nie męczyć (no chyba że ktoś tak lubi :lol: ), bo ja uważam że urlop jest po to, aby maksymalnie poleniuchować i poodpoczywać.
aleksandra6400
Croentuzjasta
Jak nie Chorwacja to ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) aleksandra6400 » 08.04.2012 09:37

Wyjazd nad morze to zawsze zachodniopomorskie,woda troszkę cieplejsza( w porównaniu do Helu)zawsze super pogoda.Polecam Świnoujście(kawalerka w dobrej cenie),Kołobrzeg(apartament z widokiem na morze- 8 piętro),Dziwnów-troszkę mały ale obleci.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Polskie morze z dzieciakami, gdzie ? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone