Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polskie morze - krótki zwiad

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.07.2009 08:22

Żaba ożyła :)

6.
Obrazek

7.
Obrazek

8.
Obrazek

9.
Obrazek

10.
Obrazek

11.
Obrazek

12.
Obrazek

13.
Obrazek

14.
Obrazek

15.
Obrazek
Ostatnio edytowano 07.07.2009 11:07 przez Rysio, łącznie edytowano 2 razy
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 07.07.2009 08:52

Pewnie, że pięknie nad Bałtykiem. Pierwszego lipca rankiem zaświeciło słoneczko - jedziemy na Dębki! Po 40 minutach podróży ukazały nam się takie oto letnie krajobrazy...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Bałtyk rulez! ;-)
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 07.07.2009 08:59

Potwierdzam,
bałtyckie plaże są ok. Ja jednak wolę skały od piasku. Poza tym, sezon nad Bałtykiem to prawdziwa masakra.
W niedzielę polecieliśmy motorkami do Międzywodzia. I jeszcze szybciej uciekliśmy :) Dosłownie tylko na rybkę smażoną i do Wolina. Hałas, tłum ludzi, ceny z kosmosu i mnóstwo skutej młodzieży.
Z naszej części wybrzeża polecam zdecydowanie okolice Łazów - teren po poligonie,jeszcze nie zagospodarowany i można tam na prawdę wypocząć.
To oczywiście dla tych co lubia ciszę - bo pewnie znajdą sie i tacy, którym atmosfera Międzyzdrojów, Rewala, Niechorza, Mielna, czy przywołanego wcześniej Międzywodzia odpowiada.
Ja tam wolę Pojezierze Drawskie i to tam wypoczywam. Niedzielny wypad do Międzywodzia tylko utwierdził mnie w słuszności wyboru.
Z drugiej strony Chorwacja, jaką pamiętam z pierwszych swoich wyjazdów, w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, nijak się ma do tej dzisiejszej.
Świat się zmienia :?
pozdrawiam
--
damian
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.07.2009 09:02

krzychu_72 napisał(a):
Bałtyk rulez! ;-)

Gdyby nie brać pod uwagę temperatury wody :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.07.2009 09:11

krzychu_72 napisał(a):.......

Co ja widzę 8O . Piaśnica zmyła z powierzchni plaży nieodżałowany i nieoceniony Beach Bols Bar (czy jak mu tam było) 8O :wink:
Prawda to, czy może przenieśli go na drugą stronę ?
A może ( w co nie chce mi się wierzyć) już go wcale nie ma? :roll: :wink: :lol:

A z temperaturą wody w Bałtyku nie przesadzajcie :wink: , kąpałem się kiedyś w Helsinkach i żyję :wink:

PS Rysiu, zdjęcia bardzo ładne :D , jaki to rejon?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.07.2009 09:40

Rowy i Słowiński Park Narodowy. Co do temperatury wody to: w Rowach 16 stC, w Kołobrzegu 15 zaś w słowińskim na mieliźnie bardzo cieplutka, oceniam na oko około 20StC co na Bełtyk jest raczej high endem :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.07.2009 09:49

Rysiu , co zwiedziłeś w Słowińskim Parku? Byłeś w Klukach?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 07.07.2009 09:56

Rysio, całkowicie rozumiem i podzielam Twój stosunek do naszej rodzimej części akwenu "Mórz Północy".

Wyobrażam sobie ile musiał kosztować Cię ten "kompromis" :lol: (choć przypuszczam, że "przy okazji" może jakieś szkiełko wynegocjowałeś :wink: ).

Klatki, które wrzuciłeś, w większości bardzo mi się podobają. Nic ująć (no prawie :wink: ) nic dodać :lol:

PZDR
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.07.2009 10:11

W słowińskim tylko to co po trasie, więc od wejścia w rejonie Rąbki poprzez wyrzutnię do Góry Łąckiej i nazad plażą do Rąbki. Generalnie to zdecydowanie bardziej interesują mnie naturalne atrakcje niż te wytworzone przez człowieka, dlatego Kluki ominąłem :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.07.2009 10:13

Rafał K napisał(a):Rysio, całkowicie rozumiem i podzielam Twój stosunek do naszej rodzimej części akwenu "Mórz Północy".

Wyobrażam sobie ile musiał kosztować Cię ten "kompromis" :lol: (choć przypuszczam, że "przy okazji" może jakieś szkiełko wynegocjowałeś :wink: ).

Klatki, które wrzuciłeś, w większości bardzo mi się podobają. Nic ująć (no prawie :wink: ) nic dodać :lol:

PZDR

Szkiełko nie ale trzeci tydzień w Cro jak najbardziej (miały być tylko dwa a będą trzy) :D
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 07.07.2009 10:14

Rysiu - sądząc po cieniach ( i ilości plażowiczów :wink: ) ranek to być musiał ... i to wczesny?

Chyba że w photoshopie powycinałeś sylwetki, parawany i dmuchane materace :wink: :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.07.2009 10:24

Ano ranek :) pomiędzy 5,30 a 7.30 :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.07.2009 10:24

Ja też niestety będę musiał w tym roku pójść na "kompromis" :cry: cóż, domu mi się zachciało ;)

Pozdrav :papa:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 07.07.2009 10:47

Rysio napisał(a):W słowińskim tylko to co po trasie, więc od wejścia w rejonie Rąbki poprzez wyrzutnię do Góry Łąckiej i nazad plażą do Rąbki. Generalnie to zdecydowanie bardziej interesują mnie naturalne atrakcje niż te wytworzone przez człowieka, dlatego Kluki ominąłem :wink:

To tak jak i nas interesują wszelkie przyrodnicze atrakcje, do Kluk jednak wpadliśmy na pół godziny przed zamknięciem. I to nam wystarczyło.

Ostatni nasz wspólny urlop nad polskim morzem spędziliśmy w 2005 w pierwszej połowie sierpnia i zniechęciliśmy się jak na razie skutecznie.

Przez 17 dni takie widoki

Obrazek

spowodowały, że zainteresowaliśmy się Bałkanami. I nie mamy już żalu do pogody nad Bałtykiem. Gdyby nie ta wredna pogoda pewnie do dziś wyjeżdżalibyśmy gdzieś nad nasze morze. A tak byliśmy w krajach nadbałyckich, Słowenii, Macedonii, Bułgarii, Czarnogórze i dwukrotnie w Chorwacji wszędzie poszukując ciepła, słoneczka i pięknych widoków.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.07.2009 11:03

Miałem ten luksus że niczego nie rezerwowałem wcześniej więc decyzja o spakowaniu i powrocie do domu mogła zostać podjęta w każdym momencie np w razie niepogody :)

16.
Obrazek

17.
Obrazek

18.
Obrazek

19.
Obrazek

20.
Obrazek

21.
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Polskie morze - krótki zwiad - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies